Przejdź do głównej zawartości

Batoniki z daktyli

Czasem trzeba sobie dogodzić :D Także dzisiaj coś na słodko :) Zajmię Ci to dosłownie CHWILE! 



Batoniki z daktyli

Potrzebne składniki:
1 szklanka migdałów
1 szklanka daktyli
0,5 szklanki fig
0,5 szklanki jagód goi

W pierwszej kolejności zalej wrzątkiem daktyle i zostaw na 20-30 minut. Następnie zmiel migdały na miazgę. Dodaj daktyle i razem zblenduj, następnie wsyp figi. a na koniec jagody goi i wszystko razem zblenduj na jednolitą masę.
Całość wstaw na 25-20 minut do lodówki, a następnie uformuj w kawałki o wielkości najlepiej 3-5 cm. Po uformowaniu batoników zostaw je na minimum pół godziny, a najlepiej na 12 godzin w lodówce. Po tym czasie będą gotowe do jedzenia ;)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Koktajl - grejpfrut z bananem ;)

Krótki przepis ;) 
Potrzebujemy: banan grejpfrut 3 łyżki jogurtu naturalnego  i według uznania trochę musli
Wszystko wrzucamy do blendera, prócz musli ;) Mieszamy wlewamy do szklaneczki i posypujemy musli :) Sama przyjemność :)!


Brownie z czerwonej fasoli :)

Pora na coś - nieziemsko czekoladowego, a żeby jszcze było mało to z polewą czekoladową!
Uwierzcie, że jeden kawałek nie starczy, tylko będzie jeszcze jeden i kolejny, następny...


BROWNIE na bazie CZERWONEJ FASOLI w polewie czekoladowej 
Co potrzebujesz do ciasta: puszka czerwnonej fasoli2 jajka1 łyżka kakao1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego1 banan pokrojony w drobne kawałki1 łyżeczka proszku do pieczeniapół szklanki ksylitolu. Zacznij od odsączenia czerwonej fasoli i wrzuć do miski, następnie dodaj 2 całe jajka, pokrój w paski banana, dodaj olej kokosowy, kakao, proszek do pieczenia, ksylitol. Następnie dokładnie wszystko zblenduj na jednolitą masę. Gdy piekarnik będzie rozgrzany do 190/200 stopni ustawiony na góra-dół to wlej do brytfanki ciasto, ja użyłam tortownicy, a następnie włóż do piekarnika na 50 minut.



Co potrzebujesz do polewy: 1,5 łyżki oleju kokosowego nirafinowanego1,5 łyżki wody1 łyżka kakao1 łyżka miodutroche mleka Łączysz ze sobą wszystkie składniki w małym garnuszk…

Muffiny czekoladowe - bezglutenowe :)

Chwile spędzone w kuchni to coś wspaniałego, a niedługo będą jeszcze piękniejsze, ale o tym niebawem w przyszłoście się dowiecie dlaczego ;)

Dziś pora na muffiny czekoladowe - idealny na dzień jak dzisiaj ;)



Muffiny w czekoladzie : Co potrzebujesz: 1 banan140 g jogurtu naturalnego (ja użyłam bez laktozy:))4 łyżki miodu1 jajko1 1/2 szklanki migdałów zmielonych 2 łyżki mąki ryżowej1 łyżeczka sody oczyszczonej2 łyżki kakao4 łyżki wiórków kokosowych4 łyżki posiekanych orzechów włoskich50 g ciemnej startej czekolady (ja użyłam LINDT cooking Dark 51% cocoa) Najpierw nastaw piekarnik na 175 stopni na program dolne i górne opiekanie :) Na standardowej brytfance rozłóżcie papilotki 
W jednej misce należy wymieszać zmielone migdały, mąke ryżową, sode, kakao, wiórki kokosowe i orzechy włoskie. W drugiej misce dokładnie rozgnieć widelcem banana z jogurtem, dodaj miód i jajko i wszystko wymeiszaj widelcem. Do suchych produktów dodaj mokre i wszystko dokładnie wymieszaj widelcem. Następnie wyjmij cia…