Przejdź do głównej zawartości

Migdały, orzechy, jeść czy nie jeść ?:)

Często orzechy są naszą przekąską wciągu dnia. Bo są małe, łatwo dostępne i wgryzamy się w nie jak w inne szybkie i małe przekąski. Pamiętajmy jednak, że migdały są źródłem tłuszczu i często zjadamy większą ilość i zaspakajamy swoja całodzienną dawkę tłuszczy (a mamy jeszcze 3-4 inne posiłki wciągu dnia, gdzie tłuszcz również będzie obecny). 

W 100 g migdałów znajdziesz:
Wartość energetyczna - 579 kalorii
Białko ogółem - 21,15gTłuszcz - 49,93gWęglowodany - 21,55 g (w tym cukry proste 4,35 g)Błonnik - 12,5g



Dlaczego je warto jeść?

  • Migdały mają doskonałe właściwości oraz wartości odżywcze, dzięki którym możemy zapobiec chorobom serca jak i cukrzycy. 


  • Migdały zawierają sporo magnezu, witamin z grupy B (zwłaszcza niacyny) i NNKT. dzięki czemu wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć i koncentrację, a także działają przeciwdepresyjnie. Dlatego jeśli jesteś nerwusem sięgnij raz na jakiś czas po migdały ;)!



  • Mają dużą zawartość błonnika, więc na długo daję nam uczucie sytości. 



  • Mają dużą zawartość argininy - jest aminokwas, który odpowiada za wydolność mięśnia.


PS Możemy jeść orzechy tyle, że z umiarem :)!

Komentarze

  1. Pewnie, że należy jeść migdały, orzechy i pestki. Oczywiście w rozsądnych ilościach.
    Więcej tutaj:https://joannahasnik.wordpress.com/2015/01/04/nie-podjadaj-ewentualnie-zdrowo/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam orzechy! I zdecydowanie to je lepiej wybrać na przekąskę, niż jakieś sklepowe zapychacze. Poza tym.. umiar jest kluczem do sukcesu ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pilnuję żeby orzechów nie zabrakło w mojej diecie. A co do umiaru, to we wszystkim należy g zachować i powinno być dobrze ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super :)
    http://fitella.blogspot.com/
    Zapraszam serdecznie na mojego bloga :)
    Zdrowa żywność ♥

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Koktajl - grejpfrut z bananem ;)

Krótki przepis ;) 
Potrzebujemy: banan grejpfrut 3 łyżki jogurtu naturalnego  i według uznania trochę musli
Wszystko wrzucamy do blendera, prócz musli ;) Mieszamy wlewamy do szklaneczki i posypujemy musli :) Sama przyjemność :)!


Batoniki z daktyli

Czasem trzeba sobie dogodzić :D Także dzisiaj coś na słodko :) Zajmię Ci to dosłownie CHWILE! 


Batoniki z daktyli
Potrzebne składniki: 1 szklanka migdałów 1 szklanka daktyli 0,5 szklanki fig 0,5 szklanki jagód goi
W pierwszej kolejności zalej wrzątkiem daktyle i zostaw na 20-30 minut. Następnie zmiel migdały na miazgę. Dodaj daktyle i razem zblenduj, następnie wsyp figi. a na koniec jagody goi i wszystko razem zblenduj na jednolitą masę. Całość wstaw na 25-20 minut do lodówki, a następnie uformuj w kawałki o wielkości najlepiej 3-5 cm. Po uformowaniu batoników zostaw je na minimum pół godziny, a najlepiej na 12 godzin w lodówce. Po tym czasie będą gotowe do jedzenia ;)

Brownie z czerwonej fasoli :)

Pora na coś - nieziemsko czekoladowego, a żeby jszcze było mało to z polewą czekoladową!
Uwierzcie, że jeden kawałek nie starczy, tylko będzie jeszcze jeden i kolejny, następny...


BROWNIE na bazie CZERWONEJ FASOLI w polewie czekoladowej 
Co potrzebujesz do ciasta: puszka czerwnonej fasoli2 jajka1 łyżka kakao1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego1 banan pokrojony w drobne kawałki1 łyżeczka proszku do pieczeniapół szklanki ksylitolu. Zacznij od odsączenia czerwonej fasoli i wrzuć do miski, następnie dodaj 2 całe jajka, pokrój w paski banana, dodaj olej kokosowy, kakao, proszek do pieczenia, ksylitol. Następnie dokładnie wszystko zblenduj na jednolitą masę. Gdy piekarnik będzie rozgrzany do 190/200 stopni ustawiony na góra-dół to wlej do brytfanki ciasto, ja użyłam tortownicy, a następnie włóż do piekarnika na 50 minut.



Co potrzebujesz do polewy: 1,5 łyżki oleju kokosowego nirafinowanego1,5 łyżki wody1 łyżka kakao1 łyżka miodutroche mleka Łączysz ze sobą wszystkie składniki w małym garnuszk…