Przejdź do głównej zawartości

Płatki owsiane :)

Dziś parę słów o płatkach owsianych, bo tak je jemy, ale co one właściwie nam dają?

Owies jest to ziarno, które jest najbogatsze w białko i aminokwasy. Zawdzięczamy mu również pełno witamin, magnezu oraz wapnia, które są niezbędne dla naszego organizmu. Błonnik zawarty w produktach owsianych działa jak przysłowiowa szczotka wymiatająca szkodliwe produkty przemiany materii.

Owsianka daję nam poczucie sytości, jednak nie jest nam „ciężko” na żołądku, a jedynie ogranicza napady głodu, więc idealne dla osób, które chcą się pozbyć zbędnej tkanki tłuszczowej  A także wpływa na nasz stres, rozdrażnienie i zmęczenie.


Owsianka z malinami, bananem i migdałami oraz białkiem o smaku ciasteczka :) 
Dobrze rozpoczęty dzień :)!

MIŁEGO DNIA!:)

Komentarze

  1. Uwielbiam owsiankę na śniadanie! Dzisiaj miałam owsiankę z bananem i masłem orzechowym... pycha! :)
    http://zgrabna-i-powabna.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A owsianka Twoja równie smacznie brzmi ;)
      PS Niestety Twój blog mi się nie otwiera :)

      Usuń
  2. Świetny sposób na rozpoczęcie dnia. Tym bardziej, jeżeli ktoś sobie poważnie obiecał, że od teraz żyje w stylu fit. Tak o MNIE mowa :P Właśnie zakupiłam nowe buty biegowe na www.eobuwie.com.pl i palę się by je wypróbować. Jestem pewna, że mam co spalić :P chociaż wejść na wagę się boję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie patrz na wagę ;)! Ona nie wiele Ci powie ;)!

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Koktajl - grejpfrut z bananem ;)

Krótki przepis ;) 
Potrzebujemy: banan grejpfrut 3 łyżki jogurtu naturalnego  i według uznania trochę musli
Wszystko wrzucamy do blendera, prócz musli ;) Mieszamy wlewamy do szklaneczki i posypujemy musli :) Sama przyjemność :)!


Batoniki z daktyli

Czasem trzeba sobie dogodzić :D Także dzisiaj coś na słodko :) Zajmię Ci to dosłownie CHWILE! 


Batoniki z daktyli
Potrzebne składniki: 1 szklanka migdałów 1 szklanka daktyli 0,5 szklanki fig 0,5 szklanki jagód goi
W pierwszej kolejności zalej wrzątkiem daktyle i zostaw na 20-30 minut. Następnie zmiel migdały na miazgę. Dodaj daktyle i razem zblenduj, następnie wsyp figi. a na koniec jagody goi i wszystko razem zblenduj na jednolitą masę. Całość wstaw na 25-20 minut do lodówki, a następnie uformuj w kawałki o wielkości najlepiej 3-5 cm. Po uformowaniu batoników zostaw je na minimum pół godziny, a najlepiej na 12 godzin w lodówce. Po tym czasie będą gotowe do jedzenia ;)

Brownie z czerwonej fasoli :)

Pora na coś - nieziemsko czekoladowego, a żeby jszcze było mało to z polewą czekoladową!
Uwierzcie, że jeden kawałek nie starczy, tylko będzie jeszcze jeden i kolejny, następny...


BROWNIE na bazie CZERWONEJ FASOLI w polewie czekoladowej 
Co potrzebujesz do ciasta: puszka czerwnonej fasoli2 jajka1 łyżka kakao1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego1 banan pokrojony w drobne kawałki1 łyżeczka proszku do pieczeniapół szklanki ksylitolu. Zacznij od odsączenia czerwonej fasoli i wrzuć do miski, następnie dodaj 2 całe jajka, pokrój w paski banana, dodaj olej kokosowy, kakao, proszek do pieczenia, ksylitol. Następnie dokładnie wszystko zblenduj na jednolitą masę. Gdy piekarnik będzie rozgrzany do 190/200 stopni ustawiony na góra-dół to wlej do brytfanki ciasto, ja użyłam tortownicy, a następnie włóż do piekarnika na 50 minut.



Co potrzebujesz do polewy: 1,5 łyżki oleju kokosowego nirafinowanego1,5 łyżki wody1 łyżka kakao1 łyżka miodutroche mleka Łączysz ze sobą wszystkie składniki w małym garnuszk…