Przejdź do głównej zawartości

Komosanka na ciepło z jabłkiem

Komosa ryżowa in. quinoa jest dobrym źródłem białka jak i tłuszczy, a dodatkowo żelaza, magnezu, cynku, miedzi, potasu, manganu, przeciwutleniaczy, witaminy E, B i kwasu foliowego.
Ten produkt świetnie wpływa na problemy z niedokrwistością, zapobiega skutkom stresu, a dodatkowo ma wspaniałe działanie, na włosy, paznokcie i skóre dzięki witaminie E.
Komosa przyjmuje taki smak jaki my jemu nadamy, dlatego świetnie się sprawdza w posiłkach i na słodko i na słono ;) U mnie dziś komosanka na śniadanie :)!



Co potrzebujesz:
  • 1/2 szklanki komosy ryżowej
  • 1 jabłko
  • 2 garści migdałów
Najpierw zacznij od przepłukania komosy ryżowej pod wodą, by pozbawić ja goryczki. Następnie przełóż ją do garnka, wlej do niego 1 i 1/3 szklanki wody i gotuj na małym ogniu, aż woda się ulotni.
W tym czasie obierz ze skórki jabłko i pokrój je na małe kawałki i włóż do małego garnuszka, gdzie na dnie jest troszkę wody i podduszaj je na małym ogniu. Gdy jabłko będzie dobre na miękkość możesz je wyciągnoć.
Gdy komosa będzię gotowa przełóż ją do miseczki razem z jabłkiem.
I na koniec posiekaj migdały - wyłóz na patelnie delikatnie je upraż i posyp nimi swoja komosankę. 
W sam raz takie śniadanie na ten mroźny poranek <3 :)

Daj znać jak Ci poszło :)!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ferrero Rocher w wersji fit ;)

Ostatnio cały czas mój organizm domaga się słodkiego ;D
Dlatego trzeba było coś na szybko przygotować słodkiego, a zarazem czekoladowego i tak powstały kulki :D z małą niespodzianką w środku ;P Czyli nocne buszowanie w kuchni :P



Co potrzebujesz: 400 g daktyli1/2 szklanki migdałów i 1/2 szklanki nerkowców3 łyżki kakaoNajpierw należy zmielić orzechy (najlepiej na miazgę;)). Następnie do tego dodajesz daktyle oraz kakao i ponownie wszystko ze sobą mieszasz, aż powstanie jednolita masa. Z powstałego ciasta formujesz kulki, tu już zależy od Ciebie jaką wielkość preferujesz :) Możesz dodatkowo dodać do środka jeden orzech nerkowca (jest miękki więc z zębami raczej problemów nie będziesz mieć ;)) Potem jedynie popraw formę kulki :) I na koniec wstawiasz do lodówki i trzymasz najlepiej noc przed zjedzeniem, ale można też i krócej ;))




Daj znać czy Ci wyszedł przepis i czy kulki smakowały :)

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :)
W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;)

Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :)



Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao
Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao, masło orzechowe, następnie do…

Koktajl - grejpfrut z bananem ;)

Krótki przepis ;) 
Potrzebujemy: banan grejpfrut 3 łyżki jogurtu naturalnego  i według uznania trochę musli
Wszystko wrzucamy do blendera, prócz musli ;) Mieszamy wlewamy do szklaneczki i posypujemy musli :) Sama przyjemność :)!