Przejdź do głównej zawartości

Pesto ;)

Ostatnio naszła mnie ochota na używanie pesto jako dodatek do dań :)
Ale zanim danie to może pora zrobić swoje pesto :)
Łatwo szybko i prosto :)!

Co potrzebujesz:
  • 2 małe doniczki bazylii lub jedna duża
  • 50 g orzeszków pinii
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • soł/pieprz do smaku 
Obierz czosnek, listki bazylii wrzuć do blendera, dodaj orzeszki pinii, płatki drożdżowe, oliwa z oliwek , sok z cytryny i wymieszaj ze sobą wszytskie produkty na jednolitą masę i na koniec dopraw solą i pieprzem według uznania  :)

Prawda, że szybko się przygotowuje ;)? 














Jeśli skorzystałaś/ skorzystałeś z przepisu daj znać jak Ci wyszło :)
A na instagramie oznacz mnie @zastrzyk_endorfin a na pewno wtedy zajrze do Ciebie na profil :) 




Komentarze

  1. Super przepis! Świetny dodatek do wielu dań.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście do włoskich dań najlepiej się nadaje. W końcu u mnie robi się często "pasta plus pesto" :D

    OdpowiedzUsuń
  3. A skad wziac platki drozdzowe? Nigdy ich nie widzialam czy mogę z nich zrezygnowac? Kocham pesto i zawsze kupowalam gotowe ale to ma taki piekny kolor a moja bazylia ostatnio ma piekne zielone liscie wiec musze to wykorzystac ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie próbowałam jeszcze nigdy w życiu pesto, z tego co słyszałam to bardzo dobrze smakuje. Może dzisiaj sobie taki obiad przygotuje :) Dzięki za inspiracje

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Koktajl - grejpfrut z bananem ;)

Krótki przepis ;) 
Potrzebujemy: banan grejpfrut 3 łyżki jogurtu naturalnego  i według uznania trochę musli
Wszystko wrzucamy do blendera, prócz musli ;) Mieszamy wlewamy do szklaneczki i posypujemy musli :) Sama przyjemność :)!


Ferrero Rocher w wersji fit ;)

Ostatnio cały czas mój organizm domaga się słodkiego ;D
Dlatego trzeba było coś na szybko przygotować słodkiego, a zarazem czekoladowego i tak powstały kulki :D z małą niespodzianką w środku ;P Czyli nocne buszowanie w kuchni :P



Co potrzebujesz: 400 g daktyli1/2 szklanki migdałów i 1/2 szklanki nerkowców3 łyżki kakaoNajpierw należy zmielić orzechy (najlepiej na miazgę;)). Następnie do tego dodajesz daktyle oraz kakao i ponownie wszystko ze sobą mieszasz, aż powstanie jednolita masa. Z powstałego ciasta formujesz kulki, tu już zależy od Ciebie jaką wielkość preferujesz :) Możesz dodatkowo dodać do środka jeden orzech nerkowca (jest miękki więc z zębami raczej problemów nie będziesz mieć ;)) Potem jedynie popraw formę kulki :) I na koniec wstawiasz do lodówki i trzymasz najlepiej noc przed zjedzeniem, ale można też i krócej ;))




Daj znać czy Ci wyszedł przepis i czy kulki smakowały :)

Pasta ze słonecznika i czarnych oliwek

Czas na inne śniadanie ;) By zaskoczyć swoje kubki smakowe mam dla Was przepis :)!

Pasta ze słonecznika i czarnych oliwek  160g czarnych oliwek60g pestek słonecznika2 ząbki czosnku2 łyżki soku z cytrynypół łyżeczki suszonego tymiankuew sól i pieprz Zacznij od przygotowania słonecznika - upraż go na patelni (nic do niego nie dodawaj). Następnie dodaj do siebie wszystkie produkty i zblenduj, a na sam koniec według swoich smaków dopraw ;)

Pracy tu za wiele nie ma - jedynie można się rozkoszować smakiem ;) Ile Ci zajęło przygotowanie tej potrawy ;)?