Przejdź do głównej zawartości

Pomysł na Lunch: Sałatka z kurczakiem i papryką :)!

Wiem, że pewnie będę się powtarzać, ale wciąż się przy Was rozwijam (jak narazie tylko pod względem kulinarnym). Próbuje łączyć ze sobą rzeczy, które jeszcze niedawno nawet nie przyszłyby mi do głowy ;) W pewnym sensie można rzec, że dojrzewam w kuchni :) Łaknę coraz to innych rzeczy, ciągle mi brak :)
Piotrek ostatnio się śmiał ze mnie, że już chcę przeżyć całe swoje życie, ale właśnie tak to ze mną jest kiedy mam milion pomysłów na minutę ( co czasem bywa wadą, bo nie potrafie sobie poradzić z organizacją czasowo), ale zmierzam ku dobremu ;D

SAŁATKA z KURCZAKIEM i PAPRYKĄ
Co potrzebujemy:
  • papryka czerwona 1/2
  • kotlet z piersi 
  • ogórek świeży 1/2 (małego)
  • mix sałat (duża garść)
  • suszone pomidory 4
  • oliwki czarne (3 łyżki)
  • słonecznik (2 łyżki)
A do sosu:
oliwa z oliwek 1/2 szklanki, 4 łyżki sosu ogrodowego, odrobina wody, szczypta soli, 1/3 łyżeczki cukru, ocet balsamiczny 2 łyżki. Wszystkie składniki należy zmieszać ;)

Najpierw przygotuj kotleta z piersi, a mianowicie, pododkrajaj żyłki i inne nieprzyjemne części, następnie posól, popierz i posyp przyprawą złocistą do kurczaka i usmaż na patelni, a w tym czasie...
Na talerz wyłóż mix sałat, następnie umyj paprykę i ogórka i odpowiednia ilość ich pokrój w małe kosteczki i wysyp to na swoją sałatę ;) Następnie 4 kawałki pomidorów suszonych pokrój w cienkie plastry (dodaj na sałatę) i wyjmij 3 łyżki, ale może być więcej/mniej jak to woli oliwek na talerzu.
Jeśli kotlet jest gotowy wyjmij go odrazu na talerz. I jeszcze na sam koniec upraż sobie ziarna słonecznika na patelni z odrobiną soli (dla mnie to jest takie dopełnienie tego wszytskiego :)!!) I polej sałatkę sosem:) I LUNCH GOTOWY! :D 
Wykorzystacie go na jutro ;)?
Wybaczcie za jakość, ale zdjęcie robione z telefonu :(!Bo aparat mi odmówił posłuszeństwa.

Komentarze

  1. Mm kurczak w każdej postaci jak dla mnie dobry :)) wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I smakuje jak wygląda ;)! Wypróbuj ;) I daj znać ;)!

      Usuń
  2. O mamciu, super sałatka Ci wyszła ;)
    Kurczak zawsze spoko!

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie pyszności. muszę kupić sobie suszone pomidory, bo uwielbiam a dawno nie jadłam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :) W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;) Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :) Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao

Risotto ze szparagami i boczniakami ;)

Sezon w pełni na szparagi, dlatego one dzisiaj na talerzu ;D Co potrzebujesz:  8 szparagów 150g boczniaków masło klarowane 3 ząbki czosnku 1 dymka por (ilość jak dymka) 200g ryżu (może być zwykły) sól, pieprz, curry woda świeża bazylia wysoką patelnie   Zacznij od przygotowania szparagów. Obierz je ze skórki, odkrój końcówki i włóż do gotującej się wody na 7 minut. Następnie wyjmij je i ostudź. Jeśli chcesz, możesz pokroić je w małe kosteczki. Podczas, gdy szparagi będą się gotować, zajmij się przygotowaniem risotto. Na patelnie nałóż 1 łyżeczkę masła klarowanego, posiekane 3 ząbki czosnku, dymkę i pora. Poczekaj, aż składniki się zarumienią. Następnie dodaj 200 gram ryżu i podsmaż przez około 2 minuty. Składniki dopraw solą, pieprzem i curry do smaku. Całość zalej szklanką wody i zagotuj. Podczas gotowania możesz dolewać wody, w zależności czy ryż ma być bardziej miękki, czy też bardziej twardy. Boczniaki umyj, pokrój w kostkę i dodaj je na patelnię raz

Soki - pora na jarmuż - 7 przepisów

 Zdecydowałam się na dodatkowy zastrzyk witamin w postaci soku, bo zauważyłam u siebie delikatny spadek energii, mniejsza ilość zjadanych warzyw w ciągu dnia i mniejszy apetyt na zdrowe jedzenie a większy apetyt na przetworzoną żywność  Wiem, że taka ilość warzyw i owoców gdybyśmy zjedli w postaci stałej by wystarczyła nam na dużo dłużej, przynajmniej dla mnie, jednak czuje, że organizm się domaga witamin :) Postanowiłam, że codziennie rano będę przygotowywać świeże soki dla Nas :)  I z chęcią się z Wami podzielę przepisami :)  Będą się pojawiać co tydzień :) Każdy tydzień to każde inne powtarzające się warzywko :) W ostatnim poście na IG oraz FB mówiłam o jarmużu, że będzie grał pierwsze skrzypce w koktajlach i tak było :)  Kilka słów o nim :)  znajdziesz w nim błonnik (w 100g jest 3,6g), białka (w 100g jest 4,28g) potas, który udrażnia naczynia krwionośne, wiec krew krąży swobodnie, co nam daje - spadek ciśnienia; wapń, który nie tylko działa korzystnie na układ kostno-stawowy, ale t