Przejdź do głównej zawartości

LUNCH - polędwiczki z kalafiorem :)

Dziś miałam pobudkę o 6 rano jak mogliście zauważyć na fb. Gdyż jechałam do lekarza i powiem Wam, że to jest jakaś parodia... Miałam robione USG nogi i lekarz powiedział, że powinnam mieć jakieś rehablitacje, bo rzeczywiście z nogą nie jest do końca dobrze, skoro mnie jeszcze troszke pobolewa tyle, że muszę się do Niego przepisać, natomiast dziś poszłam na wizytę do ortopedy drugiego po czym on mi mówi, że wszystko jest ok. Wtedy dałam się już niestety ponieść emocjom i mówię mu, że ja muszę być aktywna fizycznie to on na to bym odpoczywała jeszcze z miesiąc a potem na pewno wszystko bedzie w porzadku i żadnych rehablitacji nie potrzebuje.... Ahh Ci nasi lekarze... Ale mam nadzieję, że będzie już tylko lepiej ;)!

Dziś uświadomiłam sobie, że sierpień dobiega końca, i strasznie mi szybko minęły te wakacje fakt, że niby mam jeszcze miesiąc do rozpoczęcia nauki, ale mimo wszystko strasznie szybko minęło:(

Dziś zaliczyłam już bieg :) Szczebelek w górę ;)!!!

I pora na lunch :)

Polędwiczki z kalafiorem
  • kalafior
  • polędwiczki (3 kotleciki)
  • kasza pęczak (1 szklanka)
  • jogurt naturalny (1/2 szklanki)
  • musztarda dijon (1,5 łyżki)
  • 3 ząbki czosnku
  • papryka 1/4
  • sól, pieprz
  • olej odrobina

Najpierw przemyj szklankę kaszy pod wodą. Następnie wsyp ją do garnka i na jedną szklankę kaszy dolej 2 szklanki wody. Należy gotować ją do momentu, aż woda zniknie ;) co i raz mieszając, w tym czasie 3 kotleciki polędwiczek ubij młotkiem (ja to tak nazywam;)) I przypraw solą i pieprzem. I usmaż na patelni. Natomiast kalafiora wstaw do gotującej się wody tak na około 7 minut (mój był wtedy jeszcze lekko twardawy:)
Następnie przygotuj dip :) Ja na 1/2 szklanki jogurtu przydzieliłam 1,5 łyżki musztardy, 3 wyciśnięte ząbki czosnku, sól i pieprz i do smaku :) I wszystko zamieszałam na koniec polałam nim polędwiczki i kalafiora :)
i do smaczku wykorzystałam paprykę, jednak należy ją umyć :) i pokroić w kosteczki i GOTOWE:)!




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :) W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;) Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :) Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao

Risotto ze szparagami i boczniakami ;)

Sezon w pełni na szparagi, dlatego one dzisiaj na talerzu ;D Co potrzebujesz:  8 szparagów 150g boczniaków masło klarowane 3 ząbki czosnku 1 dymka por (ilość jak dymka) 200g ryżu (może być zwykły) sól, pieprz, curry woda świeża bazylia wysoką patelnie   Zacznij od przygotowania szparagów. Obierz je ze skórki, odkrój końcówki i włóż do gotującej się wody na 7 minut. Następnie wyjmij je i ostudź. Jeśli chcesz, możesz pokroić je w małe kosteczki. Podczas, gdy szparagi będą się gotować, zajmij się przygotowaniem risotto. Na patelnie nałóż 1 łyżeczkę masła klarowanego, posiekane 3 ząbki czosnku, dymkę i pora. Poczekaj, aż składniki się zarumienią. Następnie dodaj 200 gram ryżu i podsmaż przez około 2 minuty. Składniki dopraw solą, pieprzem i curry do smaku. Całość zalej szklanką wody i zagotuj. Podczas gotowania możesz dolewać wody, w zależności czy ryż ma być bardziej miękki, czy też bardziej twardy. Boczniaki umyj, pokrój w kostkę i dodaj je na patelnię raz

Soki - pora na jarmuż - 7 przepisów

 Zdecydowałam się na dodatkowy zastrzyk witamin w postaci soku, bo zauważyłam u siebie delikatny spadek energii, mniejsza ilość zjadanych warzyw w ciągu dnia i mniejszy apetyt na zdrowe jedzenie a większy apetyt na przetworzoną żywność  Wiem, że taka ilość warzyw i owoców gdybyśmy zjedli w postaci stałej by wystarczyła nam na dużo dłużej, przynajmniej dla mnie, jednak czuje, że organizm się domaga witamin :) Postanowiłam, że codziennie rano będę przygotowywać świeże soki dla Nas :)  I z chęcią się z Wami podzielę przepisami :)  Będą się pojawiać co tydzień :) Każdy tydzień to każde inne powtarzające się warzywko :) W ostatnim poście na IG oraz FB mówiłam o jarmużu, że będzie grał pierwsze skrzypce w koktajlach i tak było :)  Kilka słów o nim :)  znajdziesz w nim błonnik (w 100g jest 3,6g), białka (w 100g jest 4,28g) potas, który udrażnia naczynia krwionośne, wiec krew krąży swobodnie, co nam daje - spadek ciśnienia; wapń, który nie tylko działa korzystnie na układ kostno-stawowy, ale t