Przejdź do głównej zawartości

Koperkowa Sałatka ;)

Czy Wy też nie macie ochoty jeść jakiś ciężkich obiadów latem? Bo ja tak mam ;p Mogłabym jeść tylko sałatki, tym bardziej są bardzo wygodne do zapakowania w pudełeczko do pracy, szkoły, na uczelnię czy też spotkanie ;) Żadnych problemów !!! Samo zdrowie i wygoda ;)
Ostatnio chciałam poekperymentować z sosami, by samej tworzyć dopełnienia do sałatek, jednak jeszcze mi to nie wychodzi ;) Ale poćwiczę nad tym i niebawem będą się pojawiać sosy, które można wykonać samemu ;) A tymczasem zaberamy się do przygotowania sałatki :)!

Co potrzebujemy (1 porcja)
  • pomidorki koktajlowe (10 sztuk)
  • roszponka (wielka garść)
  • pół małego ogórka świeżego
  • kasza jaglana ( pół szklanki)
  • sos ogrodowy
  • oliwa z oliwek
  • koperek
Najpierw należy przygotować kaszę jaglaną (ja przygotowałam według instrukcji z tyłu opakowania, jednak będę eksperymentować bo ta mnie nie zadowoliła, ale to neibawem przepis się pojawi, może nawet jutro ;)), w tym czasie wyłóż garść roszponki na talerz, umyte i przekrojone na pół pomidorki poukładaj na roszponce. Następnie przelanego wrzątkiem lub umytego i obranego ze skórki świeżego ogórka (jak to woli) kroimy na na cztery :) i wrzucamy do naszej miseczki. To wszytsko posypujemy dużą ilością kaszy :) Sałatka gotowa, a teraz sos :)
Dwie łyżki oliwy z oliwek wlej do szklanki, do tego dodaj dwie łyżki sosu ogrodowego i odrobina cytryny do smaku ;) i dotego pokrój dużą ilość koperku (nie żałuj;))
I GOTOWE :)



Komentarze

  1. NIE ŁĄCZY SIĘ POMIDORA Z OGÓRKIEM !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie ostatnio dowiedziałam się o tym, a teraz jeszcze dodatkowo Twój komentarz ;)! A tyle lat popełniałam ten błąd ;( Ale dzięki za wskazówkę!:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Ferrero Rocher w wersji fit ;)

Ostatnio cały czas mój organizm domaga się słodkiego ;D
Dlatego trzeba było coś na szybko przygotować słodkiego, a zarazem czekoladowego i tak powstały kulki :D z małą niespodzianką w środku ;P Czyli nocne buszowanie w kuchni :P



Co potrzebujesz: 400 g daktyli1/2 szklanki migdałów i 1/2 szklanki nerkowców3 łyżki kakaoNajpierw należy zmielić orzechy (najlepiej na miazgę;)). Następnie do tego dodajesz daktyle oraz kakao i ponownie wszystko ze sobą mieszasz, aż powstanie jednolita masa. Z powstałego ciasta formujesz kulki, tu już zależy od Ciebie jaką wielkość preferujesz :) Możesz dodatkowo dodać do środka jeden orzech nerkowca (jest miękki więc z zębami raczej problemów nie będziesz mieć ;)) Potem jedynie popraw formę kulki :) I na koniec wstawiasz do lodówki i trzymasz najlepiej noc przed zjedzeniem, ale można też i krócej ;))




Daj znać czy Ci wyszedł przepis i czy kulki smakowały :)

Koktajl - grejpfrut z bananem ;)

Krótki przepis ;) 
Potrzebujemy: banan grejpfrut 3 łyżki jogurtu naturalnego  i według uznania trochę musli
Wszystko wrzucamy do blendera, prócz musli ;) Mieszamy wlewamy do szklaneczki i posypujemy musli :) Sama przyjemność :)!


Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :)
W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;)

Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :)



Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao
Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao, masło orzechowe, następnie do…