Przejdź do głównej zawartości

Sezon na szparagi ;)!

Dziś drugi raz skosztowałam szparagów ;) Jednak ostatnio jadłam białe, a dziś zielone ;)

Zielone szparagi można odrazu gotować, jednak białe przed gotowaniem należy obrać ze skórki :)
Ale dobra zacznijmy od początku ;)
Co potrzebujesz?
  • zielone szparagi ( w zależności dla ilu osób)
  • szynka parmeńska
  • jogurt naturalny
  • ząbek czosnku
  • i z przypraw to zioła prowansalskie, bazylia, oregano, sół i pieprz 
I teraz należy włożyć do gotującej się wody szparagi i gotować je mniej wiecej tak 6 minut (zależy od ich grubości), jak już będą w miare miekkie, ale nie za miekkie należy je owinąć szynką parmeńską i podsmażyć na patelni z jednej i drugiej strony, by ta szynka lekko się zaczerwieniła:) I szparagi gotowe !!!

Jednak jeśli chcecie bardziej poeksperymentować to pół jogurtu naturalnego doprawcie delikatnie tymi przyprawami czyli ziólami, bazylią, oregano, solą i pieprzem, dodać do tego wyciśnięty czosnek. I teraz dokładnie zamieszaj to! Jednak jeśli wolisz bardziej ostry sos to dodaj jeszcze jeden ząbek czosnku ;)

 GOTOWE:)
SMACZNEGO!!:)

PS Zdajcie relacje ;)
I zapraszam do polubienia NASZEJ strony na FB ;) Tam będzie troszkę więcej atrakcji :)!

Komentarze

  1. hmm brzmi ciekawie :) w sumie jadłam kiedyś szparagi ale w jakiejś sałatce czy czymś;p chyba musze kiedyś wypróbować ten przepis:) [wformienazawsze.blogspot]

    OdpowiedzUsuń
  2. Ola-----> Koneicznie spróbuj :))
    Ania -----> Trzeba korzystać póki są :D!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Koktajl - grejpfrut z bananem ;)

Krótki przepis ;) 
Potrzebujemy: banan grejpfrut 3 łyżki jogurtu naturalnego  i według uznania trochę musli
Wszystko wrzucamy do blendera, prócz musli ;) Mieszamy wlewamy do szklaneczki i posypujemy musli :) Sama przyjemność :)!


Pasta ze słonecznika i czarnych oliwek

Czas na inne śniadanie ;) By zaskoczyć swoje kubki smakowe mam dla Was przepis :)!

Pasta ze słonecznika i czarnych oliwek  160g czarnych oliwek60g pestek słonecznika2 ząbki czosnku2 łyżki soku z cytrynypół łyżeczki suszonego tymiankuew sól i pieprz Zacznij od przygotowania słonecznika - upraż go na patelni (nic do niego nie dodawaj). Następnie dodaj do siebie wszystkie produkty i zblenduj, a na sam koniec według swoich smaków dopraw ;)

Pracy tu za wiele nie ma - jedynie można się rozkoszować smakiem ;) Ile Ci zajęło przygotowanie tej potrawy ;)?




Masło orzechowe

Dziś przepis na masło orzechowe! ;D
Miałam zrobić snikcersa, a wyszło jak zwykle ;) Ale spokojnie i na niego przyjdzie kolej :P



Co potrzebujesz:

orzechy arachidowe prażone bez soli ok. 400g - 2,5 - 3 szklankiolej słonecznikowy - 2 łyżkiblender kielich

Najpierw wrzuć do blendera orzechy i zmiel na miazgę. Co i raz zajrzyj do środka i delikatnie zamieszaj ;) Jeśli masa nie jest wystarczająco lepka i kremowa to dodaj olej słonecznikowy:) Miksuj jeszcze 2-4 minuty, a potem się rozkoszuj smakiem :)!
W tym przypadku mamy 100 % pewności z czego te masło zostało zrobione ;) 
Raptem 7 minut i masło gotowe! Na kanapki czy to do owsianki czy też innych dań ;)!
Daj znać czy też robiłeś, a może masz inny przepis ;) Śmiało się podziel ;)!
CAŁUSY :) !