Przejdź do głównej zawartości

Placki ze śliwkami, czyli wolna niedziela :)

Należę do osób, które muszą mieć zaplanowane wszystko od deski do deski ;) Choć kiedy przydaży się jakaś sytuacja znienacka - też jest mile widziana ;D

Sobota miała wyglądać inaczej, jednak spędziłam połowę dnia u lekarza i też nie mogłam powstrzymać się, by wejść do kuchni i w niej poeksperymentować ;) 
Wczoraj spróbowałam zrobić placki ze śliwkami, jednak zbyt duża ilość śliwek w cieście przygniotła te ciasto, fakt, że wyszło, ale widokiem nie zachęcało ;) 







Więc dziś nastąpiła druga próba i wyszły :D Niżej podaje przepis :)

Co potrzebujesz:
  • 7 małych śliwek lub 2-3 duże 
  • szklanka jogurtu sojowego (lub naturalnego)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ksylitolu (może być też cukier zwykły;))
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 i 1/2 łyżki mąki kasztanowej (może być też zwykła lub pełnoziarnista ;))
  • masło klarowane do smażenia
Zacznij od śliwek - umyj je, wyjmij pestki ze środka, jeśli masz małe śliwki to porwij je na małe kawałeczki, jeśli masz większe pokrój w paski lub talarki ;))
Jajko zmiksuj ze szczyptą soli, tak by zamieniło się w jednolitą piankę :) Około 2-3 minut!
Następnie dodaj jogurt i ksylitol (lub cukier) i ponownie zmiksuj wszystko ze soba, na jednolitą masę :)
Mąkę kasztanową i proszek do pieczenia przesiej przez sitko do miski z ciastem, dzięki temu ciasto stanie się bardziej puszyste :) Zmiksuj całą masę, zaczynając od wolnych obrotów miksera potem przejdź do szybszych ;)
Na koniec dodaj śliwki i zamieszaj dokładnie łyżką tak by ciasto się połączyło :) 

Następnie na rozgrzaną patelnie, posmarowaną delikatnie masłem klarowanym możesz wykładać ciasto :) 
Najlepiej zwykłą łyżką wyłóż ciasto na patelnie, u mnie najlepiej wychodziło gdy dawałam dwie łyżki ciasto (w środku były 2-3 kawałki śliwek).
Smażysz delikatnie z dwóch stron, sprawdzaj czy się nie podpalają ;) 
Jak pojawią się bąbelki na placku prawdopodbnie (przynajmniej dla mnie) jest to wskazówka, że warto przerzucić placek na drugą stronę ;))
Pamiętaj że w środku jest śliwka, więc tam ciasto potrzebuję więcej czasu by doszło :) 



Daj znać jak Ci wyszło :)!
Czekam na zdjęcia lub opinie :) oraz wskazówki ew jak dopracować ten przepis :)!
SMACZNEGO :) <3

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :) W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;) Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :) Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao

Risotto ze szparagami i boczniakami ;)

Sezon w pełni na szparagi, dlatego one dzisiaj na talerzu ;D Co potrzebujesz:  8 szparagów 150g boczniaków masło klarowane 3 ząbki czosnku 1 dymka por (ilość jak dymka) 200g ryżu (może być zwykły) sól, pieprz, curry woda świeża bazylia wysoką patelnie   Zacznij od przygotowania szparagów. Obierz je ze skórki, odkrój końcówki i włóż do gotującej się wody na 7 minut. Następnie wyjmij je i ostudź. Jeśli chcesz, możesz pokroić je w małe kosteczki. Podczas, gdy szparagi będą się gotować, zajmij się przygotowaniem risotto. Na patelnie nałóż 1 łyżeczkę masła klarowanego, posiekane 3 ząbki czosnku, dymkę i pora. Poczekaj, aż składniki się zarumienią. Następnie dodaj 200 gram ryżu i podsmaż przez około 2 minuty. Składniki dopraw solą, pieprzem i curry do smaku. Całość zalej szklanką wody i zagotuj. Podczas gotowania możesz dolewać wody, w zależności czy ryż ma być bardziej miękki, czy też bardziej twardy. Boczniaki umyj, pokrój w kostkę i dodaj je na patelnię raz

Soki - pora na jarmuż - 7 przepisów

 Zdecydowałam się na dodatkowy zastrzyk witamin w postaci soku, bo zauważyłam u siebie delikatny spadek energii, mniejsza ilość zjadanych warzyw w ciągu dnia i mniejszy apetyt na zdrowe jedzenie a większy apetyt na przetworzoną żywność  Wiem, że taka ilość warzyw i owoców gdybyśmy zjedli w postaci stałej by wystarczyła nam na dużo dłużej, przynajmniej dla mnie, jednak czuje, że organizm się domaga witamin :) Postanowiłam, że codziennie rano będę przygotowywać świeże soki dla Nas :)  I z chęcią się z Wami podzielę przepisami :)  Będą się pojawiać co tydzień :) Każdy tydzień to każde inne powtarzające się warzywko :) W ostatnim poście na IG oraz FB mówiłam o jarmużu, że będzie grał pierwsze skrzypce w koktajlach i tak było :)  Kilka słów o nim :)  znajdziesz w nim błonnik (w 100g jest 3,6g), białka (w 100g jest 4,28g) potas, który udrażnia naczynia krwionośne, wiec krew krąży swobodnie, co nam daje - spadek ciśnienia; wapń, który nie tylko działa korzystnie na układ kostno-stawowy, ale t