Przejdź do głównej zawartości

Soki - pora na jarmuż - 7 przepisów

 Zdecydowałam się na dodatkowy zastrzyk witamin w postaci soku, bo zauważyłam u siebie delikatny spadek energii, mniejsza ilość zjadanych warzyw w ciągu dnia i mniejszy apetyt na zdrowe jedzenie a większy apetyt na przetworzoną żywność 

Wiem, że taka ilość warzyw i owoców gdybyśmy zjedli w postaci stałej by wystarczyła nam na dużo dłużej, przynajmniej dla mnie, jednak czuje, że organizm się domaga witamin :)

Postanowiłam, że codziennie rano będę przygotowywać świeże soki dla Nas :) 

I z chęcią się z Wami podzielę przepisami :) 

Będą się pojawiać co tydzień :) Każdy tydzień to każde inne powtarzające się warzywko :) W ostatnim poście na IG oraz FB mówiłam o jarmużu, że będzie grał pierwsze skrzypce w koktajlach i tak było :) 

Kilka słów o nim :) 

👉🏽znajdziesz w nim błonnik (w 100g jest 3,6g), białka (w 100g jest 4,28g)
👉🏽potas, który udrażnia naczynia krwionośne, wiec krew krąży swobodnie, co nam daje - spadek ciśnienia;
👉🏽wapń, który nie tylko działa korzystnie na układ kostno-stawowy, ale także na prawidłowe pompowanie krwi do wszystkich tkanek ciała;
👉🏽witamina C - hamuje utlenianie cholesterolu „LDL”, wiec zapobiega miażdżycy, tworzy również nowe krwinki czerwone, dzięki czemu może uchronić przed wystąpieniem anemii
👉🏽witamina K - odpowiada za krzepnięcie krwi, wiec dla Pań może wpłynąć korzystnie na nadmierne krwawienia miesiączkowe, a dla wszystkich może ułatwić gojenie się ran (ciekawostka jest iż jej niedobór może być przyczyna zwiększonego ryzyka rozwoju nowotworów);
👉🏽chlorofil - działa przeciwutleniająco i wspomaga procesy oczyszczania organizmu - dzięki niemu mniejsza ilość szkodliwych związków dociera do tkanek organizmu 🙂

Więcej informacji o zaletach i wadach takich soków z chęcią Wam pokażę w kolejnym poście :) 

To co zaczynamy?

Co potrzebujesz na pierwszy sok: 

  • 3 łodygi selera naciowego 
  • 1 jabłko 
  • 1 limonka 
  • korzeń imbiru wielkości paznokcia
  • 3 garści jarmużu




Co potrzebujesz na drugi sok:

  • 3 garści jarmużu
  • 1 korzeń imbiru wielkości paznokcia
  • 1 gruszka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 podłużne buraki



Co potrzebujesz na trzeci sok:

  • 3 garści jarmużu
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1/2 melona
  • 1/2 limonki 
  • korzeń imbiru wielkości paznokcia
  • garść świeżej żurawiny



Co potrzebujesz na czwarty sok:

  • 1/3 świeżego ananasa 
  • 1 korzeń imbiry wielkości paznokcia
  • 3 garści jarmużu 
  • 3 gałęzie selera naciowego 
  • 1 cykoria
  • 1/2 limonki
  • 1 jabłko



Co potrzebujesz na piąty sok:

  • 3 garści jarmużu
  • 1/2 brokuła
  • 1/2 pomarańczy
  • 4 korzenie kurkumy 
  • 2 buraki
  • 1/2 melona



Co potrzebujesz na szósty sok:

  • 1/4 pomelo 
  • jabłko
  • 3 garści jarmużu 
  • kalarepa
  • korzeń imbiry wielkości paznokcia
  • 2 pomarańcze



Co potrzebujesz na siódmy sok:

  • 3 garści jarmużu
  • 2 garści świeżej żurawiny
  • 2 pomarańcze 
  • 1 grejpfrut
  • 3 gałązki kurkumy
  • 1/2 brokuła







Komentarze

  1. Super przepisy. Na bank jakiś wypróbuje. Pozdrawiam Albert

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham soki :) już nie raz pisałam o nich na moim blogu <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają super, a pewnie jeszcze lepiej smakuja.
    Solidna dawka zdrowia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeśli ktoś chce schudnąć to ja moge polecić tabletki z tej strony: https://dietalux.wordpress.com/ pomogły mi schudnąć 15 kg bez efektu jojo.

    OdpowiedzUsuń
  5. Cenne i bardzo przydatne informacje. Warto było tutaj zajrzeć

    OdpowiedzUsuń
  6. ja ostatnio staram się jeść i pić sporo jarmużu. lubię lekko przyprawiany i pieczony oraz smażony. wczoraj nawet robiłam sałatkę z jarmużem, arbuzem i fetą. super połączenie wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super wpis! Na pewno jeszcze tutaj powrócę

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam mniam! Sok buraczany z jarmużem to pychota. Często piję :) Muszę spróbować przepis nr4, bo akurat nigdy nie łączyłam jeszcze ananasa z jarmużem.

    OdpowiedzUsuń
  9. Samo zdrowie. Warto spróbować samemu zrobić taki koktajl

    OdpowiedzUsuń
  10. Тебе незачем самостоятельно встречаться с поставщиком, всякую покупку можно оформить онлайн. Развитие криптовалюты дает способ любым посетителям сайта hydraclubbioknikokex7njhwuahc2l67lfiz7z36md2jvopda7nchid onion проводить безопасные соглашения на каком угодно расстоянии. С целью приобретения товаров в магазине Хидра применяют виртуальные кошельки, а также биткоины.

    OdpowiedzUsuń
  11. świetny blog i ciekawe treści.

    OdpowiedzUsuń
  12. Muszę koniecznie przetestować ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  13. Moim zdaniem warto dodać do diety na redukcji białko herbalife. Jest syte i nada fajny smak potrawom które przygotujesz. U mnie białko najlepiej sprawdza się na śniadanie. Dodaję je do omletów, owsianek itd.

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajny blog, lubię czytać o zdrowiu, na pewno tu wrócę.

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam, a ile w tym witaminek mniam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :) W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;) Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :) Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao

Risotto ze szparagami i boczniakami ;)

Sezon w pełni na szparagi, dlatego one dzisiaj na talerzu ;D Co potrzebujesz:  8 szparagów 150g boczniaków masło klarowane 3 ząbki czosnku 1 dymka por (ilość jak dymka) 200g ryżu (może być zwykły) sól, pieprz, curry woda świeża bazylia wysoką patelnie   Zacznij od przygotowania szparagów. Obierz je ze skórki, odkrój końcówki i włóż do gotującej się wody na 7 minut. Następnie wyjmij je i ostudź. Jeśli chcesz, możesz pokroić je w małe kosteczki. Podczas, gdy szparagi będą się gotować, zajmij się przygotowaniem risotto. Na patelnie nałóż 1 łyżeczkę masła klarowanego, posiekane 3 ząbki czosnku, dymkę i pora. Poczekaj, aż składniki się zarumienią. Następnie dodaj 200 gram ryżu i podsmaż przez około 2 minuty. Składniki dopraw solą, pieprzem i curry do smaku. Całość zalej szklanką wody i zagotuj. Podczas gotowania możesz dolewać wody, w zależności czy ryż ma być bardziej miękki, czy też bardziej twardy. Boczniaki umyj, pokrój w kostkę i dodaj je na patelnię raz