Przejdź do głównej zawartości

Pasztet z soczewicy ;)

Coraz więcej możemy znaleźć produktów dla wegetarian, vegan itp. Ale czy one są na pewno takie zdrowe i nie znajdziemy w nich żadnych neispodzianek ;)?
Dlatego by zapobiec wszelkim rozczarowaniom o to przepis na pasztet z soczewicy ;D I od razu będzie wiadomo z jakich produktów został przygotow ;)

Pasztet z soczewicy



Składniki:
  • soczewica czerwona 1 szklanka
  • cebula 1 sztuka
  • marchewka 2 sztuki
  • seler naciowy 3 łodygi lub kawałek zwykłego 
  • czosnek 1 duży ząbek 
  • natka pietruszki 4 łyżki posiekanej
  • słonecznik 1/2 szklanki
  • płatki owsiane 1/2 szklanki
  • słodka papryka 1 łyżka
  • majeranek 1 łyżka
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • liść laurowy 1 sztuka
  • olej 2 łyżki
  • sól 1 łyżeczka
Zaczynamy od ugotowania soczewicy. Wrzucamy ją do wrzącej wody, proporcje na jedną szklankę soczewicy - dwie szklanki wody. Dodajemy do tego liść laurowy i na małym ogniu gotujemy do momentu, aż soczewica będzie miękka i wchłonie wode. W tym czasie zalewamy wrzątkiem słonecznik i odstawiamy, by się namoczył.
Następnie cebule posiekaj drobno w kosteczki, marchewkę należy utrzeć na tych najmniejszych oczkach, a selera naciowego pokroić lub jeśli wybrałeś zwykły to podobnie jak postąpiłeś z marchewką ;) Cebulę podsmażamy na oleju, potem dodajemy marchewkę i seler i dusimy przez najbliższe 10 minut.
Z gotowej soczewicy wyjmujemy liście laurowe, następnie dodajemy do niej warzywa, słonecznik, czosnek, posiekaną natkę, płatki owsiane i przyprawy. Dokładnie wymieszaj, a następnie wyłóż na foremkę.
Na wierzchu posyp słonecznikiem lub innymi nasionami i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz średnio 45-50 minut - do momentu by z wierzchu był przypieczony a boki odchodziły od foremki.
A jego smakiem zacznij sie rozkoszować gdy ostygnie ;)!



Smacznego ;)!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Koktajl - grejpfrut z bananem ;)

Krótki przepis ;) 
Potrzebujemy: banan grejpfrut 3 łyżki jogurtu naturalnego  i według uznania trochę musli
Wszystko wrzucamy do blendera, prócz musli ;) Mieszamy wlewamy do szklaneczki i posypujemy musli :) Sama przyjemność :)!


Pasta ze słonecznika i czarnych oliwek

Czas na inne śniadanie ;) By zaskoczyć swoje kubki smakowe mam dla Was przepis :)!

Pasta ze słonecznika i czarnych oliwek  160g czarnych oliwek60g pestek słonecznika2 ząbki czosnku2 łyżki soku z cytrynypół łyżeczki suszonego tymiankuew sól i pieprz Zacznij od przygotowania słonecznika - upraż go na patelni (nic do niego nie dodawaj). Następnie dodaj do siebie wszystkie produkty i zblenduj, a na sam koniec według swoich smaków dopraw ;)

Pracy tu za wiele nie ma - jedynie można się rozkoszować smakiem ;) Ile Ci zajęło przygotowanie tej potrawy ;)?




Masło orzechowe

Dziś przepis na masło orzechowe! ;D
Miałam zrobić snikcersa, a wyszło jak zwykle ;) Ale spokojnie i na niego przyjdzie kolej :P



Co potrzebujesz:

orzechy arachidowe prażone bez soli ok. 400g - 2,5 - 3 szklankiolej słonecznikowy - 2 łyżkiblender kielich

Najpierw wrzuć do blendera orzechy i zmiel na miazgę. Co i raz zajrzyj do środka i delikatnie zamieszaj ;) Jeśli masa nie jest wystarczająco lepka i kremowa to dodaj olej słonecznikowy:) Miksuj jeszcze 2-4 minuty, a potem się rozkoszuj smakiem :)!
W tym przypadku mamy 100 % pewności z czego te masło zostało zrobione ;) 
Raptem 7 minut i masło gotowe! Na kanapki czy to do owsianki czy też innych dań ;)!
Daj znać czy też robiłeś, a może masz inny przepis ;) Śmiało się podziel ;)!
CAŁUSY :) !