Przejdź do głównej zawartości

Muffiny :) w czekoladzie i z czekoladą ;)!

Czasem przyjdzie taka ochota na coś słodkiego i tym razem muffiny ;D Sama słodycz ! Warto kogoś zaprosić na coś tak dobrego, bo samemu się wszystkiego nie zje, bo się zasłodzimy ;p!

Muffiny z czekoladą w czekoladzie ;)
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • pół szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. 
Wlewaj do foremek, jednak tak, by troszkę miejsca zostało na ciasto, gdyż potem wyrośnie Nam ogromne ;D! 
I do każdego muffina włóż jedną kostkę pokruszonej czekolady gorzkiej lub zwykłej mlecznej :)
Wstaw do nagrzanego piekarnika ok.170 stopni i piec max 30 minut, jednak lepiej najpierw ustawić na 25 minut i potem dodać kilka minut niż mieć spalone ;)!

I nasza pyszna polewa!
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 kostki masła
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki wody
Wszytsko należy wrzucić do rondelka i gotować na małym ogniu ciągle mieszając, jak się rozpuści masło jeszcze minutkę potrzymać na ogniu i ready ;)! 

Następnie maczamy w tej polewie nasza muffinki ;)!

I GOTOWE!:)





Komentarze

  1. Czy to nie był blog o zdrowym trybie życia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest, ale raz na jakiś czas od jednego muffina nikomu się nie stanie, czy też jak się przyjmuje znajomych można dla nich coś takiego zrobić :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Koktajl - grejpfrut z bananem ;)

Krótki przepis ;) 
Potrzebujemy: banan grejpfrut 3 łyżki jogurtu naturalnego  i według uznania trochę musli
Wszystko wrzucamy do blendera, prócz musli ;) Mieszamy wlewamy do szklaneczki i posypujemy musli :) Sama przyjemność :)!


Batoniki z daktyli

Czasem trzeba sobie dogodzić :D Także dzisiaj coś na słodko :) Zajmię Ci to dosłownie CHWILE! 


Batoniki z daktyli
Potrzebne składniki: 1 szklanka migdałów 1 szklanka daktyli 0,5 szklanki fig 0,5 szklanki jagód goi
W pierwszej kolejności zalej wrzątkiem daktyle i zostaw na 20-30 minut. Następnie zmiel migdały na miazgę. Dodaj daktyle i razem zblenduj, następnie wsyp figi. a na koniec jagody goi i wszystko razem zblenduj na jednolitą masę. Całość wstaw na 25-20 minut do lodówki, a następnie uformuj w kawałki o wielkości najlepiej 3-5 cm. Po uformowaniu batoników zostaw je na minimum pół godziny, a najlepiej na 12 godzin w lodówce. Po tym czasie będą gotowe do jedzenia ;)

Brownie z czerwonej fasoli :)

Pora na coś - nieziemsko czekoladowego, a żeby jszcze było mało to z polewą czekoladową!
Uwierzcie, że jeden kawałek nie starczy, tylko będzie jeszcze jeden i kolejny, następny...


BROWNIE na bazie CZERWONEJ FASOLI w polewie czekoladowej 
Co potrzebujesz do ciasta: puszka czerwnonej fasoli2 jajka1 łyżka kakao1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego1 banan pokrojony w drobne kawałki1 łyżeczka proszku do pieczeniapół szklanki ksylitolu. Zacznij od odsączenia czerwonej fasoli i wrzuć do miski, następnie dodaj 2 całe jajka, pokrój w paski banana, dodaj olej kokosowy, kakao, proszek do pieczenia, ksylitol. Następnie dokładnie wszystko zblenduj na jednolitą masę. Gdy piekarnik będzie rozgrzany do 190/200 stopni ustawiony na góra-dół to wlej do brytfanki ciasto, ja użyłam tortownicy, a następnie włóż do piekarnika na 50 minut.



Co potrzebujesz do polewy: 1,5 łyżki oleju kokosowego nirafinowanego1,5 łyżki wody1 łyżka kakao1 łyżka miodutroche mleka Łączysz ze sobą wszystkie składniki w małym garnuszk…