Buszowaliście w kuchni, gdy byliście mali ;)? Bo ja uwielbiałam, fakt, że wylizywałam miski z ciast czy też czekolad , ale uwielbiałam to robić ;D Żałuję, że nie mam takich zdjęć jak cała moja buźka była wysmarowana czekoladą :) A Wy macie jakieś pamiątki ;)?
Murzynka zrobiłam, a właściwie dwa, bo jeden na urodziny koleżanki, a drugi bez okazji by był w domu (jeden dzień i już go nie ma ;))
Najpierw nalej do garnka 1/2 szklanki wody, 1 i 1/2 szklanki cukru, wrzuć kostkę masła i 4 łyżki kakao. Wszystko należy gotować na małym ogniu przez 3 minuty. Następnie po wstydzeniu (ale nie musisz, można odrazu) odlej pół szklanki masy - pozostaw to w szklaneczce. Natomiast do reszty masy dodaj 4 żółtka, 1 szklankę mąki, 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy. Wszystko zmiksuj. Natomiast z białej ubij pianę (najlpiej na sztywno;)) I też dodaj to do ciasta :) Całą masę wylej na wysmarowaną masłem oraz posypaną wiórkami kokosowymi lub bułką tartą. I włóż do piekarnika na 45 minut i piec w ok.160 stopniach :) Po tym czasie, możesz chwilę odczekać, następnie wyjąć z piekarnika i polać całe ciasto polewa :) (Uwielbiam ten moment;))!
I gotowe:)
Można zabierać się do jedzenia ;D!
PS Nie wiem dlaczego, ale do tego ciasta zawsze przypomina mi się bajka Murzynek Babmo w Afryce mieszka.... ;)
Murzynka zrobiłam, a właściwie dwa, bo jeden na urodziny koleżanki, a drugi bez okazji by był w domu (jeden dzień i już go nie ma ;))
Co potrzebujemy:
- kakao (4 łyżki)
- 1/2 szklanki wody
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 kostka masła
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Najpierw nalej do garnka 1/2 szklanki wody, 1 i 1/2 szklanki cukru, wrzuć kostkę masła i 4 łyżki kakao. Wszystko należy gotować na małym ogniu przez 3 minuty. Następnie po wstydzeniu (ale nie musisz, można odrazu) odlej pół szklanki masy - pozostaw to w szklaneczce. Natomiast do reszty masy dodaj 4 żółtka, 1 szklankę mąki, 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy. Wszystko zmiksuj. Natomiast z białej ubij pianę (najlpiej na sztywno;)) I też dodaj to do ciasta :) Całą masę wylej na wysmarowaną masłem oraz posypaną wiórkami kokosowymi lub bułką tartą. I włóż do piekarnika na 45 minut i piec w ok.160 stopniach :) Po tym czasie, możesz chwilę odczekać, następnie wyjąć z piekarnika i polać całe ciasto polewa :) (Uwielbiam ten moment;))!
I gotowe:)
Można zabierać się do jedzenia ;D!
PS Nie wiem dlaczego, ale do tego ciasta zawsze przypomina mi się bajka Murzynek Babmo w Afryce mieszka.... ;)
Komentarze
Prześlij komentarz