Przejdź do głównej zawartości

Szparagi z truskawkami :)

Powiem Wam szczerze, że nigdy nie sądziłam, że skuszę się zjeść sałatkę z truskawkami i szparagami ;D A jednak zjadłam i naprawdę było bardzo dobre ;) I te połączenie kolorów - REWELACJA :) A można ją zrobić szybko i wcale nie trzeba się namęczyć :D To taka uwaga dla osób, które nie lubią zbyt dużo czasu spędzać w kuchni ;) A też można zachwycić przyjaciół taką sałatka dobra na każdą okazję :)!




Co potrzeba (dla 1-2 osób)
  • pęczek zielonych szparagów
  • truskawki (słodkie) dwie garści
  • rukola lub roszponka (ja użyłam roszponki)
  • krem lub ocet balsamiczny
  • i uśmiech na twarzy

Najpierw należy wstawić wodę w garnku na szparagi :) W  tym czasie odkroić ogonki szparagów. Do gotującej się wody należy wsadzić szparagi i gotować je ok. 6 minut by nie były za miękkie :) 
W tym czasie na misce lub na talerzu rozłóż roszponkę lub rukolę tak by zakryła dno i żebyśmy trochę jej posmakowali :) na niej należy rozłożyć szparagi według własnego pomysłu lub wykorzystać mój ;D
I na koniec przekrojone na pół truskawki po układać na szparagi.
Jeśli chcesz możesz to wszystko polać kremem balsamicznym, bo dodaje temu znakomity smak :)
I to tyle łatwe, proste i przyjemne w przygotowaniu :D!!

PS A dziś byłam na bazarku i miałam już pierwsze maliny :D Uwielbiam je :D

Miłego dnia Wam życzę ;) 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Koktajl - grejpfrut z bananem ;)

Krótki przepis ;) 
Potrzebujemy: banan grejpfrut 3 łyżki jogurtu naturalnego  i według uznania trochę musli
Wszystko wrzucamy do blendera, prócz musli ;) Mieszamy wlewamy do szklaneczki i posypujemy musli :) Sama przyjemność :)!


Batoniki z daktyli

Czasem trzeba sobie dogodzić :D Także dzisiaj coś na słodko :) Zajmię Ci to dosłownie CHWILE! 


Batoniki z daktyli
Potrzebne składniki: 1 szklanka migdałów 1 szklanka daktyli 0,5 szklanki fig 0,5 szklanki jagód goi
W pierwszej kolejności zalej wrzątkiem daktyle i zostaw na 20-30 minut. Następnie zmiel migdały na miazgę. Dodaj daktyle i razem zblenduj, następnie wsyp figi. a na koniec jagody goi i wszystko razem zblenduj na jednolitą masę. Całość wstaw na 25-20 minut do lodówki, a następnie uformuj w kawałki o wielkości najlepiej 3-5 cm. Po uformowaniu batoników zostaw je na minimum pół godziny, a najlepiej na 12 godzin w lodówce. Po tym czasie będą gotowe do jedzenia ;)

Brownie z czerwonej fasoli :)

Pora na coś - nieziemsko czekoladowego, a żeby jszcze było mało to z polewą czekoladową!
Uwierzcie, że jeden kawałek nie starczy, tylko będzie jeszcze jeden i kolejny, następny...


BROWNIE na bazie CZERWONEJ FASOLI w polewie czekoladowej 
Co potrzebujesz do ciasta: puszka czerwnonej fasoli2 jajka1 łyżka kakao1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego1 banan pokrojony w drobne kawałki1 łyżeczka proszku do pieczeniapół szklanki ksylitolu. Zacznij od odsączenia czerwonej fasoli i wrzuć do miski, następnie dodaj 2 całe jajka, pokrój w paski banana, dodaj olej kokosowy, kakao, proszek do pieczenia, ksylitol. Następnie dokładnie wszystko zblenduj na jednolitą masę. Gdy piekarnik będzie rozgrzany do 190/200 stopni ustawiony na góra-dół to wlej do brytfanki ciasto, ja użyłam tortownicy, a następnie włóż do piekarnika na 50 minut.



Co potrzebujesz do polewy: 1,5 łyżki oleju kokosowego nirafinowanego1,5 łyżki wody1 łyżka kakao1 łyżka miodutroche mleka Łączysz ze sobą wszystkie składniki w małym garnuszk…