Przejdź do głównej zawartości

Pasta z papryki dla leniwych i dla tych zabieganych ;)

Papryka można wyjorzystać na wiele sposobów do dań :) Tych na ostro i tych delikatniejszych :D
Obiecuje, że ten przepis nie jest na ostro ;D No chyba, że pomylisz paprykę ostrą ze zwyczajną :D
Ani nie potrzebujesz zbyt dużo czasu na przyrządzenie :)

Najpierw jednak słów kilka na temat papryki :)
Papryka jest to warzywo należące do rodziny psiankowatych. Znajdziesz w niej duże ilości witaminy C, beta-karotenu, witaminy E, B, potasu, fosforu, żelaza i magnezu,a co za tym idzie? Piękna cera, dobra kondycja naczyń krwionośnych, mneijsze prawdopodobieństwo problemów z miażdżycą. 
W dodatku poprawia procesy trawienne, łagodzi wzdęcia i zaparcia. 
Nic jak tylko sięgnąć po prapryke <3 ;) 
To co pora na przepis :)?

Co potrzebujesz:
  • 380g papryki - około 2,5-3 sztuk
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
Zacznij od umycia papryki i wstawienia piekarnika na 170 stopni.
Odkrój główke papryki i pokrój na równe części, im zostawisz większe tym lepiej ;) 
Ząbek czosnku obierz ze skórki i odkrój końcówki :)
Wyłóż na brytfankę i piecz góra/dół około 45 minut. 
Po wyjęciu zblenduj na jednolitą masę i dopraw solą i pieprzem :) 



Prawda, że proste :)?
Dodam, że ta pasta ma zaledwie:
C: 131,7 kcal
B: 5,4g
T: 2,0g
W: 19,3g

Daj znać jak Ci poszło :)!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ferrero Rocher w wersji fit ;)

Ostatnio cały czas mój organizm domaga się słodkiego ;D
Dlatego trzeba było coś na szybko przygotować słodkiego, a zarazem czekoladowego i tak powstały kulki :D z małą niespodzianką w środku ;P Czyli nocne buszowanie w kuchni :P



Co potrzebujesz: 400 g daktyli1/2 szklanki migdałów i 1/2 szklanki nerkowców3 łyżki kakaoNajpierw należy zmielić orzechy (najlepiej na miazgę;)). Następnie do tego dodajesz daktyle oraz kakao i ponownie wszystko ze sobą mieszasz, aż powstanie jednolita masa. Z powstałego ciasta formujesz kulki, tu już zależy od Ciebie jaką wielkość preferujesz :) Możesz dodatkowo dodać do środka jeden orzech nerkowca (jest miękki więc z zębami raczej problemów nie będziesz mieć ;)) Potem jedynie popraw formę kulki :) I na koniec wstawiasz do lodówki i trzymasz najlepiej noc przed zjedzeniem, ale można też i krócej ;))




Daj znać czy Ci wyszedł przepis i czy kulki smakowały :)

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :)
W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;)

Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :)



Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao
Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao, masło orzechowe, następnie do…

Koktajl - grejpfrut z bananem ;)

Krótki przepis ;) 
Potrzebujemy: banan grejpfrut 3 łyżki jogurtu naturalnego  i według uznania trochę musli
Wszystko wrzucamy do blendera, prócz musli ;) Mieszamy wlewamy do szklaneczki i posypujemy musli :) Sama przyjemność :)!