Przejdź do głównej zawartości

Rożki francuskie z jagodami :)

Rożki francuskie chodziły już za mną od dłuższego czasu, aż w końcu dziś je zrobiłam ;) 
Tylko pamiętajmy nie przesadźmy z ilością ich zjedzenia ;D A także trzeba pamiętać o wieczornym treningu ;)

Co potrzebujemy :)
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 1 większy słoik jagód
  • cukier brązowy
  • 1 jajko
  • cukier puder (1/2 szklanki)
  • wrzątek (1 łyżka)
Przekrajamy plastry ciasta francuskiego na dwa małe kwadraty, delikatnie je rozwałkowujemy. Na sam środek ciasta kładziemy garstkę jagód, delikatnie (pół łyżeczki cukru) posypujemy cukrem jagody. Dwa rogi naprzeciwległę ze sobą zlepiamy. I tak po całęj długości ciasto zlepiamy by zrobiły nam się z tego trójkąty :) Tak postępujemy z każdym kawałkiem ciasta. Następnie wkładamy wszystkie rożki na kilka minut (5 minut) do lodówki. Po tym czasie przekładamy je na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie należy je delikatnie skropić z wierzchu jajkiem zmiksowanym i w dwa krótsze boki po nakuwać końcówką widelca;),  do nagrzanego piekarnika na 200 stopni wkładamy rożki i pieczemy je ok.20 minut, tak by były złociste :) 
W tym czasie przygotowujemy polewę, a mianowicie w szklance, która jest zapełniona do połowy cukrem pudrem wlewamy łyżkę wrzątku i energicznie mieszamy. 

Upieczone różki wykładamy na talerze i polewamy je delikatnie lukrem ;) Po ok.10 minutach można już ich spróbować ;D!
Smacznego ;)!!!

A o to moje :)! 



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ferrero Rocher w wersji fit ;)

Ostatnio cały czas mój organizm domaga się słodkiego ;D
Dlatego trzeba było coś na szybko przygotować słodkiego, a zarazem czekoladowego i tak powstały kulki :D z małą niespodzianką w środku ;P Czyli nocne buszowanie w kuchni :P



Co potrzebujesz: 400 g daktyli1/2 szklanki migdałów i 1/2 szklanki nerkowców3 łyżki kakaoNajpierw należy zmielić orzechy (najlepiej na miazgę;)). Następnie do tego dodajesz daktyle oraz kakao i ponownie wszystko ze sobą mieszasz, aż powstanie jednolita masa. Z powstałego ciasta formujesz kulki, tu już zależy od Ciebie jaką wielkość preferujesz :) Możesz dodatkowo dodać do środka jeden orzech nerkowca (jest miękki więc z zębami raczej problemów nie będziesz mieć ;)) Potem jedynie popraw formę kulki :) I na koniec wstawiasz do lodówki i trzymasz najlepiej noc przed zjedzeniem, ale można też i krócej ;))




Daj znać czy Ci wyszedł przepis i czy kulki smakowały :)

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :)
W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;)

Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :)



Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao
Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao, masło orzechowe, następnie do…

Koktajl - grejpfrut z bananem ;)

Krótki przepis ;) 
Potrzebujemy: banan grejpfrut 3 łyżki jogurtu naturalnego  i według uznania trochę musli
Wszystko wrzucamy do blendera, prócz musli ;) Mieszamy wlewamy do szklaneczki i posypujemy musli :) Sama przyjemność :)!