Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z bobem :)

Bób - taki mały a może zdziałać tak wiele ;) 
Jest idealnym zastępczym źródłem białka zwierzęcego, a także ma pełno witaminy z grupy B, które są odpowiedzialne za nasz układ nerwowy. Dla osób, które lubią być fit również ma same zalety, gdyż spowalnia proces trawienia i masz dłuższe poczucie sytości ;)! 
Więc zabieraj się za sałatkę którą zaraz Ci podam jak na talerzu ;)!

Co potrzebujemy:
kasza pęczak i soczewica
3 łyżki bobu
2 plastry suszonych pomidorów w oliwie 
5 oliwek
1/5 ser feta

Zacznijmy od kaszy i soczewicy. 
Wsyp 1/3 szklanki soczewicy i 2/3 kaszy pęczak, przelej je wodą i przełóż do garnuszka gdzie są 2 szklanki wody. Posól wodę i wstaw na mały ogień. Niech się gotuję, aż do wyparowania wody co i raz mieszając:)
Bób - włóż do wrzącej się wody i gotuj do odpowiedniej miękkości musisz co i raz sprawdzać :)!
Suszone pomidory i oliwki
Suszone pomidory pokrój w małe plasterki tak samo jak i oliwki. 
Ser feta weź 1/5 i pokrój w małe kosteczki - możesz go pominąć ;)

2 łyżki kaszy z soczewicą włóż do miseczki, do tego dodaj obrany bób, suszone pomidory i oliwki i ser feta :) i delektuj się znakomitym smakiem :)!

Jeśli wypróbujesz przepis wstaw koniecznie na ZASTRZYK ENDORFIN NA FB za jakiś czas może się pojawią jakieś FIT nagrody ? ;) Co Ty na to:)? 
Liczę na Twoją aktywność:)!



Komentarze

  1. http://www.forfitshape.blogspot.com/ zapraszamy ! ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Koktajl - grejpfrut z bananem ;)

Krótki przepis ;) 
Potrzebujemy: banan grejpfrut 3 łyżki jogurtu naturalnego  i według uznania trochę musli
Wszystko wrzucamy do blendera, prócz musli ;) Mieszamy wlewamy do szklaneczki i posypujemy musli :) Sama przyjemność :)!


Batoniki z daktyli

Czasem trzeba sobie dogodzić :D Także dzisiaj coś na słodko :) Zajmię Ci to dosłownie CHWILE! 


Batoniki z daktyli
Potrzebne składniki: 1 szklanka migdałów 1 szklanka daktyli 0,5 szklanki fig 0,5 szklanki jagód goi
W pierwszej kolejności zalej wrzątkiem daktyle i zostaw na 20-30 minut. Następnie zmiel migdały na miazgę. Dodaj daktyle i razem zblenduj, następnie wsyp figi. a na koniec jagody goi i wszystko razem zblenduj na jednolitą masę. Całość wstaw na 25-20 minut do lodówki, a następnie uformuj w kawałki o wielkości najlepiej 3-5 cm. Po uformowaniu batoników zostaw je na minimum pół godziny, a najlepiej na 12 godzin w lodówce. Po tym czasie będą gotowe do jedzenia ;)

Brownie z czerwonej fasoli :)

Pora na coś - nieziemsko czekoladowego, a żeby jszcze było mało to z polewą czekoladową!
Uwierzcie, że jeden kawałek nie starczy, tylko będzie jeszcze jeden i kolejny, następny...


BROWNIE na bazie CZERWONEJ FASOLI w polewie czekoladowej 
Co potrzebujesz do ciasta: puszka czerwnonej fasoli2 jajka1 łyżka kakao1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego1 banan pokrojony w drobne kawałki1 łyżeczka proszku do pieczeniapół szklanki ksylitolu. Zacznij od odsączenia czerwonej fasoli i wrzuć do miski, następnie dodaj 2 całe jajka, pokrój w paski banana, dodaj olej kokosowy, kakao, proszek do pieczenia, ksylitol. Następnie dokładnie wszystko zblenduj na jednolitą masę. Gdy piekarnik będzie rozgrzany do 190/200 stopni ustawiony na góra-dół to wlej do brytfanki ciasto, ja użyłam tortownicy, a następnie włóż do piekarnika na 50 minut.



Co potrzebujesz do polewy: 1,5 łyżki oleju kokosowego nirafinowanego1,5 łyżki wody1 łyżka kakao1 łyżka miodutroche mleka Łączysz ze sobą wszystkie składniki w małym garnuszk…