Przejdź do głównej zawartości

Lunch - Szparagi + jajko sadzone ;)!

Dziś z racji, że spędzam praktycznie cały dzień w domu trzeba to jakoś uczcić ;) I poeksperymentować w kuchni ;)!

Zrobiłam szparagi z jajkiem i naprawdę smaczne !!!:D

Co potrzebujemy:
  • jajko
  • szparagi zielone 6 sztuk
  • szynka parmeńska
  • sól, pieprz
  • natka
Najpierw należy zagotować w dużym garnku wodę :) 
Odkrój końcówki szparagów (ok. 2 -3 cm), do gotującej się wody możesz je wrzucić, tak by całe były zanurzone i następnie gotujesz je w lekko osolonej wodzie przez 7 minut (będą wtedy akurat;)).
W tym czasie przyszykuj sobie talerzyk ;)
Następnie na patelni gdzie jest rozpuszczone masełko (mały kawałek) należy przygotować jajko, jednak uważaj by żółtko Ci się rozlało ;)! 
I grzej je na ogniu ok. 5-7minut :) Aż uznasz, że jest gotowe:)
Kiedy szparagi będą gotowe wyłóż je na talerz i otocz je dwoma plasterkami szynki parmeńskiej:) Obok połóż jajko:) I przyzdób natką :) 
I gotowe do jedzonka ;)!
Zdrowo łatwo i szybko ;)!!!



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Koktajl - grejpfrut z bananem ;)

Krótki przepis ;) 
Potrzebujemy: banan grejpfrut 3 łyżki jogurtu naturalnego  i według uznania trochę musli
Wszystko wrzucamy do blendera, prócz musli ;) Mieszamy wlewamy do szklaneczki i posypujemy musli :) Sama przyjemność :)!


Pasta ze słonecznika i czarnych oliwek

Czas na inne śniadanie ;) By zaskoczyć swoje kubki smakowe mam dla Was przepis :)!

Pasta ze słonecznika i czarnych oliwek  160g czarnych oliwek60g pestek słonecznika2 ząbki czosnku2 łyżki soku z cytrynypół łyżeczki suszonego tymiankuew sól i pieprz Zacznij od przygotowania słonecznika - upraż go na patelni (nic do niego nie dodawaj). Następnie dodaj do siebie wszystkie produkty i zblenduj, a na sam koniec według swoich smaków dopraw ;)

Pracy tu za wiele nie ma - jedynie można się rozkoszować smakiem ;) Ile Ci zajęło przygotowanie tej potrawy ;)?




Pasta z suszonych pomidorów i papryki

Nudzą sie Wam obecne śniadania? Bo codziennie z tym samym lub macie już swoje faworyty i też za bardzo nie rotujecie nimi ;)?

Mam na to rozwiązanie :) Pyszna pasta z suszonych pomidorów i papryki, zaledwie 5 minut przy tym trzeba stać, a tak samo się piecze około 30 minut w zależności jaką moc ma Twój piekarnik ;)

Pasta z suszonych pomidorów i papryki 20 suszonych pomidorów2 duże czerwone papryki3 ząbki czosnkusól, pieprz Najpierw nagrzej piekarnik do 200 stopni. Pokrój paprykę na ćwiartki i włóż skórką do góry do piekarnika. Dodaj do tego obrane ząbki czosnku. Obserwuj i trzymaj aż do momenty gdy sama skórka nie zacznie odchodzić od papryki lub na wierzchu czarnieć;)
W tym czasie wyjmij ze słoika pomidory i możesz ale nie musisz odcedzić delikatnie od oleju. 
Gdy papryka będzie gotowa poczekaj chwile aż ostygnie i zdejmij z niej skórkę.
Dodaj wszystkie produkty (wraz z czosnkiem) do miski i dokładnie zblenduj a na koniec wyrónaj smak solą i pieprzem według własnego uznania :)