Przejdź do głównej zawartości

LUNCH - polędwiczki z kalafiorem :)

Dziś miałam pobudkę o 6 rano jak mogliście zauważyć na fb. Gdyż jechałam do lekarza i powiem Wam, że to jest jakaś parodia... Miałam robione USG nogi i lekarz powiedział, że powinnam mieć jakieś rehablitacje, bo rzeczywiście z nogą nie jest do końca dobrze, skoro mnie jeszcze troszke pobolewa tyle, że muszę się do Niego przepisać, natomiast dziś poszłam na wizytę do ortopedy drugiego po czym on mi mówi, że wszystko jest ok. Wtedy dałam się już niestety ponieść emocjom i mówię mu, że ja muszę być aktywna fizycznie to on na to bym odpoczywała jeszcze z miesiąc a potem na pewno wszystko bedzie w porzadku i żadnych rehablitacji nie potrzebuje.... Ahh Ci nasi lekarze... Ale mam nadzieję, że będzie już tylko lepiej ;)!

Dziś uświadomiłam sobie, że sierpień dobiega końca, i strasznie mi szybko minęły te wakacje fakt, że niby mam jeszcze miesiąc do rozpoczęcia nauki, ale mimo wszystko strasznie szybko minęło:(

Dziś zaliczyłam już bieg :) Szczebelek w górę ;)!!!

I pora na lunch :)

Polędwiczki z kalafiorem
  • kalafior
  • polędwiczki (3 kotleciki)
  • kasza pęczak (1 szklanka)
  • jogurt naturalny (1/2 szklanki)
  • musztarda dijon (1,5 łyżki)
  • 3 ząbki czosnku
  • papryka 1/4
  • sól, pieprz
  • olej odrobina

Najpierw przemyj szklankę kaszy pod wodą. Następnie wsyp ją do garnka i na jedną szklankę kaszy dolej 2 szklanki wody. Należy gotować ją do momentu, aż woda zniknie ;) co i raz mieszając, w tym czasie 3 kotleciki polędwiczek ubij młotkiem (ja to tak nazywam;)) I przypraw solą i pieprzem. I usmaż na patelni. Natomiast kalafiora wstaw do gotującej się wody tak na około 7 minut (mój był wtedy jeszcze lekko twardawy:)
Następnie przygotuj dip :) Ja na 1/2 szklanki jogurtu przydzieliłam 1,5 łyżki musztardy, 3 wyciśnięte ząbki czosnku, sól i pieprz i do smaku :) I wszystko zamieszałam na koniec polałam nim polędwiczki i kalafiora :)
i do smaczku wykorzystałam paprykę, jednak należy ją umyć :) i pokroić w kosteczki i GOTOWE:)!




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Koktajl - grejpfrut z bananem ;)

Krótki przepis ;) 
Potrzebujemy: banan grejpfrut 3 łyżki jogurtu naturalnego  i według uznania trochę musli
Wszystko wrzucamy do blendera, prócz musli ;) Mieszamy wlewamy do szklaneczki i posypujemy musli :) Sama przyjemność :)!


Brownie z czerwonej fasoli :)

Pora na coś - nieziemsko czekoladowego, a żeby jszcze było mało to z polewą czekoladową!
Uwierzcie, że jeden kawałek nie starczy, tylko będzie jeszcze jeden i kolejny, następny...


BROWNIE na bazie CZERWONEJ FASOLI w polewie czekoladowej 
Co potrzebujesz do ciasta: puszka czerwnonej fasoli2 jajka1 łyżka kakao1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego1 banan pokrojony w drobne kawałki1 łyżeczka proszku do pieczeniapół szklanki ksylitolu. Zacznij od odsączenia czerwonej fasoli i wrzuć do miski, następnie dodaj 2 całe jajka, pokrój w paski banana, dodaj olej kokosowy, kakao, proszek do pieczenia, ksylitol. Następnie dokładnie wszystko zblenduj na jednolitą masę. Gdy piekarnik będzie rozgrzany do 190/200 stopni ustawiony na góra-dół to wlej do brytfanki ciasto, ja użyłam tortownicy, a następnie włóż do piekarnika na 50 minut.



Co potrzebujesz do polewy: 1,5 łyżki oleju kokosowego nirafinowanego1,5 łyżki wody1 łyżka kakao1 łyżka miodutroche mleka Łączysz ze sobą wszystkie składniki w małym garnuszk…

Pasta z suszonych pomidorów i papryki

Nudzą sie Wam obecne śniadania? Bo codziennie z tym samym lub macie już swoje faworyty i też za bardzo nie rotujecie nimi ;)?

Mam na to rozwiązanie :) Pyszna pasta z suszonych pomidorów i papryki, zaledwie 5 minut przy tym trzeba stać, a tak samo się piecze około 30 minut w zależności jaką moc ma Twój piekarnik ;)

Pasta z suszonych pomidorów i papryki 20 suszonych pomidorów2 duże czerwone papryki3 ząbki czosnkusól, pieprz Najpierw nagrzej piekarnik do 200 stopni. Pokrój paprykę na ćwiartki i włóż skórką do góry do piekarnika. Dodaj do tego obrane ząbki czosnku. Obserwuj i trzymaj aż do momenty gdy sama skórka nie zacznie odchodzić od papryki lub na wierzchu czarnieć;)
W tym czasie wyjmij ze słoika pomidory i możesz ale nie musisz odcedzić delikatnie od oleju. 
Gdy papryka będzie gotowa poczekaj chwile aż ostygnie i zdejmij z niej skórkę.
Dodaj wszystkie produkty (wraz z czosnkiem) do miski i dokładnie zblenduj a na koniec wyrónaj smak solą i pieprzem według własnego uznania :)