Przejdź do głównej zawartości

Hummus ;)

Mój pierwszy hummus zrobiony przeze mnie i w dodatku zjadliwy ;)

Co potrzebujesz:
  • 1 szklanka cieicierzycy
  • 3/4 szklanki tahini
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 główki czosnku
  • sól do smaku


Najpierw zalej wodą ciecierzycę i zostaw na noc :)
Kolejnego dnia odcedź ją i przepłucz, następnie ugotuj w wodzie do momentu, gdy będzie się rozgniatać pomiędzy palcami.
Obierz ząbki czosnku i włóż do piekarnika rozgrzanego na 220 stopni i piecz do momentu aż zbrązowieją :)
Włóż wszytskie składniki, prócz soli i soku z cytryny, zblenduj - możesz dodać wody, a na koniec dodaj sok z cytryny i sól i zblenduj tak, by wszytskie składniki się połączyły i sobą przeszły :)

I gotowe :) 



Możesz podać z oliwą z oliwek :)

Teraz to jest mój numer jeden :)!

Daj znać jak Ci poszło :)!

Komentarze

  1. Uwielbiam hummus! Sama w domu jeszcze nigdy nie próbowałam zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. powoli się przekonuję do hummusu - troszkę mi mąż go obrzydził, bo ciągle twierdził, że smakuje jak spocony wielbłąd - nie wiem skąd on wziął to porównanie oraz jakie wielbłądy wąchał hihi :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowy hummus to świetny pomysł. Zastanawiam się teraz czemu nigdy nie próbowałam go zrobić sama. Zawsze kupowałam gotowy ale teraz muszę spróbować swoich sił. Jestem ciekawa co z tego wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowna opcja dla tych nieprzepadających za mięskiem jako uzupełnienia białka :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. ja się do hummusu właśnie przymierza, spróbuję po Twojemu i dam znać ;P

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Koktajl - grejpfrut z bananem ;)

Krótki przepis ;) 
Potrzebujemy: banan grejpfrut 3 łyżki jogurtu naturalnego  i według uznania trochę musli
Wszystko wrzucamy do blendera, prócz musli ;) Mieszamy wlewamy do szklaneczki i posypujemy musli :) Sama przyjemność :)!


Pasta ze słonecznika i czarnych oliwek

Czas na inne śniadanie ;) By zaskoczyć swoje kubki smakowe mam dla Was przepis :)!

Pasta ze słonecznika i czarnych oliwek  160g czarnych oliwek60g pestek słonecznika2 ząbki czosnku2 łyżki soku z cytrynypół łyżeczki suszonego tymiankuew sól i pieprz Zacznij od przygotowania słonecznika - upraż go na patelni (nic do niego nie dodawaj). Następnie dodaj do siebie wszystkie produkty i zblenduj, a na sam koniec według swoich smaków dopraw ;)

Pracy tu za wiele nie ma - jedynie można się rozkoszować smakiem ;) Ile Ci zajęło przygotowanie tej potrawy ;)?




Masło orzechowe

Dziś przepis na masło orzechowe! ;D
Miałam zrobić snikcersa, a wyszło jak zwykle ;) Ale spokojnie i na niego przyjdzie kolej :P



Co potrzebujesz:

orzechy arachidowe prażone bez soli ok. 400g - 2,5 - 3 szklankiolej słonecznikowy - 2 łyżkiblender kielich

Najpierw wrzuć do blendera orzechy i zmiel na miazgę. Co i raz zajrzyj do środka i delikatnie zamieszaj ;) Jeśli masa nie jest wystarczająco lepka i kremowa to dodaj olej słonecznikowy:) Miksuj jeszcze 2-4 minuty, a potem się rozkoszuj smakiem :)!
W tym przypadku mamy 100 % pewności z czego te masło zostało zrobione ;) 
Raptem 7 minut i masło gotowe! Na kanapki czy to do owsianki czy też innych dań ;)!
Daj znać czy też robiłeś, a może masz inny przepis ;) Śmiało się podziel ;)!
CAŁUSY :) !