Przejdź do głównej zawartości

Sezon na szparagi ;)!

Dziś drugi raz skosztowałam szparagów ;) Jednak ostatnio jadłam białe, a dziś zielone ;)

Zielone szparagi można odrazu gotować, jednak białe przed gotowaniem należy obrać ze skórki :)
Ale dobra zacznijmy od początku ;)
Co potrzebujesz?
  • zielone szparagi ( w zależności dla ilu osób)
  • szynka parmeńska
  • jogurt naturalny
  • ząbek czosnku
  • i z przypraw to zioła prowansalskie, bazylia, oregano, sół i pieprz 
I teraz należy włożyć do gotującej się wody szparagi i gotować je mniej wiecej tak 6 minut (zależy od ich grubości), jak już będą w miare miekkie, ale nie za miekkie należy je owinąć szynką parmeńską i podsmażyć na patelni z jednej i drugiej strony, by ta szynka lekko się zaczerwieniła:) I szparagi gotowe !!!

Jednak jeśli chcecie bardziej poeksperymentować to pół jogurtu naturalnego doprawcie delikatnie tymi przyprawami czyli ziólami, bazylią, oregano, solą i pieprzem, dodać do tego wyciśnięty czosnek. I teraz dokładnie zamieszaj to! Jednak jeśli wolisz bardziej ostry sos to dodaj jeszcze jeden ząbek czosnku ;)

 GOTOWE:)
SMACZNEGO!!:)

PS Zdajcie relacje ;)
I zapraszam do polubienia NASZEJ strony na FB ;) Tam będzie troszkę więcej atrakcji :)!

Komentarze

  1. hmm brzmi ciekawie :) w sumie jadłam kiedyś szparagi ale w jakiejś sałatce czy czymś;p chyba musze kiedyś wypróbować ten przepis:) [wformienazawsze.blogspot]

    OdpowiedzUsuń
  2. Ola-----> Koneicznie spróbuj :))
    Ania -----> Trzeba korzystać póki są :D!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :) W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;) Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :) Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao

Risotto ze szparagami i boczniakami ;)

Sezon w pełni na szparagi, dlatego one dzisiaj na talerzu ;D Co potrzebujesz:  8 szparagów 150g boczniaków masło klarowane 3 ząbki czosnku 1 dymka por (ilość jak dymka) 200g ryżu (może być zwykły) sól, pieprz, curry woda świeża bazylia wysoką patelnie   Zacznij od przygotowania szparagów. Obierz je ze skórki, odkrój końcówki i włóż do gotującej się wody na 7 minut. Następnie wyjmij je i ostudź. Jeśli chcesz, możesz pokroić je w małe kosteczki. Podczas, gdy szparagi będą się gotować, zajmij się przygotowaniem risotto. Na patelnie nałóż 1 łyżeczkę masła klarowanego, posiekane 3 ząbki czosnku, dymkę i pora. Poczekaj, aż składniki się zarumienią. Następnie dodaj 200 gram ryżu i podsmaż przez około 2 minuty. Składniki dopraw solą, pieprzem i curry do smaku. Całość zalej szklanką wody i zagotuj. Podczas gotowania możesz dolewać wody, w zależności czy ryż ma być bardziej miękki, czy też bardziej twardy. Boczniaki umyj, pokrój w kostkę i dodaj je na patelnię raz

Soki - pora na jarmuż - 7 przepisów

 Zdecydowałam się na dodatkowy zastrzyk witamin w postaci soku, bo zauważyłam u siebie delikatny spadek energii, mniejsza ilość zjadanych warzyw w ciągu dnia i mniejszy apetyt na zdrowe jedzenie a większy apetyt na przetworzoną żywność  Wiem, że taka ilość warzyw i owoców gdybyśmy zjedli w postaci stałej by wystarczyła nam na dużo dłużej, przynajmniej dla mnie, jednak czuje, że organizm się domaga witamin :) Postanowiłam, że codziennie rano będę przygotowywać świeże soki dla Nas :)  I z chęcią się z Wami podzielę przepisami :)  Będą się pojawiać co tydzień :) Każdy tydzień to każde inne powtarzające się warzywko :) W ostatnim poście na IG oraz FB mówiłam o jarmużu, że będzie grał pierwsze skrzypce w koktajlach i tak było :)  Kilka słów o nim :)  znajdziesz w nim błonnik (w 100g jest 3,6g), białka (w 100g jest 4,28g) potas, który udrażnia naczynia krwionośne, wiec krew krąży swobodnie, co nam daje - spadek ciśnienia; wapń, który nie tylko działa korzystnie na układ kostno-stawowy, ale t