Przejdź do głównej zawartości

Hummus ;)

Mój pierwszy hummus zrobiony przeze mnie i w dodatku zjadliwy ;)

Co potrzebujesz:
  • 1 szklanka cieicierzycy
  • 3/4 szklanki tahini
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 główki czosnku
  • sól do smaku


Najpierw zalej wodą ciecierzycę i zostaw na noc :)
Kolejnego dnia odcedź ją i przepłucz, następnie ugotuj w wodzie do momentu, gdy będzie się rozgniatać pomiędzy palcami.
Obierz ząbki czosnku i włóż do piekarnika rozgrzanego na 220 stopni i piecz do momentu aż zbrązowieją :)
Włóż wszytskie składniki, prócz soli i soku z cytryny, zblenduj - możesz dodać wody, a na koniec dodaj sok z cytryny i sól i zblenduj tak, by wszytskie składniki się połączyły i sobą przeszły :)

I gotowe :) 



Możesz podać z oliwą z oliwek :)

Teraz to jest mój numer jeden :)!

Daj znać jak Ci poszło :)!

Komentarze

  1. Uwielbiam hummus! Sama w domu jeszcze nigdy nie próbowałam zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. powoli się przekonuję do hummusu - troszkę mi mąż go obrzydził, bo ciągle twierdził, że smakuje jak spocony wielbłąd - nie wiem skąd on wziął to porównanie oraz jakie wielbłądy wąchał hihi :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowy hummus to świetny pomysł. Zastanawiam się teraz czemu nigdy nie próbowałam go zrobić sama. Zawsze kupowałam gotowy ale teraz muszę spróbować swoich sił. Jestem ciekawa co z tego wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowna opcja dla tych nieprzepadających za mięskiem jako uzupełnienia białka :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. ja się do hummusu właśnie przymierza, spróbuję po Twojemu i dam znać ;P

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Ferrero Rocher w wersji fit ;)

Ostatnio cały czas mój organizm domaga się słodkiego ;D
Dlatego trzeba było coś na szybko przygotować słodkiego, a zarazem czekoladowego i tak powstały kulki :D z małą niespodzianką w środku ;P Czyli nocne buszowanie w kuchni :P



Co potrzebujesz: 400 g daktyli1/2 szklanki migdałów i 1/2 szklanki nerkowców3 łyżki kakaoNajpierw należy zmielić orzechy (najlepiej na miazgę;)). Następnie do tego dodajesz daktyle oraz kakao i ponownie wszystko ze sobą mieszasz, aż powstanie jednolita masa. Z powstałego ciasta formujesz kulki, tu już zależy od Ciebie jaką wielkość preferujesz :) Możesz dodatkowo dodać do środka jeden orzech nerkowca (jest miękki więc z zębami raczej problemów nie będziesz mieć ;)) Potem jedynie popraw formę kulki :) I na koniec wstawiasz do lodówki i trzymasz najlepiej noc przed zjedzeniem, ale można też i krócej ;))




Daj znać czy Ci wyszedł przepis i czy kulki smakowały :)

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :)
W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;)

Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :)



Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao
Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao, masło orzechowe, następnie do…

Koktajl - grejpfrut z bananem ;)

Krótki przepis ;) 
Potrzebujemy: banan grejpfrut 3 łyżki jogurtu naturalnego  i według uznania trochę musli
Wszystko wrzucamy do blendera, prócz musli ;) Mieszamy wlewamy do szklaneczki i posypujemy musli :) Sama przyjemność :)!