Przejdź do głównej zawartości

Rożki francuskie z jagodami :)

Rożki francuskie chodziły już za mną od dłuższego czasu, aż w końcu dziś je zrobiłam ;) 
Tylko pamiętajmy nie przesadźmy z ilością ich zjedzenia ;D A także trzeba pamiętać o wieczornym treningu ;)

Co potrzebujemy :)
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 1 większy słoik jagód
  • cukier brązowy
  • 1 jajko
  • cukier puder (1/2 szklanki)
  • wrzątek (1 łyżka)
Przekrajamy plastry ciasta francuskiego na dwa małe kwadraty, delikatnie je rozwałkowujemy. Na sam środek ciasta kładziemy garstkę jagód, delikatnie (pół łyżeczki cukru) posypujemy cukrem jagody. Dwa rogi naprzeciwległę ze sobą zlepiamy. I tak po całęj długości ciasto zlepiamy by zrobiły nam się z tego trójkąty :) Tak postępujemy z każdym kawałkiem ciasta. Następnie wkładamy wszystkie rożki na kilka minut (5 minut) do lodówki. Po tym czasie przekładamy je na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie należy je delikatnie skropić z wierzchu jajkiem zmiksowanym i w dwa krótsze boki po nakuwać końcówką widelca;),  do nagrzanego piekarnika na 200 stopni wkładamy rożki i pieczemy je ok.20 minut, tak by były złociste :) 
W tym czasie przygotowujemy polewę, a mianowicie w szklance, która jest zapełniona do połowy cukrem pudrem wlewamy łyżkę wrzątku i energicznie mieszamy. 

Upieczone różki wykładamy na talerze i polewamy je delikatnie lukrem ;) Po ok.10 minutach można już ich spróbować ;D!
Smacznego ;)!!!

A o to moje :)! 



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Koktajl - grejpfrut z bananem ;)

Krótki przepis ;) 
Potrzebujemy: banan grejpfrut 3 łyżki jogurtu naturalnego  i według uznania trochę musli
Wszystko wrzucamy do blendera, prócz musli ;) Mieszamy wlewamy do szklaneczki i posypujemy musli :) Sama przyjemność :)!


Ferrero Rocher w wersji fit ;)

Ostatnio cały czas mój organizm domaga się słodkiego ;D
Dlatego trzeba było coś na szybko przygotować słodkiego, a zarazem czekoladowego i tak powstały kulki :D z małą niespodzianką w środku ;P Czyli nocne buszowanie w kuchni :P



Co potrzebujesz: 400 g daktyli1/2 szklanki migdałów i 1/2 szklanki nerkowców3 łyżki kakaoNajpierw należy zmielić orzechy (najlepiej na miazgę;)). Następnie do tego dodajesz daktyle oraz kakao i ponownie wszystko ze sobą mieszasz, aż powstanie jednolita masa. Z powstałego ciasta formujesz kulki, tu już zależy od Ciebie jaką wielkość preferujesz :) Możesz dodatkowo dodać do środka jeden orzech nerkowca (jest miękki więc z zębami raczej problemów nie będziesz mieć ;)) Potem jedynie popraw formę kulki :) I na koniec wstawiasz do lodówki i trzymasz najlepiej noc przed zjedzeniem, ale można też i krócej ;))




Daj znać czy Ci wyszedł przepis i czy kulki smakowały :)

Pasta ze słonecznika i czarnych oliwek

Czas na inne śniadanie ;) By zaskoczyć swoje kubki smakowe mam dla Was przepis :)!

Pasta ze słonecznika i czarnych oliwek  160g czarnych oliwek60g pestek słonecznika2 ząbki czosnku2 łyżki soku z cytrynypół łyżeczki suszonego tymiankuew sól i pieprz Zacznij od przygotowania słonecznika - upraż go na patelni (nic do niego nie dodawaj). Następnie dodaj do siebie wszystkie produkty i zblenduj, a na sam koniec według swoich smaków dopraw ;)

Pracy tu za wiele nie ma - jedynie można się rozkoszować smakiem ;) Ile Ci zajęło przygotowanie tej potrawy ;)?