Przejdź do głównej zawartości

Kompot z rabarbaru :)

Jak tam mijają Wam pierwsze dni wakacji? :) Bo powiem Wam szczerze, że moje lecą niby pomału, ale i tak dość szybko, choć mam więcej czasu dla rodzinki, znajomych, bo tak to w roku to nie mam chwili, by sie zatrzymać ;) Choć ja akurat tak lubie ;p Wszędzie pędzić ;p
Mam nadzieję, że jesteście na fb ze mną i śledzicie na bierząco wszystko co wrzucam ;) Bo czasem będę wstawiała jakieś fajne atrakcje dla Was, jeśli nie macie pomysłu na spędzanie czasu ;D
A teraz o kompocie słów kilka :)

Kompot z rabarbaru pierwszy raz w życiu zrobiłam ;D I pewnie nie ostatni ;p
Jest znakomity do obiadu czy też na zimno na taki upalny dzień jak dzisiejszy:) A jest łatwy w przygotowaniu i w dodatku szybki ;)


Co potrzebujemy :
  • rabarbar tak ok. 1 kg
  • 8 lyżek cukru (w zależności od Nas jaką chcemy uzyskać słodkość)
  • woda
  • kostki lodu
  • mięta

Najpierw należy umyć rabarbar pod wodą, pokroić go w cm kawałki, wrzuć go do garnka i zalej go wodą tak by przykryła te kawałki rabarbaru:) Następnie należy go posłodzić, ja wykorzystałam 8 łyżek, ale dla niektórych może być za mało za dużo, więc potem zawsze możesz dosłodzić jeśli Ci zabraknie ;) I należy to gotować, aż uzyskasz jasny róż (taki jak ja). Czyli około 15 minut. Ja tyle akurat gotowałam :) I potem odlej ten rabarbar i należy dodać do niego mięty wtedy uzyska fajny smaczek, ale nie musisz:) 
I schłodź go przed podaniem :) I możesz go podać z kostkami lodu, w sam raz na takie upalne dni :)! 
Mam nadzieję, że będzie Wam smakował :)!
A tu kilka moich zdjęć:)




Życzę Wam smacznego i udanego dnia ;D!




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Koktajl - grejpfrut z bananem ;)

Krótki przepis ;) 
Potrzebujemy: banan grejpfrut 3 łyżki jogurtu naturalnego  i według uznania trochę musli
Wszystko wrzucamy do blendera, prócz musli ;) Mieszamy wlewamy do szklaneczki i posypujemy musli :) Sama przyjemność :)!


Batoniki z daktyli

Czasem trzeba sobie dogodzić :D Także dzisiaj coś na słodko :) Zajmię Ci to dosłownie CHWILE! 


Batoniki z daktyli
Potrzebne składniki: 1 szklanka migdałów 1 szklanka daktyli 0,5 szklanki fig 0,5 szklanki jagód goi
W pierwszej kolejności zalej wrzątkiem daktyle i zostaw na 20-30 minut. Następnie zmiel migdały na miazgę. Dodaj daktyle i razem zblenduj, następnie wsyp figi. a na koniec jagody goi i wszystko razem zblenduj na jednolitą masę. Całość wstaw na 25-20 minut do lodówki, a następnie uformuj w kawałki o wielkości najlepiej 3-5 cm. Po uformowaniu batoników zostaw je na minimum pół godziny, a najlepiej na 12 godzin w lodówce. Po tym czasie będą gotowe do jedzenia ;)

Brownie z czerwonej fasoli :)

Pora na coś - nieziemsko czekoladowego, a żeby jszcze było mało to z polewą czekoladową!
Uwierzcie, że jeden kawałek nie starczy, tylko będzie jeszcze jeden i kolejny, następny...


BROWNIE na bazie CZERWONEJ FASOLI w polewie czekoladowej 
Co potrzebujesz do ciasta: puszka czerwnonej fasoli2 jajka1 łyżka kakao1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego1 banan pokrojony w drobne kawałki1 łyżeczka proszku do pieczeniapół szklanki ksylitolu. Zacznij od odsączenia czerwonej fasoli i wrzuć do miski, następnie dodaj 2 całe jajka, pokrój w paski banana, dodaj olej kokosowy, kakao, proszek do pieczenia, ksylitol. Następnie dokładnie wszystko zblenduj na jednolitą masę. Gdy piekarnik będzie rozgrzany do 190/200 stopni ustawiony na góra-dół to wlej do brytfanki ciasto, ja użyłam tortownicy, a następnie włóż do piekarnika na 50 minut.



Co potrzebujesz do polewy: 1,5 łyżki oleju kokosowego nirafinowanego1,5 łyżki wody1 łyżka kakao1 łyżka miodutroche mleka Łączysz ze sobą wszystkie składniki w małym garnuszk…