Przejdź do głównej zawartości

Ciasto Marchewkowe w sam raz na tą jesienną aure ;)

Pogoda nas nie rozpieszcza, dlatego gdzie indziej trzeba szukać przyjemności ;D
Na zaspokojenie kubków smakowych zdecydowałam się na ciasto marchewkowe ;)!
Bez glutenu, bez cukru, bez oleju :D Czyli porcja słodkiego bez ograniczenia ;)!



CIASTO MARCHEWKOWE:
Co potrzebujesz:
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 1,5 szklanki mąki gryczanej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju kokosowego rozpuszczonego
  • 3/4 szklanki ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 10g rodzynek
  • szczypta soli himalajskiej
Zacznij od nagrzania piekarnika do 180 stopni i zalania wrzątkiem rodzynek, następnie ścieramy marchewkę na małych oczkach. Jajka ubijamy mikserem z ksylitolem do tego pomału wlewaj olej kokosowy. Stopniowo dodajemy mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia oraz cynamon. Na końcu wsypujemy marchewkę i orzechy i rodzynki odsączone i mieszamy ostatni raz. Wlewamy ciasto do brytfanki i pieczemy je ok. 45-55 min. (najlepiej sprawdzać patyczkiem).



SMACZNEGO ;)!

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. WYpróbuj przepis lub zapraszam do siebie ;)!

      Usuń
  2. Bardzo lubię ciasto marchewkowe. Szczególnie z serkiem lub jogurtem naturalnym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedy byłam małą dziewczynką moja mam robiła ciasto marchewkowe, bardziej chyba z ciekawości wtedy niż walorów smakowych, ale pamiętam ten smak i wspominam z sentymentem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smacznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A na wiosenną aurę to nie odpowiednie? ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Koktajl - grejpfrut z bananem ;)

Krótki przepis ;) 
Potrzebujemy: banan grejpfrut 3 łyżki jogurtu naturalnego  i według uznania trochę musli
Wszystko wrzucamy do blendera, prócz musli ;) Mieszamy wlewamy do szklaneczki i posypujemy musli :) Sama przyjemność :)!


Batoniki z daktyli

Czasem trzeba sobie dogodzić :D Także dzisiaj coś na słodko :) Zajmię Ci to dosłownie CHWILE! 


Batoniki z daktyli
Potrzebne składniki: 1 szklanka migdałów 1 szklanka daktyli 0,5 szklanki fig 0,5 szklanki jagód goi
W pierwszej kolejności zalej wrzątkiem daktyle i zostaw na 20-30 minut. Następnie zmiel migdały na miazgę. Dodaj daktyle i razem zblenduj, następnie wsyp figi. a na koniec jagody goi i wszystko razem zblenduj na jednolitą masę. Całość wstaw na 25-20 minut do lodówki, a następnie uformuj w kawałki o wielkości najlepiej 3-5 cm. Po uformowaniu batoników zostaw je na minimum pół godziny, a najlepiej na 12 godzin w lodówce. Po tym czasie będą gotowe do jedzenia ;)

Risotto ze szparagami i boczniakami ;)

Sezon w pełni na szparagi, dlatego one dzisiaj na talerzu ;D




Co potrzebujesz:  8 szparagów150g boczniakówmasło klarowane3 ząbki czosnku1 dymkapor (ilość jak dymka)200g ryżu (może być zwykły)sól, pieprz, currywodaświeża bazyliawysoką patelnie   Zacznij od przygotowania szparagów. Obierz je ze skórki, odkrój końcówki i włóż do gotującej się wody na 7 minut. Następnie wyjmij je i ostudź. Jeśli chcesz, możesz pokroić je w małe kosteczki.
Podczas, gdy szparagi będą się gotować, zajmij się przygotowaniem risotto.
Na patelnie nałóż 1 łyżeczkę masła klarowanego, posiekane 3 ząbki czosnku, dymkę i pora.
Poczekaj, aż składniki się zarumienią. Następnie dodaj 200 gram ryżu i podsmaż przez około 2 minuty.
Składniki dopraw solą, pieprzem i curry do smaku. Całość zalej szklanką wody i zagotuj. Podczas gotowania możesz dolewać wody, w zależności czy ryż ma być bardziej miękki, czy też bardziej twardy.
Boczniaki umyj, pokrój w kostkę i dodaj je na patelnię razem ze szparagami i świeżą bazylią. Całość g…