Przejdź do głównej zawartości

Rożki francuskie z jagodami :)

Rożki francuskie chodziły już za mną od dłuższego czasu, aż w końcu dziś je zrobiłam ;) 
Tylko pamiętajmy nie przesadźmy z ilością ich zjedzenia ;D A także trzeba pamiętać o wieczornym treningu ;)

Co potrzebujemy :)
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 1 większy słoik jagód
  • cukier brązowy
  • 1 jajko
  • cukier puder (1/2 szklanki)
  • wrzątek (1 łyżka)
Przekrajamy plastry ciasta francuskiego na dwa małe kwadraty, delikatnie je rozwałkowujemy. Na sam środek ciasta kładziemy garstkę jagód, delikatnie (pół łyżeczki cukru) posypujemy cukrem jagody. Dwa rogi naprzeciwległę ze sobą zlepiamy. I tak po całęj długości ciasto zlepiamy by zrobiły nam się z tego trójkąty :) Tak postępujemy z każdym kawałkiem ciasta. Następnie wkładamy wszystkie rożki na kilka minut (5 minut) do lodówki. Po tym czasie przekładamy je na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie należy je delikatnie skropić z wierzchu jajkiem zmiksowanym i w dwa krótsze boki po nakuwać końcówką widelca;),  do nagrzanego piekarnika na 200 stopni wkładamy rożki i pieczemy je ok.20 minut, tak by były złociste :) 
W tym czasie przygotowujemy polewę, a mianowicie w szklance, która jest zapełniona do połowy cukrem pudrem wlewamy łyżkę wrzątku i energicznie mieszamy. 

Upieczone różki wykładamy na talerze i polewamy je delikatnie lukrem ;) Po ok.10 minutach można już ich spróbować ;D!
Smacznego ;)!!!

A o to moje :)! 



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Koktajl - grejpfrut z bananem ;)

Krótki przepis ;) 
Potrzebujemy: banan grejpfrut 3 łyżki jogurtu naturalnego  i według uznania trochę musli
Wszystko wrzucamy do blendera, prócz musli ;) Mieszamy wlewamy do szklaneczki i posypujemy musli :) Sama przyjemność :)!


Batoniki z daktyli

Czasem trzeba sobie dogodzić :D Także dzisiaj coś na słodko :) Zajmię Ci to dosłownie CHWILE! 


Batoniki z daktyli
Potrzebne składniki: 1 szklanka migdałów 1 szklanka daktyli 0,5 szklanki fig 0,5 szklanki jagód goi
W pierwszej kolejności zalej wrzątkiem daktyle i zostaw na 20-30 minut. Następnie zmiel migdały na miazgę. Dodaj daktyle i razem zblenduj, następnie wsyp figi. a na koniec jagody goi i wszystko razem zblenduj na jednolitą masę. Całość wstaw na 25-20 minut do lodówki, a następnie uformuj w kawałki o wielkości najlepiej 3-5 cm. Po uformowaniu batoników zostaw je na minimum pół godziny, a najlepiej na 12 godzin w lodówce. Po tym czasie będą gotowe do jedzenia ;)

Brownie z czerwonej fasoli :)

Pora na coś - nieziemsko czekoladowego, a żeby jszcze było mało to z polewą czekoladową!
Uwierzcie, że jeden kawałek nie starczy, tylko będzie jeszcze jeden i kolejny, następny...


BROWNIE na bazie CZERWONEJ FASOLI w polewie czekoladowej 
Co potrzebujesz do ciasta: puszka czerwnonej fasoli2 jajka1 łyżka kakao1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego1 banan pokrojony w drobne kawałki1 łyżeczka proszku do pieczeniapół szklanki ksylitolu. Zacznij od odsączenia czerwonej fasoli i wrzuć do miski, następnie dodaj 2 całe jajka, pokrój w paski banana, dodaj olej kokosowy, kakao, proszek do pieczenia, ksylitol. Następnie dokładnie wszystko zblenduj na jednolitą masę. Gdy piekarnik będzie rozgrzany do 190/200 stopni ustawiony na góra-dół to wlej do brytfanki ciasto, ja użyłam tortownicy, a następnie włóż do piekarnika na 50 minut.



Co potrzebujesz do polewy: 1,5 łyżki oleju kokosowego nirafinowanego1,5 łyżki wody1 łyżka kakao1 łyżka miodutroche mleka Łączysz ze sobą wszystkie składniki w małym garnuszk…