Przejdź do głównej zawartości

Sernik z orzechów nerkowca i w roli głównej truskawki :)

Takie upały za oknem, tyle pięknych owoców na dworze, że aż żal ich nie wykorzystać ;) 
Dlatego dzisiaj takie ciacho mam dla Was ;D 
A ta masa z wierzchu przypomina mi swoim zapachem i w sumie smakiem również - jogurt jogobelli owocowy :D
I co najlepsze nie trzeba nic piec, ale jednak dajcie sobie chwile, by te ciacho troszkę postało w lodówce ;)


Sernik z nerkowca z truskawkami :)
Co potrzebujesz:
na spód:
  • 100g suszonych daktyli
  • 200g migdały
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli himalajskiej
na masę truskawkową:
  • 100g orzechów nerkowca 
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 200g truskawek
  • 2 łyżki miodu
  • kilka truskawek do włożenia do środka ;)
Najpierw wstaw orzechy nerkowca by się namoczyły przynajmniej 5 godzin.

Zaczynamy od podstawy ciacha. Migdały zblenduj na miazgę i przełóż do miski. Jeśli masz twarde daktyle namocz je w wodzie, natomiast jeśli miękkie odrazu możemy włożyć do blendera. Miksujemy je na jednolitą masę. Do tego dodajemy orzechy, kakao i sól himalajską, wszystko ze sobą dokładnie mieszamy, przekłądamy do naczynia i zostawiamy w lodówce na około 10 minut. 

W tym czasie bierzemy się za drugą część.
Truskawki blendujemy na jednolitą masę i przelewamy do innego naczynia. Następnie
 od orzechów nerkowca odcedzamy wode i mielimy na miazgę w blenderze. Do nich dodajemy miód. Ponownie mieszamy ze sobą produkty. Na koniec dodajemy mus z truskawek. I dokładnie ze sobą mieszamy.

Wyjmujemy ciasto z z lodówki, układamy na papieprze w tortownicy, na to wylewamy mase z truskawek i orzechów nerkowca, na wierzchu układamy truskawki :)





Daj znać jak Ci poszło ;)!


Komentarze

  1. Mmm pysznie wygląda. A tak generalnie to szanuje wszystko w serniku co nie jest rodzynkami!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi poszło znakomicie, ale dopiero za drugim razem. Nie wiem gdzie zrobiłam błąd przy pierwszym serniku

    OdpowiedzUsuń
  3. Niestety już truskawki mi uciekły. Szkoda, że dopiero teraz trafiłem na ten przepis, ale zapisuje go i może za rok się uda ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Koktajl - grejpfrut z bananem ;)

Krótki przepis ;) 
Potrzebujemy: banan grejpfrut 3 łyżki jogurtu naturalnego  i według uznania trochę musli
Wszystko wrzucamy do blendera, prócz musli ;) Mieszamy wlewamy do szklaneczki i posypujemy musli :) Sama przyjemność :)!


Pasta ze słonecznika i czarnych oliwek

Czas na inne śniadanie ;) By zaskoczyć swoje kubki smakowe mam dla Was przepis :)!

Pasta ze słonecznika i czarnych oliwek  160g czarnych oliwek60g pestek słonecznika2 ząbki czosnku2 łyżki soku z cytrynypół łyżeczki suszonego tymiankuew sól i pieprz Zacznij od przygotowania słonecznika - upraż go na patelni (nic do niego nie dodawaj). Następnie dodaj do siebie wszystkie produkty i zblenduj, a na sam koniec według swoich smaków dopraw ;)

Pracy tu za wiele nie ma - jedynie można się rozkoszować smakiem ;) Ile Ci zajęło przygotowanie tej potrawy ;)?




Masło orzechowe

Dziś przepis na masło orzechowe! ;D
Miałam zrobić snikcersa, a wyszło jak zwykle ;) Ale spokojnie i na niego przyjdzie kolej :P



Co potrzebujesz:

orzechy arachidowe prażone bez soli ok. 400g - 2,5 - 3 szklankiolej słonecznikowy - 2 łyżkiblender kielich

Najpierw wrzuć do blendera orzechy i zmiel na miazgę. Co i raz zajrzyj do środka i delikatnie zamieszaj ;) Jeśli masa nie jest wystarczająco lepka i kremowa to dodaj olej słonecznikowy:) Miksuj jeszcze 2-4 minuty, a potem się rozkoszuj smakiem :)!
W tym przypadku mamy 100 % pewności z czego te masło zostało zrobione ;) 
Raptem 7 minut i masło gotowe! Na kanapki czy to do owsianki czy też innych dań ;)!
Daj znać czy też robiłeś, a może masz inny przepis ;) Śmiało się podziel ;)!
CAŁUSY :) !