Przejdź do głównej zawartości

Miłośnicy bobu ;D

Jak Wam minął weekend? Bo mój dość intensywnie, dlatego też wczoraj nie pojawił się wpis na blogu i troszkę zaniedbałam FB, ale już znowu zaczynam działać. Na kursie miałam trochę trudności, musiałam się zmagać ze swoimi słabościami, ale pomału pomału zaczyna być chyba lepiej, w dodatku dziś jechałam na uczelnię, złożyć dokumenty. Kolejny stres. Też tak macie, że przy podejmowaniu decyzji towarzyszy Wam, aż tak duży stres? 
Postanowiłam troszkę odreagować i zrobić bób, ale nie zwykły bób gotowany, a na patelni prażony ;) Znalazłam taki przepis przedwczoraj i postanowiłam zrobić. 


Co potrzebujemy 
  • 1 opakowanie bobu (ja wykorzystałam pół)
  • oliwa z oliwek
  • sól , pieprz i zioła (ja wykorzystałam Oregano)
To zabieramy się do roboty ;D

Najlepszy jest świeży bób, myjesz go i wrzucasz na patelnię. Prażysz go, kiedy skórka zaczyna pękać należy wtedy wlać oliwy z oliwek (ok. 4 łyżek) i chwilę dosłownie 2 minuty potrzymać na patelni i zdjąć :) Wtedy właściwie on jest już gotowy :) Tylko posól go oraz popieprz :) i użyj jakiś przypraw i czosnku doskonale pasuję do takiego prażonego bobu :)

To zabierajcie się do robienia :)!
Może wyślijcie mi zdjęcia jak zrobiliście lub czy udany był przepis :)!!!

A tu mój ;D!


Pochłonełam go w sekundę ;)

A teraz lecę na cały dzień na program ;) !

Miłego dnia !:)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Koktajl - grejpfrut z bananem ;)

Krótki przepis ;) 
Potrzebujemy: banan grejpfrut 3 łyżki jogurtu naturalnego  i według uznania trochę musli
Wszystko wrzucamy do blendera, prócz musli ;) Mieszamy wlewamy do szklaneczki i posypujemy musli :) Sama przyjemność :)!


Batoniki z daktyli

Czasem trzeba sobie dogodzić :D Także dzisiaj coś na słodko :) Zajmię Ci to dosłownie CHWILE! 


Batoniki z daktyli
Potrzebne składniki: 1 szklanka migdałów 1 szklanka daktyli 0,5 szklanki fig 0,5 szklanki jagód goi
W pierwszej kolejności zalej wrzątkiem daktyle i zostaw na 20-30 minut. Następnie zmiel migdały na miazgę. Dodaj daktyle i razem zblenduj, następnie wsyp figi. a na koniec jagody goi i wszystko razem zblenduj na jednolitą masę. Całość wstaw na 25-20 minut do lodówki, a następnie uformuj w kawałki o wielkości najlepiej 3-5 cm. Po uformowaniu batoników zostaw je na minimum pół godziny, a najlepiej na 12 godzin w lodówce. Po tym czasie będą gotowe do jedzenia ;)

Brownie z czerwonej fasoli :)

Pora na coś - nieziemsko czekoladowego, a żeby jszcze było mało to z polewą czekoladową!
Uwierzcie, że jeden kawałek nie starczy, tylko będzie jeszcze jeden i kolejny, następny...


BROWNIE na bazie CZERWONEJ FASOLI w polewie czekoladowej 
Co potrzebujesz do ciasta: puszka czerwnonej fasoli2 jajka1 łyżka kakao1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego1 banan pokrojony w drobne kawałki1 łyżeczka proszku do pieczeniapół szklanki ksylitolu. Zacznij od odsączenia czerwonej fasoli i wrzuć do miski, następnie dodaj 2 całe jajka, pokrój w paski banana, dodaj olej kokosowy, kakao, proszek do pieczenia, ksylitol. Następnie dokładnie wszystko zblenduj na jednolitą masę. Gdy piekarnik będzie rozgrzany do 190/200 stopni ustawiony na góra-dół to wlej do brytfanki ciasto, ja użyłam tortownicy, a następnie włóż do piekarnika na 50 minut.



Co potrzebujesz do polewy: 1,5 łyżki oleju kokosowego nirafinowanego1,5 łyżki wody1 łyżka kakao1 łyżka miodutroche mleka Łączysz ze sobą wszystkie składniki w małym garnuszk…