Przejdź do głównej zawartości

Hummus ;)

Mój pierwszy hummus zrobiony przeze mnie i w dodatku zjadliwy ;)

Co potrzebujesz:
  • 1 szklanka cieicierzycy
  • 3/4 szklanki tahini
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 główki czosnku
  • sól do smaku


Najpierw zalej wodą ciecierzycę i zostaw na noc :)
Kolejnego dnia odcedź ją i przepłucz, następnie ugotuj w wodzie do momentu, gdy będzie się rozgniatać pomiędzy palcami.
Obierz ząbki czosnku i włóż do piekarnika rozgrzanego na 220 stopni i piecz do momentu aż zbrązowieją :)
Włóż wszytskie składniki, prócz soli i soku z cytryny, zblenduj - możesz dodać wody, a na koniec dodaj sok z cytryny i sól i zblenduj tak, by wszytskie składniki się połączyły i sobą przeszły :)

I gotowe :) 



Możesz podać z oliwą z oliwek :)

Teraz to jest mój numer jeden :)!

Daj znać jak Ci poszło :)!

Komentarze

  1. Uwielbiam hummus! Sama w domu jeszcze nigdy nie próbowałam zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. powoli się przekonuję do hummusu - troszkę mi mąż go obrzydził, bo ciągle twierdził, że smakuje jak spocony wielbłąd - nie wiem skąd on wziął to porównanie oraz jakie wielbłądy wąchał hihi :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowy hummus to świetny pomysł. Zastanawiam się teraz czemu nigdy nie próbowałam go zrobić sama. Zawsze kupowałam gotowy ale teraz muszę spróbować swoich sił. Jestem ciekawa co z tego wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowna opcja dla tych nieprzepadających za mięskiem jako uzupełnienia białka :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Koktajl - grejpfrut z bananem ;)

Krótki przepis ;) 
Potrzebujemy: banan grejpfrut 3 łyżki jogurtu naturalnego  i według uznania trochę musli
Wszystko wrzucamy do blendera, prócz musli ;) Mieszamy wlewamy do szklaneczki i posypujemy musli :) Sama przyjemność :)!


Muffiny czekoladowe - bezglutenowe :)

Chwile spędzone w kuchni to coś wspaniałego, a niedługo będą jeszcze piękniejsze, ale o tym niebawem w przyszłoście się dowiecie dlaczego ;)

Dziś pora na muffiny czekoladowe - idealny na dzień jak dzisiaj ;)



Muffiny w czekoladzie : Co potrzebujesz: 1 banan140 g jogurtu naturalnego (ja użyłam bez laktozy:))4 łyżki miodu1 jajko1 1/2 szklanki migdałów zmielonych 2 łyżki mąki ryżowej1 łyżeczka sody oczyszczonej2 łyżki kakao4 łyżki wiórków kokosowych4 łyżki posiekanych orzechów włoskich50 g ciemnej startej czekolady (ja użyłam LINDT cooking Dark 51% cocoa) Najpierw nastaw piekarnik na 175 stopni na program dolne i górne opiekanie :) Na standardowej brytfance rozłóżcie papilotki 
W jednej misce należy wymieszać zmielone migdały, mąke ryżową, sode, kakao, wiórki kokosowe i orzechy włoskie. W drugiej misce dokładnie rozgnieć widelcem banana z jogurtem, dodaj miód i jajko i wszystko wymeiszaj widelcem. Do suchych produktów dodaj mokre i wszystko dokładnie wymieszaj widelcem. Następnie wyjmij cia…

Brownie z czerwonej fasoli :)

Pora na coś - nieziemsko czekoladowego, a żeby jszcze było mało to z polewą czekoladową!
Uwierzcie, że jeden kawałek nie starczy, tylko będzie jeszcze jeden i kolejny, następny...


BROWNIE na bazie CZERWONEJ FASOLI w polewie czekoladowej 
Co potrzebujesz do ciasta: puszka czerwnonej fasoli2 jajka1 łyżka kakao1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego1 banan pokrojony w drobne kawałki1 łyżeczka proszku do pieczeniapół szklanki ksylitolu. Zacznij od odsączenia czerwonej fasoli i wrzuć do miski, następnie dodaj 2 całe jajka, pokrój w paski banana, dodaj olej kokosowy, kakao, proszek do pieczenia, ksylitol. Następnie dokładnie wszystko zblenduj na jednolitą masę. Gdy piekarnik będzie rozgrzany do 190/200 stopni ustawiony na góra-dół to wlej do brytfanki ciasto, ja użyłam tortownicy, a następnie włóż do piekarnika na 50 minut.



Co potrzebujesz do polewy: 1,5 łyżki oleju kokosowego nirafinowanego1,5 łyżki wody1 łyżka kakao1 łyżka miodutroche mleka Łączysz ze sobą wszystkie składniki w małym garnuszk…