Przejdź do głównej zawartości

Hummus ;)

Mój pierwszy hummus zrobiony przeze mnie i w dodatku zjadliwy ;)

Co potrzebujesz:
  • 1 szklanka cieicierzycy
  • 3/4 szklanki tahini
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 główki czosnku
  • sól do smaku


Najpierw zalej wodą ciecierzycę i zostaw na noc :)
Kolejnego dnia odcedź ją i przepłucz, następnie ugotuj w wodzie do momentu, gdy będzie się rozgniatać pomiędzy palcami.
Obierz ząbki czosnku i włóż do piekarnika rozgrzanego na 220 stopni i piecz do momentu aż zbrązowieją :)
Włóż wszytskie składniki, prócz soli i soku z cytryny, zblenduj - możesz dodać wody, a na koniec dodaj sok z cytryny i sól i zblenduj tak, by wszytskie składniki się połączyły i sobą przeszły :)

I gotowe :) 



Możesz podać z oliwą z oliwek :)

Teraz to jest mój numer jeden :)!

Daj znać jak Ci poszło :)!

Komentarze

  1. Uwielbiam hummus! Sama w domu jeszcze nigdy nie próbowałam zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. powoli się przekonuję do hummusu - troszkę mi mąż go obrzydził, bo ciągle twierdził, że smakuje jak spocony wielbłąd - nie wiem skąd on wziął to porównanie oraz jakie wielbłądy wąchał hihi :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowy hummus to świetny pomysł. Zastanawiam się teraz czemu nigdy nie próbowałam go zrobić sama. Zawsze kupowałam gotowy ale teraz muszę spróbować swoich sił. Jestem ciekawa co z tego wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowna opcja dla tych nieprzepadających za mięskiem jako uzupełnienia białka :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. ja się do hummusu właśnie przymierza, spróbuję po Twojemu i dam znać ;P

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Koktajl - grejpfrut z bananem ;)

Krótki przepis ;) 
Potrzebujemy: banan grejpfrut 3 łyżki jogurtu naturalnego  i według uznania trochę musli
Wszystko wrzucamy do blendera, prócz musli ;) Mieszamy wlewamy do szklaneczki i posypujemy musli :) Sama przyjemność :)!


Batoniki z daktyli

Czasem trzeba sobie dogodzić :D Także dzisiaj coś na słodko :) Zajmię Ci to dosłownie CHWILE! 


Batoniki z daktyli
Potrzebne składniki: 1 szklanka migdałów 1 szklanka daktyli 0,5 szklanki fig 0,5 szklanki jagód goi
W pierwszej kolejności zalej wrzątkiem daktyle i zostaw na 20-30 minut. Następnie zmiel migdały na miazgę. Dodaj daktyle i razem zblenduj, następnie wsyp figi. a na koniec jagody goi i wszystko razem zblenduj na jednolitą masę. Całość wstaw na 25-20 minut do lodówki, a następnie uformuj w kawałki o wielkości najlepiej 3-5 cm. Po uformowaniu batoników zostaw je na minimum pół godziny, a najlepiej na 12 godzin w lodówce. Po tym czasie będą gotowe do jedzenia ;)

Risotto ze szparagami i boczniakami ;)

Sezon w pełni na szparagi, dlatego one dzisiaj na talerzu ;D




Co potrzebujesz:  8 szparagów150g boczniakówmasło klarowane3 ząbki czosnku1 dymkapor (ilość jak dymka)200g ryżu (może być zwykły)sól, pieprz, currywodaświeża bazyliawysoką patelnie   Zacznij od przygotowania szparagów. Obierz je ze skórki, odkrój końcówki i włóż do gotującej się wody na 7 minut. Następnie wyjmij je i ostudź. Jeśli chcesz, możesz pokroić je w małe kosteczki.
Podczas, gdy szparagi będą się gotować, zajmij się przygotowaniem risotto.
Na patelnie nałóż 1 łyżeczkę masła klarowanego, posiekane 3 ząbki czosnku, dymkę i pora.
Poczekaj, aż składniki się zarumienią. Następnie dodaj 200 gram ryżu i podsmaż przez około 2 minuty.
Składniki dopraw solą, pieprzem i curry do smaku. Całość zalej szklanką wody i zagotuj. Podczas gotowania możesz dolewać wody, w zależności czy ryż ma być bardziej miękki, czy też bardziej twardy.
Boczniaki umyj, pokrój w kostkę i dodaj je na patelnię razem ze szparagami i świeżą bazylią. Całość g…