Przejdź do głównej zawartości

Sernik z orzechów nerkowca i w roli głównej truskawki :)

Takie upały za oknem, tyle pięknych owoców na dworze, że aż żal ich nie wykorzystać ;) 
Dlatego dzisiaj takie ciacho mam dla Was ;D 
A ta masa z wierzchu przypomina mi swoim zapachem i w sumie smakiem również - jogurt jogobelli owocowy :D
I co najlepsze nie trzeba nic piec, ale jednak dajcie sobie chwile, by te ciacho troszkę postało w lodówce ;)


Sernik z nerkowca z truskawkami :)
Co potrzebujesz:
na spód:
  • 100g suszonych daktyli
  • 200g migdały
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli himalajskiej
na masę truskawkową:
  • 100g orzechów nerkowca 
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 200g truskawek
  • 2 łyżki miodu
  • kilka truskawek do włożenia do środka ;)
Najpierw wstaw orzechy nerkowca by się namoczyły przynajmniej 5 godzin.

Zaczynamy od podstawy ciacha. Migdały zblenduj na miazgę i przełóż do miski. Jeśli masz twarde daktyle namocz je w wodzie, natomiast jeśli miękkie odrazu możemy włożyć do blendera. Miksujemy je na jednolitą masę. Do tego dodajemy orzechy, kakao i sól himalajską, wszystko ze sobą dokładnie mieszamy, przekłądamy do naczynia i zostawiamy w lodówce na około 10 minut. 

W tym czasie bierzemy się za drugą część.
Truskawki blendujemy na jednolitą masę i przelewamy do innego naczynia. Następnie
 od orzechów nerkowca odcedzamy wode i mielimy na miazgę w blenderze. Do nich dodajemy miód. Ponownie mieszamy ze sobą produkty. Na koniec dodajemy mus z truskawek. I dokładnie ze sobą mieszamy.

Wyjmujemy ciasto z z lodówki, układamy na papieprze w tortownicy, na to wylewamy mase z truskawek i orzechów nerkowca, na wierzchu układamy truskawki :)





Daj znać jak Ci poszło ;)!


Komentarze

  1. Mmm pysznie wygląda. A tak generalnie to szanuje wszystko w serniku co nie jest rodzynkami!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi poszło znakomicie, ale dopiero za drugim razem. Nie wiem gdzie zrobiłam błąd przy pierwszym serniku

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Koktajl - grejpfrut z bananem ;)

Krótki przepis ;) 
Potrzebujemy: banan grejpfrut 3 łyżki jogurtu naturalnego  i według uznania trochę musli
Wszystko wrzucamy do blendera, prócz musli ;) Mieszamy wlewamy do szklaneczki i posypujemy musli :) Sama przyjemność :)!


Pasta ze słonecznika i czarnych oliwek

Czas na inne śniadanie ;) By zaskoczyć swoje kubki smakowe mam dla Was przepis :)!

Pasta ze słonecznika i czarnych oliwek  160g czarnych oliwek60g pestek słonecznika2 ząbki czosnku2 łyżki soku z cytrynypół łyżeczki suszonego tymiankuew sól i pieprz Zacznij od przygotowania słonecznika - upraż go na patelni (nic do niego nie dodawaj). Następnie dodaj do siebie wszystkie produkty i zblenduj, a na sam koniec według swoich smaków dopraw ;)

Pracy tu za wiele nie ma - jedynie można się rozkoszować smakiem ;) Ile Ci zajęło przygotowanie tej potrawy ;)?




Pasta z suszonych pomidorów i papryki

Nudzą sie Wam obecne śniadania? Bo codziennie z tym samym lub macie już swoje faworyty i też za bardzo nie rotujecie nimi ;)?

Mam na to rozwiązanie :) Pyszna pasta z suszonych pomidorów i papryki, zaledwie 5 minut przy tym trzeba stać, a tak samo się piecze około 30 minut w zależności jaką moc ma Twój piekarnik ;)

Pasta z suszonych pomidorów i papryki 20 suszonych pomidorów2 duże czerwone papryki3 ząbki czosnkusól, pieprz Najpierw nagrzej piekarnik do 200 stopni. Pokrój paprykę na ćwiartki i włóż skórką do góry do piekarnika. Dodaj do tego obrane ząbki czosnku. Obserwuj i trzymaj aż do momenty gdy sama skórka nie zacznie odchodzić od papryki lub na wierzchu czarnieć;)
W tym czasie wyjmij ze słoika pomidory i możesz ale nie musisz odcedzić delikatnie od oleju. 
Gdy papryka będzie gotowa poczekaj chwile aż ostygnie i zdejmij z niej skórkę.
Dodaj wszystkie produkty (wraz z czosnkiem) do miski i dokładnie zblenduj a na koniec wyrónaj smak solą i pieprzem według własnego uznania :)