Sezon w pełni na szparagi, dlatego one dzisiaj na talerzu ;D
Co potrzebujesz:
- 8 szparagów
- 150g boczniaków
- masło klarowane
- 3 ząbki czosnku
- 1 dymka
- por (ilość jak dymka)
- 200g ryżu (może być zwykły)
- sól, pieprz, curry
- woda
- świeża bazylia
- wysoką patelnie
Zacznij od przygotowania szparagów. Obierz je ze skórki, odkrój końcówki i włóż do gotującej się wody na 7 minut. Następnie wyjmij je i ostudź. Jeśli chcesz, możesz pokroić je w małe kosteczki.
Podczas, gdy szparagi będą się gotować, zajmij się przygotowaniem risotto.
Na patelnie nałóż 1 łyżeczkę masła klarowanego, posiekane 3 ząbki czosnku, dymkę i pora.
Poczekaj, aż składniki się zarumienią. Następnie dodaj 200 gram ryżu i podsmaż przez około 2 minuty.
Składniki dopraw solą, pieprzem i curry do smaku. Całość zalej szklanką wody i zagotuj. Podczas gotowania możesz dolewać wody, w zależności czy ryż ma być bardziej miękki, czy też bardziej twardy.
Boczniaki umyj, pokrój w kostkę i dodaj je na patelnię razem ze szparagami i świeżą bazylią. Całość gotuj około 2 minuty. Gotowe! Smacznego!
Podczas, gdy szparagi będą się gotować, zajmij się przygotowaniem risotto.
Na patelnie nałóż 1 łyżeczkę masła klarowanego, posiekane 3 ząbki czosnku, dymkę i pora.
Poczekaj, aż składniki się zarumienią. Następnie dodaj 200 gram ryżu i podsmaż przez około 2 minuty.
Składniki dopraw solą, pieprzem i curry do smaku. Całość zalej szklanką wody i zagotuj. Podczas gotowania możesz dolewać wody, w zależności czy ryż ma być bardziej miękki, czy też bardziej twardy.
Boczniaki umyj, pokrój w kostkę i dodaj je na patelnię razem ze szparagami i świeżą bazylią. Całość gotuj około 2 minuty. Gotowe! Smacznego!
Daj znać jak Ci poszło ;)
Uwielbiam risotto! Mój faworyt to szparagi, krewetki i suszone pomidory <3
OdpowiedzUsuńŚwietnie :) Takiego połączenia dawno u mnie nie było :)
Usuńoo tak, polecam dodać krewetki :)
UsuńKoniecznie muszę przetestować to danie
UsuńCiekawe połączenie smaków.
OdpowiedzUsuńIdealne do pracy można zjeść na zimno jak i podgrzane.
OdpowiedzUsuń