Przejdź do głównej zawartości

Szparagi na dwa sposoby :)!

Choć sezon na szparagi się kończy chciałam jeszcze je wykorzystać :)  przedstawić Wam dwa sposoby wykorzystania ich :)

PIERWSZY PRZEPIS ;)
Co potrzebujemy:
7-8 szparagów
100g dorsza
oliwki czarne

Najpierw przygotowujemy sobie dorsz :) 
Układamy go na sreberku, solimy i pieprzymy, delikatnie skrapiamy cytryną i wkładamy do piekarnika ustawionego na 170 stopni na 25 minut :) 
W tym czasie zajmijmy się szparagami:) 
Odcinamy ogonki, obieramy z tej pierwszej powierzchni i wkładamy do wrzącej, posolonej wody i gotujemy przez 5 minut.
Oliwki kroimy w paseczki.
Szparagi układamy na talerzu na to połóż gorącego dorsza i ułóż wg uznania oliwki :) Popieprz i pokrusz bazylią talerz doda Ci to smaku ;) 

SMACZNEGO :)! 
Jeśli skorzystasz z przepisu koniecznie wklej na FB zdjęcie potrway :)!



DRUGI PRZEPIS
Co potrzebujemy:
8 szparagów 
kilka plasterków łososia wędzonego
30g kaszy pęczak 

Zacznijmy od kaszy, pół szklanki kaszy przelej wodą. Włóż ją do garnka zapełnioną 1 szklanką wody następnie troszkę posól i gotuj na małym ogniu, aż do wyparowania wody co i raz mieszając:)!
Szparagi - odcinamy ogonki, obieramy z tej pierwszej powierzchni i wkładamy do wrzącej, posolonej wody i gotujemy przez 5 minut.
Pokrój małe plasterki łososia.
Gotowe szparagi ułóż na talerzu przykryj je łososiem a na boku ułóż kaszę:)! 
SMACZNEGO :)!


DAJ ZNAĆ Czy któryś przepis wybrałeś i powiedz czy smaczne ;)
Mogę na Ciebie liczyć ? ;)

TO DO DZIEŁA :)!




Komentarze

  1. Bardzo zdrowe jedzonko. Do tego ćwiczenia i mamy ciało młodych bogiń :) Ja apropo motywacji własnie zakupiłam nowe buty biegowe na http://www.eobuwie.com.pl i od przyszłego tygodnia porzadny trening. Twoje pomysły bardzo mi się przydadzą :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :) W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;) Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :) Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao

Risotto ze szparagami i boczniakami ;)

Sezon w pełni na szparagi, dlatego one dzisiaj na talerzu ;D Co potrzebujesz:  8 szparagów 150g boczniaków masło klarowane 3 ząbki czosnku 1 dymka por (ilość jak dymka) 200g ryżu (może być zwykły) sól, pieprz, curry woda świeża bazylia wysoką patelnie   Zacznij od przygotowania szparagów. Obierz je ze skórki, odkrój końcówki i włóż do gotującej się wody na 7 minut. Następnie wyjmij je i ostudź. Jeśli chcesz, możesz pokroić je w małe kosteczki. Podczas, gdy szparagi będą się gotować, zajmij się przygotowaniem risotto. Na patelnie nałóż 1 łyżeczkę masła klarowanego, posiekane 3 ząbki czosnku, dymkę i pora. Poczekaj, aż składniki się zarumienią. Następnie dodaj 200 gram ryżu i podsmaż przez około 2 minuty. Składniki dopraw solą, pieprzem i curry do smaku. Całość zalej szklanką wody i zagotuj. Podczas gotowania możesz dolewać wody, w zależności czy ryż ma być bardziej miękki, czy też bardziej twardy. Boczniaki umyj, pokrój w kostkę i dodaj je na patelnię raz

Soki - pora na jarmuż - 7 przepisów

 Zdecydowałam się na dodatkowy zastrzyk witamin w postaci soku, bo zauważyłam u siebie delikatny spadek energii, mniejsza ilość zjadanych warzyw w ciągu dnia i mniejszy apetyt na zdrowe jedzenie a większy apetyt na przetworzoną żywność  Wiem, że taka ilość warzyw i owoców gdybyśmy zjedli w postaci stałej by wystarczyła nam na dużo dłużej, przynajmniej dla mnie, jednak czuje, że organizm się domaga witamin :) Postanowiłam, że codziennie rano będę przygotowywać świeże soki dla Nas :)  I z chęcią się z Wami podzielę przepisami :)  Będą się pojawiać co tydzień :) Każdy tydzień to każde inne powtarzające się warzywko :) W ostatnim poście na IG oraz FB mówiłam o jarmużu, że będzie grał pierwsze skrzypce w koktajlach i tak było :)  Kilka słów o nim :)  znajdziesz w nim błonnik (w 100g jest 3,6g), białka (w 100g jest 4,28g) potas, który udrażnia naczynia krwionośne, wiec krew krąży swobodnie, co nam daje - spadek ciśnienia; wapń, który nie tylko działa korzystnie na układ kostno-stawowy, ale t