Przejdź do głównej zawartości

Pesto ;)

Ostatnio naszła mnie ochota na używanie pesto jako dodatek do dań :)
Ale zanim danie to może pora zrobić swoje pesto :)
Łatwo szybko i prosto :)!

Co potrzebujesz:
  • 2 małe doniczki bazylii lub jedna duża
  • 50 g orzeszków pinii
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • soł/pieprz do smaku 
Obierz czosnek, listki bazylii wrzuć do blendera, dodaj orzeszki pinii, płatki drożdżowe, oliwa z oliwek , sok z cytryny i wymieszaj ze sobą wszytskie produkty na jednolitą masę i na koniec dopraw solą i pieprzem według uznania  :)

Prawda, że szybko się przygotowuje ;)? 














Jeśli skorzystałaś/ skorzystałeś z przepisu daj znać jak Ci wyszło :)
A na instagramie oznacz mnie @zastrzyk_endorfin a na pewno wtedy zajrze do Ciebie na profil :) 




Komentarze

  1. Super przepis! Świetny dodatek do wielu dań.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście do włoskich dań najlepiej się nadaje. W końcu u mnie robi się często "pasta plus pesto" :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Koktajl - grejpfrut z bananem ;)

Krótki przepis ;) 
Potrzebujemy: banan grejpfrut 3 łyżki jogurtu naturalnego  i według uznania trochę musli
Wszystko wrzucamy do blendera, prócz musli ;) Mieszamy wlewamy do szklaneczki i posypujemy musli :) Sama przyjemność :)!


Pasta ze słonecznika i czarnych oliwek

Czas na inne śniadanie ;) By zaskoczyć swoje kubki smakowe mam dla Was przepis :)!

Pasta ze słonecznika i czarnych oliwek  160g czarnych oliwek60g pestek słonecznika2 ząbki czosnku2 łyżki soku z cytrynypół łyżeczki suszonego tymiankuew sól i pieprz Zacznij od przygotowania słonecznika - upraż go na patelni (nic do niego nie dodawaj). Następnie dodaj do siebie wszystkie produkty i zblenduj, a na sam koniec według swoich smaków dopraw ;)

Pracy tu za wiele nie ma - jedynie można się rozkoszować smakiem ;) Ile Ci zajęło przygotowanie tej potrawy ;)?




Masło orzechowe

Dziś przepis na masło orzechowe! ;D
Miałam zrobić snikcersa, a wyszło jak zwykle ;) Ale spokojnie i na niego przyjdzie kolej :P



Co potrzebujesz:

orzechy arachidowe prażone bez soli ok. 400g - 2,5 - 3 szklankiolej słonecznikowy - 2 łyżkiblender kielich

Najpierw wrzuć do blendera orzechy i zmiel na miazgę. Co i raz zajrzyj do środka i delikatnie zamieszaj ;) Jeśli masa nie jest wystarczająco lepka i kremowa to dodaj olej słonecznikowy:) Miksuj jeszcze 2-4 minuty, a potem się rozkoszuj smakiem :)!
W tym przypadku mamy 100 % pewności z czego te masło zostało zrobione ;) 
Raptem 7 minut i masło gotowe! Na kanapki czy to do owsianki czy też innych dań ;)!
Daj znać czy też robiłeś, a może masz inny przepis ;) Śmiało się podziel ;)!
CAŁUSY :) !