Przejdź do głównej zawartości

Koperkowa Sałatka ;)

Czy Wy też nie macie ochoty jeść jakiś ciężkich obiadów latem? Bo ja tak mam ;p Mogłabym jeść tylko sałatki, tym bardziej są bardzo wygodne do zapakowania w pudełeczko do pracy, szkoły, na uczelnię czy też spotkanie ;) Żadnych problemów !!! Samo zdrowie i wygoda ;)
Ostatnio chciałam poekperymentować z sosami, by samej tworzyć dopełnienia do sałatek, jednak jeszcze mi to nie wychodzi ;) Ale poćwiczę nad tym i niebawem będą się pojawiać sosy, które można wykonać samemu ;) A tymczasem zaberamy się do przygotowania sałatki :)!

Co potrzebujemy (1 porcja)
  • pomidorki koktajlowe (10 sztuk)
  • roszponka (wielka garść)
  • pół małego ogórka świeżego
  • kasza jaglana ( pół szklanki)
  • sos ogrodowy
  • oliwa z oliwek
  • koperek
Najpierw należy przygotować kaszę jaglaną (ja przygotowałam według instrukcji z tyłu opakowania, jednak będę eksperymentować bo ta mnie nie zadowoliła, ale to neibawem przepis się pojawi, może nawet jutro ;)), w tym czasie wyłóż garść roszponki na talerz, umyte i przekrojone na pół pomidorki poukładaj na roszponce. Następnie przelanego wrzątkiem lub umytego i obranego ze skórki świeżego ogórka (jak to woli) kroimy na na cztery :) i wrzucamy do naszej miseczki. To wszytsko posypujemy dużą ilością kaszy :) Sałatka gotowa, a teraz sos :)
Dwie łyżki oliwy z oliwek wlej do szklanki, do tego dodaj dwie łyżki sosu ogrodowego i odrobina cytryny do smaku ;) i dotego pokrój dużą ilość koperku (nie żałuj;))
I GOTOWE :)



Komentarze

  1. NIE ŁĄCZY SIĘ POMIDORA Z OGÓRKIEM !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie ostatnio dowiedziałam się o tym, a teraz jeszcze dodatkowo Twój komentarz ;)! A tyle lat popełniałam ten błąd ;( Ale dzięki za wskazówkę!:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :) W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;) Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :) Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao

Risotto ze szparagami i boczniakami ;)

Sezon w pełni na szparagi, dlatego one dzisiaj na talerzu ;D Co potrzebujesz:  8 szparagów 150g boczniaków masło klarowane 3 ząbki czosnku 1 dymka por (ilość jak dymka) 200g ryżu (może być zwykły) sól, pieprz, curry woda świeża bazylia wysoką patelnie   Zacznij od przygotowania szparagów. Obierz je ze skórki, odkrój końcówki i włóż do gotującej się wody na 7 minut. Następnie wyjmij je i ostudź. Jeśli chcesz, możesz pokroić je w małe kosteczki. Podczas, gdy szparagi będą się gotować, zajmij się przygotowaniem risotto. Na patelnie nałóż 1 łyżeczkę masła klarowanego, posiekane 3 ząbki czosnku, dymkę i pora. Poczekaj, aż składniki się zarumienią. Następnie dodaj 200 gram ryżu i podsmaż przez około 2 minuty. Składniki dopraw solą, pieprzem i curry do smaku. Całość zalej szklanką wody i zagotuj. Podczas gotowania możesz dolewać wody, w zależności czy ryż ma być bardziej miękki, czy też bardziej twardy. Boczniaki umyj, pokrój w kostkę i dodaj je na patelnię raz

Soki - pora na jarmuż - 7 przepisów

 Zdecydowałam się na dodatkowy zastrzyk witamin w postaci soku, bo zauważyłam u siebie delikatny spadek energii, mniejsza ilość zjadanych warzyw w ciągu dnia i mniejszy apetyt na zdrowe jedzenie a większy apetyt na przetworzoną żywność  Wiem, że taka ilość warzyw i owoców gdybyśmy zjedli w postaci stałej by wystarczyła nam na dużo dłużej, przynajmniej dla mnie, jednak czuje, że organizm się domaga witamin :) Postanowiłam, że codziennie rano będę przygotowywać świeże soki dla Nas :)  I z chęcią się z Wami podzielę przepisami :)  Będą się pojawiać co tydzień :) Każdy tydzień to każde inne powtarzające się warzywko :) W ostatnim poście na IG oraz FB mówiłam o jarmużu, że będzie grał pierwsze skrzypce w koktajlach i tak było :)  Kilka słów o nim :)  znajdziesz w nim błonnik (w 100g jest 3,6g), białka (w 100g jest 4,28g) potas, który udrażnia naczynia krwionośne, wiec krew krąży swobodnie, co nam daje - spadek ciśnienia; wapń, który nie tylko działa korzystnie na układ kostno-stawowy, ale t