Mój drugi deser, gdzie główną rolę pełni kasza jaglana :D
Jest ona cennym i jakże wdzięcznym produktem. Gdyż przybiera taki smak w zależności z czym ją zestawimy, a dodatkowo znajdziemy w niej dużą ilość przyswajalnego białka, witaminy z grupy B, grupy E, miedzi i żelaza.
Warto szukać zamienników naszych ulubionych słodkości ;) Nie trzeba się pozbawiać wszystkich przyjemności, jedynie szukać rozwiązań ;D
Dlatego dziś idę do Was z przepisem na kulki, gdzie będą dobrym rozwiązaniem dla osób, które lubią słodkie, a szukają zdrowszych wersji przekąsek ;)
Jest ona cennym i jakże wdzięcznym produktem. Gdyż przybiera taki smak w zależności z czym ją zestawimy, a dodatkowo znajdziemy w niej dużą ilość przyswajalnego białka, witaminy z grupy B, grupy E, miedzi i żelaza.
Warto szukać zamienników naszych ulubionych słodkości ;) Nie trzeba się pozbawiać wszystkich przyjemności, jedynie szukać rozwiązań ;D
Dlatego dziś idę do Was z przepisem na kulki, gdzie będą dobrym rozwiązaniem dla osób, które lubią słodkie, a szukają zdrowszych wersji przekąsek ;)
Co potrzebujesz:
- 1 i 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 7/8 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca
- 7 łyżek masła orzechowego
- 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowego
- 1 łyżka miodu
- orzechy nerkowca do wsadzenia do środka
- do obtoczenia wiórki kokosowe, karob, orzechy nerkowca
Zacznij od przepłukania kaszy jaglanej zimną wodą następnie przełóż do garnka i wlej 2 szklanki wody. Gotuj na małym ogniu, aż cała woda wyparuje.
Następnie zmiel orzechy nerkowca na miazgę, dodaj do kaszy jaglanej wraz z wiórkami kokosowymi. Zblenduj ze sobą produkty, następnie dodaj do masy olej kokosowy, masło orzechowe, miód. Zmiksuj dokładnie ze sobą.
Zacznij lepić małe kuleczki (nałóż na łyżeczkę ciasto, wsadź do środka orzech nerkowca i popraw kulkę) kolejnym krokiem jest obtoczenie w wiórkach kokosowych lub zmielonych orzechach nerkowca lub z karobem :)
Smacznego!
Daj znać jak Ci poszło :)
Komentarze
Prześlij komentarz