Przejdź do głównej zawartości

Granola CZEKOLADOWE:)!

Pamiętacie jak robiłam musli ?

Dziś w nieco innym wydaniu z czekoladą :D! Pora coś urozmaicić :)!

W obecnych czasach mamy takie możliwości i myślę, że warto samemu poeksperymentować w kuchni i zrobić musli, niż kupić gotowe w sklepie, gdzie czasem nie wiadomo co jest w środku;)!

Co potrzebujemy
płatki żytnie - 2 szklanki
wiórki kokosowe - 1 szklanka
siemie lniane - 1/2 szklanki
słonecznik 1/2 szklanki 

1/3 szklanki olej rzepakowy
1/3 szklanki syropu klonowego
1/3 szklanki kakao

9 kostek czekolady gorzkiej wedla ;)

To zaczynamy :D!

Najpierw ustaw piekarnik na 160 stopni. 
Następnie do jednej miski wsyp wszystkie ziarna, które podałam, jednak oczywiście możesz zmienić ich proporcje:) Ja wybrałam taką i doskonale się sprawdza!

Do garnka wlej olej oraz syrop klonowy i delikatnie, pomalutku grzej to w garnuszku na ogniu, aż zacznie się gotować. Wtedy odrazu zdejmij z gazu. Do garnka następnie wsyp kakao i wymieszaj bardzo dokładnie. 
Całą miksturę kakaową wlej do miski z ziarnami. Wszystko dokładnie wymieszaj, tak by wszystkie ziarna były czekoladowe (mniej lub bardziej;))
Jeśli wykonaliście powyższe kroki, teraz możesz wyłożyć na brytfankę papier do pieczenia i na niego nasze nasionka. Wszystko wstaw do piekarnika na 15 minut co i raz mieszając, potem na kolejne 10 minut też co i raz zamieszaj, by się nie przypaliło. 
W tym czasie, możesz zetrzeć czekoladę na tarce z największymi dziurkami. 

I na koniec jak musli wyjdzie z piekarnika posyp czekoladą. 
Przepyszne - jutro sobie zjem na śniadanko ;)!







Komentarze


  1. Cześć:)

    Chciałbym Cię serdecznie zaprosić do rejestracji na forum skierowanym szczególnie do blogerów, gdzie możesz się dzielić swoją wiedzą i wsparciem:
    www.twojasylwetka.cba.pl

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Koktajl - grejpfrut z bananem ;)

Krótki przepis ;) 
Potrzebujemy: banan grejpfrut 3 łyżki jogurtu naturalnego  i według uznania trochę musli
Wszystko wrzucamy do blendera, prócz musli ;) Mieszamy wlewamy do szklaneczki i posypujemy musli :) Sama przyjemność :)!


Pasta ze słonecznika i czarnych oliwek

Czas na inne śniadanie ;) By zaskoczyć swoje kubki smakowe mam dla Was przepis :)!

Pasta ze słonecznika i czarnych oliwek  160g czarnych oliwek60g pestek słonecznika2 ząbki czosnku2 łyżki soku z cytrynypół łyżeczki suszonego tymiankuew sól i pieprz Zacznij od przygotowania słonecznika - upraż go na patelni (nic do niego nie dodawaj). Następnie dodaj do siebie wszystkie produkty i zblenduj, a na sam koniec według swoich smaków dopraw ;)

Pracy tu za wiele nie ma - jedynie można się rozkoszować smakiem ;) Ile Ci zajęło przygotowanie tej potrawy ;)?




Masło orzechowe

Dziś przepis na masło orzechowe! ;D
Miałam zrobić snikcersa, a wyszło jak zwykle ;) Ale spokojnie i na niego przyjdzie kolej :P



Co potrzebujesz:

orzechy arachidowe prażone bez soli ok. 400g - 2,5 - 3 szklankiolej słonecznikowy - 2 łyżkiblender kielich

Najpierw wrzuć do blendera orzechy i zmiel na miazgę. Co i raz zajrzyj do środka i delikatnie zamieszaj ;) Jeśli masa nie jest wystarczająco lepka i kremowa to dodaj olej słonecznikowy:) Miksuj jeszcze 2-4 minuty, a potem się rozkoszuj smakiem :)!
W tym przypadku mamy 100 % pewności z czego te masło zostało zrobione ;) 
Raptem 7 minut i masło gotowe! Na kanapki czy to do owsianki czy też innych dań ;)!
Daj znać czy też robiłeś, a może masz inny przepis ;) Śmiało się podziel ;)!
CAŁUSY :) !