Przejdź do głównej zawartości

LUNCH - Sałatka z polędwiczkami :)

Nie wiem, dlaczego, ale mam wielką słabość do sałatek i pewnie niektóre składniki sie powtarzają, ale i tak mimo wszystko chcę się dzielić ;D!!!

Sałatka z polędwiczkami ;)!
Co potrzebujemy na 1 porcje :
  • pół papryki czerwonej
  • 1 pomidor czerwony paprykowy (można dać normalny, bez obaw;))
  • sałata (1 liść)
  • mix sałat garstka mała
  • cebula niewielka ilość ;) 
  • polędwiczki 2 kawałki
  • słonecznik 3 łyżki
  • sół i pieprz
Sos:
4 łyżki sosu ogrodowego
pół szklanki oliwy z pomidorów suszonych
1,5 łyżki octu balsamicznego
odrobina cukru, soli i wody
WSZYSTKO MIESZAMY 

Sałatka
Kroimy 5 cm kawałki polędwiczki i potem ją ubijamy, jak najcieniej ;) Następnie przyprawiamy ją solą i pieprzem z obu stron i smażymy na oleju na małym gazie :) 
W tym czasie myjemy liść sałaty, kładziemy go na talerzu, następnie układamy na sałacie. 
Myjemy paprykę i pomidora. Kroimy w małe kosteczki i układamy na talerzu, następnie kroimy dowolną ilość cebuli i na wierzch ją kłądziemy:) Gotowe polędwiczki układamy z boku lub na naszej sałatce ;) I na koniec jeszcze moje ukochane ziarna słonecznika ;)!!! Prażymy je na suchej patelni, posypujemy je solą i prażymy do momentu, aż delikatnie zmienią kolor ;)!!!

GOTOWE !!!:)







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Koktajl - grejpfrut z bananem ;)

Krótki przepis ;) 
Potrzebujemy: banan grejpfrut 3 łyżki jogurtu naturalnego  i według uznania trochę musli
Wszystko wrzucamy do blendera, prócz musli ;) Mieszamy wlewamy do szklaneczki i posypujemy musli :) Sama przyjemność :)!


Batoniki z daktyli

Czasem trzeba sobie dogodzić :D Także dzisiaj coś na słodko :) Zajmię Ci to dosłownie CHWILE! 


Batoniki z daktyli
Potrzebne składniki: 1 szklanka migdałów 1 szklanka daktyli 0,5 szklanki fig 0,5 szklanki jagód goi
W pierwszej kolejności zalej wrzątkiem daktyle i zostaw na 20-30 minut. Następnie zmiel migdały na miazgę. Dodaj daktyle i razem zblenduj, następnie wsyp figi. a na koniec jagody goi i wszystko razem zblenduj na jednolitą masę. Całość wstaw na 25-20 minut do lodówki, a następnie uformuj w kawałki o wielkości najlepiej 3-5 cm. Po uformowaniu batoników zostaw je na minimum pół godziny, a najlepiej na 12 godzin w lodówce. Po tym czasie będą gotowe do jedzenia ;)

Brownie z czerwonej fasoli :)

Pora na coś - nieziemsko czekoladowego, a żeby jszcze było mało to z polewą czekoladową!
Uwierzcie, że jeden kawałek nie starczy, tylko będzie jeszcze jeden i kolejny, następny...


BROWNIE na bazie CZERWONEJ FASOLI w polewie czekoladowej 
Co potrzebujesz do ciasta: puszka czerwnonej fasoli2 jajka1 łyżka kakao1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego1 banan pokrojony w drobne kawałki1 łyżeczka proszku do pieczeniapół szklanki ksylitolu. Zacznij od odsączenia czerwonej fasoli i wrzuć do miski, następnie dodaj 2 całe jajka, pokrój w paski banana, dodaj olej kokosowy, kakao, proszek do pieczenia, ksylitol. Następnie dokładnie wszystko zblenduj na jednolitą masę. Gdy piekarnik będzie rozgrzany do 190/200 stopni ustawiony na góra-dół to wlej do brytfanki ciasto, ja użyłam tortownicy, a następnie włóż do piekarnika na 50 minut.



Co potrzebujesz do polewy: 1,5 łyżki oleju kokosowego nirafinowanego1,5 łyżki wody1 łyżka kakao1 łyżka miodutroche mleka Łączysz ze sobą wszystkie składniki w małym garnuszk…