Przejdź do głównej zawartości

Szparagi na dwa sposoby :)!

Choć sezon na szparagi się kończy chciałam jeszcze je wykorzystać :)  przedstawić Wam dwa sposoby wykorzystania ich :)

PIERWSZY PRZEPIS ;)
Co potrzebujemy:
7-8 szparagów
100g dorsza
oliwki czarne

Najpierw przygotowujemy sobie dorsz :) 
Układamy go na sreberku, solimy i pieprzymy, delikatnie skrapiamy cytryną i wkładamy do piekarnika ustawionego na 170 stopni na 25 minut :) 
W tym czasie zajmijmy się szparagami:) 
Odcinamy ogonki, obieramy z tej pierwszej powierzchni i wkładamy do wrzącej, posolonej wody i gotujemy przez 5 minut.
Oliwki kroimy w paseczki.
Szparagi układamy na talerzu na to połóż gorącego dorsza i ułóż wg uznania oliwki :) Popieprz i pokrusz bazylią talerz doda Ci to smaku ;) 

SMACZNEGO :)! 
Jeśli skorzystasz z przepisu koniecznie wklej na FB zdjęcie potrway :)!



DRUGI PRZEPIS
Co potrzebujemy:
8 szparagów 
kilka plasterków łososia wędzonego
30g kaszy pęczak 

Zacznijmy od kaszy, pół szklanki kaszy przelej wodą. Włóż ją do garnka zapełnioną 1 szklanką wody następnie troszkę posól i gotuj na małym ogniu, aż do wyparowania wody co i raz mieszając:)!
Szparagi - odcinamy ogonki, obieramy z tej pierwszej powierzchni i wkładamy do wrzącej, posolonej wody i gotujemy przez 5 minut.
Pokrój małe plasterki łososia.
Gotowe szparagi ułóż na talerzu przykryj je łososiem a na boku ułóż kaszę:)! 
SMACZNEGO :)!


DAJ ZNAĆ Czy któryś przepis wybrałeś i powiedz czy smaczne ;)
Mogę na Ciebie liczyć ? ;)

TO DO DZIEŁA :)!




Komentarze

  1. Bardzo zdrowe jedzonko. Do tego ćwiczenia i mamy ciało młodych bogiń :) Ja apropo motywacji własnie zakupiłam nowe buty biegowe na http://www.eobuwie.com.pl i od przyszłego tygodnia porzadny trening. Twoje pomysły bardzo mi się przydadzą :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Koktajl - grejpfrut z bananem ;)

Krótki przepis ;) 
Potrzebujemy: banan grejpfrut 3 łyżki jogurtu naturalnego  i według uznania trochę musli
Wszystko wrzucamy do blendera, prócz musli ;) Mieszamy wlewamy do szklaneczki i posypujemy musli :) Sama przyjemność :)!


Batoniki z daktyli

Czasem trzeba sobie dogodzić :D Także dzisiaj coś na słodko :) Zajmię Ci to dosłownie CHWILE! 


Batoniki z daktyli
Potrzebne składniki: 1 szklanka migdałów 1 szklanka daktyli 0,5 szklanki fig 0,5 szklanki jagód goi
W pierwszej kolejności zalej wrzątkiem daktyle i zostaw na 20-30 minut. Następnie zmiel migdały na miazgę. Dodaj daktyle i razem zblenduj, następnie wsyp figi. a na koniec jagody goi i wszystko razem zblenduj na jednolitą masę. Całość wstaw na 25-20 minut do lodówki, a następnie uformuj w kawałki o wielkości najlepiej 3-5 cm. Po uformowaniu batoników zostaw je na minimum pół godziny, a najlepiej na 12 godzin w lodówce. Po tym czasie będą gotowe do jedzenia ;)

Brownie z czerwonej fasoli :)

Pora na coś - nieziemsko czekoladowego, a żeby jszcze było mało to z polewą czekoladową!
Uwierzcie, że jeden kawałek nie starczy, tylko będzie jeszcze jeden i kolejny, następny...


BROWNIE na bazie CZERWONEJ FASOLI w polewie czekoladowej 
Co potrzebujesz do ciasta: puszka czerwnonej fasoli2 jajka1 łyżka kakao1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego1 banan pokrojony w drobne kawałki1 łyżeczka proszku do pieczeniapół szklanki ksylitolu. Zacznij od odsączenia czerwonej fasoli i wrzuć do miski, następnie dodaj 2 całe jajka, pokrój w paski banana, dodaj olej kokosowy, kakao, proszek do pieczenia, ksylitol. Następnie dokładnie wszystko zblenduj na jednolitą masę. Gdy piekarnik będzie rozgrzany do 190/200 stopni ustawiony na góra-dół to wlej do brytfanki ciasto, ja użyłam tortownicy, a następnie włóż do piekarnika na 50 minut.



Co potrzebujesz do polewy: 1,5 łyżki oleju kokosowego nirafinowanego1,5 łyżki wody1 łyżka kakao1 łyżka miodutroche mleka Łączysz ze sobą wszystkie składniki w małym garnuszk…