Przejdź do głównej zawartości

Kompot z rabarbaru :)

Jak tam mijają Wam pierwsze dni wakacji? :) Bo powiem Wam szczerze, że moje lecą niby pomału, ale i tak dość szybko, choć mam więcej czasu dla rodzinki, znajomych, bo tak to w roku to nie mam chwili, by sie zatrzymać ;) Choć ja akurat tak lubie ;p Wszędzie pędzić ;p
Mam nadzieję, że jesteście na fb ze mną i śledzicie na bierząco wszystko co wrzucam ;) Bo czasem będę wstawiała jakieś fajne atrakcje dla Was, jeśli nie macie pomysłu na spędzanie czasu ;D
A teraz o kompocie słów kilka :)

Kompot z rabarbaru pierwszy raz w życiu zrobiłam ;D I pewnie nie ostatni ;p
Jest znakomity do obiadu czy też na zimno na taki upalny dzień jak dzisiejszy:) A jest łatwy w przygotowaniu i w dodatku szybki ;)


Co potrzebujemy :
  • rabarbar tak ok. 1 kg
  • 8 lyżek cukru (w zależności od Nas jaką chcemy uzyskać słodkość)
  • woda
  • kostki lodu
  • mięta

Najpierw należy umyć rabarbar pod wodą, pokroić go w cm kawałki, wrzuć go do garnka i zalej go wodą tak by przykryła te kawałki rabarbaru:) Następnie należy go posłodzić, ja wykorzystałam 8 łyżek, ale dla niektórych może być za mało za dużo, więc potem zawsze możesz dosłodzić jeśli Ci zabraknie ;) I należy to gotować, aż uzyskasz jasny róż (taki jak ja). Czyli około 15 minut. Ja tyle akurat gotowałam :) I potem odlej ten rabarbar i należy dodać do niego mięty wtedy uzyska fajny smaczek, ale nie musisz:) 
I schłodź go przed podaniem :) I możesz go podać z kostkami lodu, w sam raz na takie upalne dni :)! 
Mam nadzieję, że będzie Wam smakował :)!
A tu kilka moich zdjęć:)




Życzę Wam smacznego i udanego dnia ;D!




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Koktajl - grejpfrut z bananem ;)

Krótki przepis ;) 
Potrzebujemy: banan grejpfrut 3 łyżki jogurtu naturalnego  i według uznania trochę musli
Wszystko wrzucamy do blendera, prócz musli ;) Mieszamy wlewamy do szklaneczki i posypujemy musli :) Sama przyjemność :)!


Ferrero Rocher w wersji fit ;)

Ostatnio cały czas mój organizm domaga się słodkiego ;D
Dlatego trzeba było coś na szybko przygotować słodkiego, a zarazem czekoladowego i tak powstały kulki :D z małą niespodzianką w środku ;P Czyli nocne buszowanie w kuchni :P



Co potrzebujesz: 400 g daktyli1/2 szklanki migdałów i 1/2 szklanki nerkowców3 łyżki kakaoNajpierw należy zmielić orzechy (najlepiej na miazgę;)). Następnie do tego dodajesz daktyle oraz kakao i ponownie wszystko ze sobą mieszasz, aż powstanie jednolita masa. Z powstałego ciasta formujesz kulki, tu już zależy od Ciebie jaką wielkość preferujesz :) Możesz dodatkowo dodać do środka jeden orzech nerkowca (jest miękki więc z zębami raczej problemów nie będziesz mieć ;)) Potem jedynie popraw formę kulki :) I na koniec wstawiasz do lodówki i trzymasz najlepiej noc przed zjedzeniem, ale można też i krócej ;))




Daj znać czy Ci wyszedł przepis i czy kulki smakowały :)

Pasta ze słonecznika i czarnych oliwek

Czas na inne śniadanie ;) By zaskoczyć swoje kubki smakowe mam dla Was przepis :)!

Pasta ze słonecznika i czarnych oliwek  160g czarnych oliwek60g pestek słonecznika2 ząbki czosnku2 łyżki soku z cytrynypół łyżeczki suszonego tymiankuew sól i pieprz Zacznij od przygotowania słonecznika - upraż go na patelni (nic do niego nie dodawaj). Następnie dodaj do siebie wszystkie produkty i zblenduj, a na sam koniec według swoich smaków dopraw ;)

Pracy tu za wiele nie ma - jedynie można się rozkoszować smakiem ;) Ile Ci zajęło przygotowanie tej potrawy ;)?