Przejdź do głównej zawartości

Sezon na szparagi ;)!

Dziś drugi raz skosztowałam szparagów ;) Jednak ostatnio jadłam białe, a dziś zielone ;)

Zielone szparagi można odrazu gotować, jednak białe przed gotowaniem należy obrać ze skórki :)
Ale dobra zacznijmy od początku ;)
Co potrzebujesz?
  • zielone szparagi ( w zależności dla ilu osób)
  • szynka parmeńska
  • jogurt naturalny
  • ząbek czosnku
  • i z przypraw to zioła prowansalskie, bazylia, oregano, sół i pieprz 
I teraz należy włożyć do gotującej się wody szparagi i gotować je mniej wiecej tak 6 minut (zależy od ich grubości), jak już będą w miare miekkie, ale nie za miekkie należy je owinąć szynką parmeńską i podsmażyć na patelni z jednej i drugiej strony, by ta szynka lekko się zaczerwieniła:) I szparagi gotowe !!!

Jednak jeśli chcecie bardziej poeksperymentować to pół jogurtu naturalnego doprawcie delikatnie tymi przyprawami czyli ziólami, bazylią, oregano, solą i pieprzem, dodać do tego wyciśnięty czosnek. I teraz dokładnie zamieszaj to! Jednak jeśli wolisz bardziej ostry sos to dodaj jeszcze jeden ząbek czosnku ;)

 GOTOWE:)
SMACZNEGO!!:)

PS Zdajcie relacje ;)
I zapraszam do polubienia NASZEJ strony na FB ;) Tam będzie troszkę więcej atrakcji :)!

Komentarze

  1. hmm brzmi ciekawie :) w sumie jadłam kiedyś szparagi ale w jakiejś sałatce czy czymś;p chyba musze kiedyś wypróbować ten przepis:) [wformienazawsze.blogspot]

    OdpowiedzUsuń
  2. Ola-----> Koneicznie spróbuj :))
    Ania -----> Trzeba korzystać póki są :D!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Koktajl - grejpfrut z bananem ;)

Krótki przepis ;) 
Potrzebujemy: banan grejpfrut 3 łyżki jogurtu naturalnego  i według uznania trochę musli
Wszystko wrzucamy do blendera, prócz musli ;) Mieszamy wlewamy do szklaneczki i posypujemy musli :) Sama przyjemność :)!


Brownie z czerwonej fasoli :)

Pora na coś - nieziemsko czekoladowego, a żeby jszcze było mało to z polewą czekoladową!
Uwierzcie, że jeden kawałek nie starczy, tylko będzie jeszcze jeden i kolejny, następny...


BROWNIE na bazie CZERWONEJ FASOLI w polewie czekoladowej 
Co potrzebujesz do ciasta: puszka czerwnonej fasoli2 jajka1 łyżka kakao1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego1 banan pokrojony w drobne kawałki1 łyżeczka proszku do pieczeniapół szklanki ksylitolu. Zacznij od odsączenia czerwonej fasoli i wrzuć do miski, następnie dodaj 2 całe jajka, pokrój w paski banana, dodaj olej kokosowy, kakao, proszek do pieczenia, ksylitol. Następnie dokładnie wszystko zblenduj na jednolitą masę. Gdy piekarnik będzie rozgrzany do 190/200 stopni ustawiony na góra-dół to wlej do brytfanki ciasto, ja użyłam tortownicy, a następnie włóż do piekarnika na 50 minut.



Co potrzebujesz do polewy: 1,5 łyżki oleju kokosowego nirafinowanego1,5 łyżki wody1 łyżka kakao1 łyżka miodutroche mleka Łączysz ze sobą wszystkie składniki w małym garnuszk…

Pasta z suszonych pomidorów i papryki

Nudzą sie Wam obecne śniadania? Bo codziennie z tym samym lub macie już swoje faworyty i też za bardzo nie rotujecie nimi ;)?

Mam na to rozwiązanie :) Pyszna pasta z suszonych pomidorów i papryki, zaledwie 5 minut przy tym trzeba stać, a tak samo się piecze około 30 minut w zależności jaką moc ma Twój piekarnik ;)

Pasta z suszonych pomidorów i papryki 20 suszonych pomidorów2 duże czerwone papryki3 ząbki czosnkusól, pieprz Najpierw nagrzej piekarnik do 200 stopni. Pokrój paprykę na ćwiartki i włóż skórką do góry do piekarnika. Dodaj do tego obrane ząbki czosnku. Obserwuj i trzymaj aż do momenty gdy sama skórka nie zacznie odchodzić od papryki lub na wierzchu czarnieć;)
W tym czasie wyjmij ze słoika pomidory i możesz ale nie musisz odcedzić delikatnie od oleju. 
Gdy papryka będzie gotowa poczekaj chwile aż ostygnie i zdejmij z niej skórkę.
Dodaj wszystkie produkty (wraz z czosnkiem) do miski i dokładnie zblenduj a na koniec wyrónaj smak solą i pieprzem według własnego uznania :)