Przejdź do głównej zawartości

Muffiny Marchewkowe

Dobre są te ciastka, która można wziąć do ręki w podróży i bezkarnie jeść :D Albo te, które się nie zniszczą w trakcie podróży :D

Dlatego dziś pojawia się przepis na muffiny marchewkowe, ale najpierw...
Kilka słów o marchewce :)
Nie dość, że w kuchni można ją wykorzystać do wszystkiego: soku, surówki, do warzyw na ciepło, do placków ale i do ciasta, a nawet do muffinków :D
Marchew jest wspaniałym źródłem przeciwutleniaczy i beta-karotenu, z niego organizm wytwarza witaminę A, która jest odpowiedzialna m.in. za wzrok oraz wzmacnia układ immunologiczny. Również znajdziemy w niej kwas foliowy i witaminy z grupy B. Benefitem jej jest wspaniały wpływ na stan skóry oraz jej kolor.

Dobra koniec tej teorii, zabierzmy się do praktyki! :)


Co potrzebujesz:
  • 1 i 2/3 szklanki mąki gryczanej
  • 2/3 szklanki ksylitolu
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika lub 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 szklanki startej marchewki (można ją ubić w szklance)
  • 3/4 szklanki oleju kokosowego
  • 4 łyżki siemienia lnianego
Najpierw zmiel siemie lniane w młynku do kawy, zalej je 12 łyżkami wody i wstaw do lodówki na około 15-20 minut.
Obierz marchewkę ze skórki i zetrzyj na tarce n najmniejszych oczkah.
Zmieszaj ze sobą mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia oraz przyprawe do piernika/cynamon.
W garnku rozpuść olej kokosowy i zmiksuj go z siemieniem lnianym, następnie dodaj marchewkę i ponownie połącz ze sobą produkty :)
Na koniec połącz ze sobą produkty i zmiksuj na jednolitą masę.
Ciasto wylej na foremki do muffinków (możesz posiekać orzechy laskowe i posypać delikatnie z wierzchu swoje ciastka) i następnie włóż do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni ustawiony góra dół. Piecz około 30 minut.
Kiedy ostygną możesz posypać ksylitolem w pudrze lub cukrem pudrem ;)

Daj znać jak Ci poszło:)!






Komentarze

  1. Można użyć innej mąki niż gryczana? Np. Kokosową lub migdałową? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myśle, że migdałowa będzie w porzadku choć nigdy nie próbowałam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :) W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;) Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :) Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao

Risotto ze szparagami i boczniakami ;)

Sezon w pełni na szparagi, dlatego one dzisiaj na talerzu ;D Co potrzebujesz:  8 szparagów 150g boczniaków masło klarowane 3 ząbki czosnku 1 dymka por (ilość jak dymka) 200g ryżu (może być zwykły) sól, pieprz, curry woda świeża bazylia wysoką patelnie   Zacznij od przygotowania szparagów. Obierz je ze skórki, odkrój końcówki i włóż do gotującej się wody na 7 minut. Następnie wyjmij je i ostudź. Jeśli chcesz, możesz pokroić je w małe kosteczki. Podczas, gdy szparagi będą się gotować, zajmij się przygotowaniem risotto. Na patelnie nałóż 1 łyżeczkę masła klarowanego, posiekane 3 ząbki czosnku, dymkę i pora. Poczekaj, aż składniki się zarumienią. Następnie dodaj 200 gram ryżu i podsmaż przez około 2 minuty. Składniki dopraw solą, pieprzem i curry do smaku. Całość zalej szklanką wody i zagotuj. Podczas gotowania możesz dolewać wody, w zależności czy ryż ma być bardziej miękki, czy też bardziej twardy. Boczniaki umyj, pokrój w kostkę i dodaj je na patelnię raz

Soki - pora na jarmuż - 7 przepisów

 Zdecydowałam się na dodatkowy zastrzyk witamin w postaci soku, bo zauważyłam u siebie delikatny spadek energii, mniejsza ilość zjadanych warzyw w ciągu dnia i mniejszy apetyt na zdrowe jedzenie a większy apetyt na przetworzoną żywność  Wiem, że taka ilość warzyw i owoców gdybyśmy zjedli w postaci stałej by wystarczyła nam na dużo dłużej, przynajmniej dla mnie, jednak czuje, że organizm się domaga witamin :) Postanowiłam, że codziennie rano będę przygotowywać świeże soki dla Nas :)  I z chęcią się z Wami podzielę przepisami :)  Będą się pojawiać co tydzień :) Każdy tydzień to każde inne powtarzające się warzywko :) W ostatnim poście na IG oraz FB mówiłam o jarmużu, że będzie grał pierwsze skrzypce w koktajlach i tak było :)  Kilka słów o nim :)  znajdziesz w nim błonnik (w 100g jest 3,6g), białka (w 100g jest 4,28g) potas, który udrażnia naczynia krwionośne, wiec krew krąży swobodnie, co nam daje - spadek ciśnienia; wapń, który nie tylko działa korzystnie na układ kostno-stawowy, ale t