Przejdź do głównej zawartości

Mini naleśniki na śniadanie ;)

Najbardziej lubię te powolne śniadania, gdzie nigdzie nie trzeba potem gnać :D A w szczególności ich moment przygotowań jest to pewna forma celebracji tych kilku wolnych chwil dla siebie :) 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Od pewnego czasu sama siebie nie poznaje w kuchni, pełno różnych przepisów, dań, produktów. By nie powtarzać non stop tych samych dań, tylko zaskoczyć swoje kubki smakowe nowymi smakami i przyprawami. Taka zabawa bez końca - gdzie niesie same korzyści, nie dość, że dbamy o nasz organizm by był najedzony, uroizmaicamy smaki, poznajemy nowe produkty i nowe sposoby na przyrządzenie danej potrawy, oraz znajdują się wspaniałe zamienniki za pewne produkty. 
Myśl na dziś: DBAJ O SIEBIE OD ZEWNĄTRZ JAK I OD ŚRODKA. 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dziś pojawiło się śniadanie z wodą z cieciorki - AQUAFABA :) 
Spróbuj i daj znać jak Ci poszedł ten przepis, jestem bardzo ciekawa Twoich odczuć, u mnie zdał egzamin <3 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Porcja dla 2-3 osób

Co potrzebujesz:
  • mąka orkiszowa 180g - 1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • ksylitol 10g - 1 łyżka
  • olej 43 ml - 1/4 szklanki
  • napój owsiany 152 ml - 3/4 szklanki
  • aqua faba 140 ml - 3/4 szklanki
Całość:
1112kcal
B: 28g
T: 52,3g
W: 122,3g

Do podania:
  • jogurt sojowy
  • orzechy nerkowca/płatki migdałów
  • banan

Zacznij od zmielenia ksylitolu na cukier puder, następnie nad miska przesiej zmielony cukier puder z mąką oraz proszkiem do pieczenia, następnie do miski dodaj olej i zmiksuj produkty, na koniec wlej napój owsiany. 
W drugim wysokim naczyniu ubij piane z aquafaby i dodaj ją do miski z reszta produktów. 
Zmieszaj wszystkie produkty i następnie na rozgrzanej patelni uformuj pojedyńcze placki.
Podawaj w zależności z czym preferujesz ;)




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :) W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;) Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :) Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao

Risotto ze szparagami i boczniakami ;)

Sezon w pełni na szparagi, dlatego one dzisiaj na talerzu ;D Co potrzebujesz:  8 szparagów 150g boczniaków masło klarowane 3 ząbki czosnku 1 dymka por (ilość jak dymka) 200g ryżu (może być zwykły) sól, pieprz, curry woda świeża bazylia wysoką patelnie   Zacznij od przygotowania szparagów. Obierz je ze skórki, odkrój końcówki i włóż do gotującej się wody na 7 minut. Następnie wyjmij je i ostudź. Jeśli chcesz, możesz pokroić je w małe kosteczki. Podczas, gdy szparagi będą się gotować, zajmij się przygotowaniem risotto. Na patelnie nałóż 1 łyżeczkę masła klarowanego, posiekane 3 ząbki czosnku, dymkę i pora. Poczekaj, aż składniki się zarumienią. Następnie dodaj 200 gram ryżu i podsmaż przez około 2 minuty. Składniki dopraw solą, pieprzem i curry do smaku. Całość zalej szklanką wody i zagotuj. Podczas gotowania możesz dolewać wody, w zależności czy ryż ma być bardziej miękki, czy też bardziej twardy. Boczniaki umyj, pokrój w kostkę i dodaj je na patelnię raz

Soki - pora na jarmuż - 7 przepisów

 Zdecydowałam się na dodatkowy zastrzyk witamin w postaci soku, bo zauważyłam u siebie delikatny spadek energii, mniejsza ilość zjadanych warzyw w ciągu dnia i mniejszy apetyt na zdrowe jedzenie a większy apetyt na przetworzoną żywność  Wiem, że taka ilość warzyw i owoców gdybyśmy zjedli w postaci stałej by wystarczyła nam na dużo dłużej, przynajmniej dla mnie, jednak czuje, że organizm się domaga witamin :) Postanowiłam, że codziennie rano będę przygotowywać świeże soki dla Nas :)  I z chęcią się z Wami podzielę przepisami :)  Będą się pojawiać co tydzień :) Każdy tydzień to każde inne powtarzające się warzywko :) W ostatnim poście na IG oraz FB mówiłam o jarmużu, że będzie grał pierwsze skrzypce w koktajlach i tak było :)  Kilka słów o nim :)  znajdziesz w nim błonnik (w 100g jest 3,6g), białka (w 100g jest 4,28g) potas, który udrażnia naczynia krwionośne, wiec krew krąży swobodnie, co nam daje - spadek ciśnienia; wapń, który nie tylko działa korzystnie na układ kostno-stawowy, ale t