Przejdź do głównej zawartości

Koperkowa Sałatka ;)

Czy Wy też nie macie ochoty jeść jakiś ciężkich obiadów latem? Bo ja tak mam ;p Mogłabym jeść tylko sałatki, tym bardziej są bardzo wygodne do zapakowania w pudełeczko do pracy, szkoły, na uczelnię czy też spotkanie ;) Żadnych problemów !!! Samo zdrowie i wygoda ;)
Ostatnio chciałam poekperymentować z sosami, by samej tworzyć dopełnienia do sałatek, jednak jeszcze mi to nie wychodzi ;) Ale poćwiczę nad tym i niebawem będą się pojawiać sosy, które można wykonać samemu ;) A tymczasem zaberamy się do przygotowania sałatki :)!

Co potrzebujemy (1 porcja)
  • pomidorki koktajlowe (10 sztuk)
  • roszponka (wielka garść)
  • pół małego ogórka świeżego
  • kasza jaglana ( pół szklanki)
  • sos ogrodowy
  • oliwa z oliwek
  • koperek
Najpierw należy przygotować kaszę jaglaną (ja przygotowałam według instrukcji z tyłu opakowania, jednak będę eksperymentować bo ta mnie nie zadowoliła, ale to neibawem przepis się pojawi, może nawet jutro ;)), w tym czasie wyłóż garść roszponki na talerz, umyte i przekrojone na pół pomidorki poukładaj na roszponce. Następnie przelanego wrzątkiem lub umytego i obranego ze skórki świeżego ogórka (jak to woli) kroimy na na cztery :) i wrzucamy do naszej miseczki. To wszytsko posypujemy dużą ilością kaszy :) Sałatka gotowa, a teraz sos :)
Dwie łyżki oliwy z oliwek wlej do szklanki, do tego dodaj dwie łyżki sosu ogrodowego i odrobina cytryny do smaku ;) i dotego pokrój dużą ilość koperku (nie żałuj;))
I GOTOWE :)



Komentarze

  1. NIE ŁĄCZY SIĘ POMIDORA Z OGÓRKIEM !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie ostatnio dowiedziałam się o tym, a teraz jeszcze dodatkowo Twój komentarz ;)! A tyle lat popełniałam ten błąd ;( Ale dzięki za wskazówkę!:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Koktajl - grejpfrut z bananem ;)

Krótki przepis ;) 
Potrzebujemy: banan grejpfrut 3 łyżki jogurtu naturalnego  i według uznania trochę musli
Wszystko wrzucamy do blendera, prócz musli ;) Mieszamy wlewamy do szklaneczki i posypujemy musli :) Sama przyjemność :)!


Pasta ze słonecznika i czarnych oliwek

Czas na inne śniadanie ;) By zaskoczyć swoje kubki smakowe mam dla Was przepis :)!

Pasta ze słonecznika i czarnych oliwek  160g czarnych oliwek60g pestek słonecznika2 ząbki czosnku2 łyżki soku z cytrynypół łyżeczki suszonego tymiankuew sól i pieprz Zacznij od przygotowania słonecznika - upraż go na patelni (nic do niego nie dodawaj). Następnie dodaj do siebie wszystkie produkty i zblenduj, a na sam koniec według swoich smaków dopraw ;)

Pracy tu za wiele nie ma - jedynie można się rozkoszować smakiem ;) Ile Ci zajęło przygotowanie tej potrawy ;)?




Masło orzechowe

Dziś przepis na masło orzechowe! ;D
Miałam zrobić snikcersa, a wyszło jak zwykle ;) Ale spokojnie i na niego przyjdzie kolej :P



Co potrzebujesz:

orzechy arachidowe prażone bez soli ok. 400g - 2,5 - 3 szklankiolej słonecznikowy - 2 łyżkiblender kielich

Najpierw wrzuć do blendera orzechy i zmiel na miazgę. Co i raz zajrzyj do środka i delikatnie zamieszaj ;) Jeśli masa nie jest wystarczająco lepka i kremowa to dodaj olej słonecznikowy:) Miksuj jeszcze 2-4 minuty, a potem się rozkoszuj smakiem :)!
W tym przypadku mamy 100 % pewności z czego te masło zostało zrobione ;) 
Raptem 7 minut i masło gotowe! Na kanapki czy to do owsianki czy też innych dań ;)!
Daj znać czy też robiłeś, a może masz inny przepis ;) Śmiało się podziel ;)!
CAŁUSY :) !