Przejdź do głównej zawartości

Sałatka z białym serem i orzechami

Mamy piękną złotą jesień :)! Słońce za oknem i piękne kolorowe drzewa;)! Aż się chce eksperymentować w kuchni, a to połączenie jest dla szukających smaków :)~


Co potrzebujesz:
  • kasza pęczak 30g
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • biały ser 30g
  • 1/4 cebuli czerwonej
  • 30 g orzechów (włoskie, laskowe i migdały)
  • sól pieprz
Najpierw przelej zimną wodą daną ilość kaszy, następnie wlej podwójną ilość wody do garnka oraz wsyp kaszę. Posól delikatnie i gotuj na małym ogniu, aż do wygotowania wody. 
Pomidory pokrój na kostki lub paski, cebulę pokrój na drobno, oraz odmierz odpowiednie ilości orzechów oraz białego sera. 

Do gotowej kaszy przełożonej na talerz dodaj pomidory oraz cebulę. Na to pokrusz biały ser i na wierzchu rozsyp orzechy. Do smaku możesz wszystko posolić i popieprzyć ;)! 

Daj znać czy się udało ;)!

Komentarze

  1. Witam . Odwiedziłam Twojego bloga , gdyż interesuję się podobną tematyką . Myślę ,że fajnie móc się podzielić swoimi przemyśleniami na podobne tematy. Ja co prawda dopiero zaczynam i narazie są to wpisy może mało ciekawe , ale blog będzię sie mam nadzieję rozwijać jeśli tylko znajdą się chętni do tego aby czasem go poczytać! ;)
    Jeśli jesteś zainteresowana to zapraszam! http://mydreamperfectbody.blogspot.com/
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio dużo słyszę o kaszy pęczak, może warto ją wypróbować? Sałatka zapowiada się ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
  3. proste ale bardzo smaczne danie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :) W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;) Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :) Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao

Risotto ze szparagami i boczniakami ;)

Sezon w pełni na szparagi, dlatego one dzisiaj na talerzu ;D Co potrzebujesz:  8 szparagów 150g boczniaków masło klarowane 3 ząbki czosnku 1 dymka por (ilość jak dymka) 200g ryżu (może być zwykły) sól, pieprz, curry woda świeża bazylia wysoką patelnie   Zacznij od przygotowania szparagów. Obierz je ze skórki, odkrój końcówki i włóż do gotującej się wody na 7 minut. Następnie wyjmij je i ostudź. Jeśli chcesz, możesz pokroić je w małe kosteczki. Podczas, gdy szparagi będą się gotować, zajmij się przygotowaniem risotto. Na patelnie nałóż 1 łyżeczkę masła klarowanego, posiekane 3 ząbki czosnku, dymkę i pora. Poczekaj, aż składniki się zarumienią. Następnie dodaj 200 gram ryżu i podsmaż przez około 2 minuty. Składniki dopraw solą, pieprzem i curry do smaku. Całość zalej szklanką wody i zagotuj. Podczas gotowania możesz dolewać wody, w zależności czy ryż ma być bardziej miękki, czy też bardziej twardy. Boczniaki umyj, pokrój w kostkę i dodaj je na patelnię raz

Soki - pora na jarmuż - 7 przepisów

 Zdecydowałam się na dodatkowy zastrzyk witamin w postaci soku, bo zauważyłam u siebie delikatny spadek energii, mniejsza ilość zjadanych warzyw w ciągu dnia i mniejszy apetyt na zdrowe jedzenie a większy apetyt na przetworzoną żywność  Wiem, że taka ilość warzyw i owoców gdybyśmy zjedli w postaci stałej by wystarczyła nam na dużo dłużej, przynajmniej dla mnie, jednak czuje, że organizm się domaga witamin :) Postanowiłam, że codziennie rano będę przygotowywać świeże soki dla Nas :)  I z chęcią się z Wami podzielę przepisami :)  Będą się pojawiać co tydzień :) Każdy tydzień to każde inne powtarzające się warzywko :) W ostatnim poście na IG oraz FB mówiłam o jarmużu, że będzie grał pierwsze skrzypce w koktajlach i tak było :)  Kilka słów o nim :)  znajdziesz w nim błonnik (w 100g jest 3,6g), białka (w 100g jest 4,28g) potas, który udrażnia naczynia krwionośne, wiec krew krąży swobodnie, co nam daje - spadek ciśnienia; wapń, który nie tylko działa korzystnie na układ kostno-stawowy, ale t