Przejdź do głównej zawartości

Ciasto Marchewkowe w sam raz na tą jesienną aure ;)

Pogoda nas nie rozpieszcza, dlatego gdzie indziej trzeba szukać przyjemności ;D
Na zaspokojenie kubków smakowych zdecydowałam się na ciasto marchewkowe ;)!
Bez glutenu, bez cukru, bez oleju :D Czyli porcja słodkiego bez ograniczenia ;)!



CIASTO MARCHEWKOWE:
Co potrzebujesz:
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 1,5 szklanki mąki gryczanej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju kokosowego rozpuszczonego
  • 3/4 szklanki ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 10g rodzynek
  • szczypta soli himalajskiej
Zacznij od nagrzania piekarnika do 180 stopni i zalania wrzątkiem rodzynek, następnie ścieramy marchewkę na małych oczkach. Jajka ubijamy mikserem z ksylitolem do tego pomału wlewaj olej kokosowy. Stopniowo dodajemy mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia oraz cynamon. Na końcu wsypujemy marchewkę i orzechy i rodzynki odsączone i mieszamy ostatni raz. Wlewamy ciasto do brytfanki i pieczemy je ok. 45-55 min. (najlepiej sprawdzać patyczkiem).



SMACZNEGO ;)!

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. WYpróbuj przepis lub zapraszam do siebie ;)!

      Usuń
  2. Bardzo lubię ciasto marchewkowe. Szczególnie z serkiem lub jogurtem naturalnym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedy byłam małą dziewczynką moja mam robiła ciasto marchewkowe, bardziej chyba z ciekawości wtedy niż walorów smakowych, ale pamiętam ten smak i wspominam z sentymentem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smacznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A na wiosenną aurę to nie odpowiednie? ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Koktajl - grejpfrut z bananem ;)

Krótki przepis ;) 
Potrzebujemy: banan grejpfrut 3 łyżki jogurtu naturalnego  i według uznania trochę musli
Wszystko wrzucamy do blendera, prócz musli ;) Mieszamy wlewamy do szklaneczki i posypujemy musli :) Sama przyjemność :)!


Brownie z czerwonej fasoli :)

Pora na coś - nieziemsko czekoladowego, a żeby jszcze było mało to z polewą czekoladową!
Uwierzcie, że jeden kawałek nie starczy, tylko będzie jeszcze jeden i kolejny, następny...


BROWNIE na bazie CZERWONEJ FASOLI w polewie czekoladowej 
Co potrzebujesz do ciasta: puszka czerwnonej fasoli2 jajka1 łyżka kakao1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego1 banan pokrojony w drobne kawałki1 łyżeczka proszku do pieczeniapół szklanki ksylitolu. Zacznij od odsączenia czerwonej fasoli i wrzuć do miski, następnie dodaj 2 całe jajka, pokrój w paski banana, dodaj olej kokosowy, kakao, proszek do pieczenia, ksylitol. Następnie dokładnie wszystko zblenduj na jednolitą masę. Gdy piekarnik będzie rozgrzany do 190/200 stopni ustawiony na góra-dół to wlej do brytfanki ciasto, ja użyłam tortownicy, a następnie włóż do piekarnika na 50 minut.



Co potrzebujesz do polewy: 1,5 łyżki oleju kokosowego nirafinowanego1,5 łyżki wody1 łyżka kakao1 łyżka miodutroche mleka Łączysz ze sobą wszystkie składniki w małym garnuszk…

Pasta z suszonych pomidorów i papryki

Nudzą sie Wam obecne śniadania? Bo codziennie z tym samym lub macie już swoje faworyty i też za bardzo nie rotujecie nimi ;)?

Mam na to rozwiązanie :) Pyszna pasta z suszonych pomidorów i papryki, zaledwie 5 minut przy tym trzeba stać, a tak samo się piecze około 30 minut w zależności jaką moc ma Twój piekarnik ;)

Pasta z suszonych pomidorów i papryki 20 suszonych pomidorów2 duże czerwone papryki3 ząbki czosnkusól, pieprz Najpierw nagrzej piekarnik do 200 stopni. Pokrój paprykę na ćwiartki i włóż skórką do góry do piekarnika. Dodaj do tego obrane ząbki czosnku. Obserwuj i trzymaj aż do momenty gdy sama skórka nie zacznie odchodzić od papryki lub na wierzchu czarnieć;)
W tym czasie wyjmij ze słoika pomidory i możesz ale nie musisz odcedzić delikatnie od oleju. 
Gdy papryka będzie gotowa poczekaj chwile aż ostygnie i zdejmij z niej skórkę.
Dodaj wszystkie produkty (wraz z czosnkiem) do miski i dokładnie zblenduj a na koniec wyrónaj smak solą i pieprzem według własnego uznania :)