Coraz więcej możemy znaleźć produktów dla wegetarian, vegan itp. Ale czy one są na pewno takie zdrowe i nie znajdziemy w nich żadnych neispodzianek ;)?
Dlatego by zapobiec wszelkim rozczarowaniom o to przepis na pasztet z soczewicy ;D I od razu będzie wiadomo z jakich produktów został przygotow ;)
Dlatego by zapobiec wszelkim rozczarowaniom o to przepis na pasztet z soczewicy ;D I od razu będzie wiadomo z jakich produktów został przygotow ;)
Składniki:
- soczewica czerwona 1 szklanka
 - cebula 1 sztuka
 - marchewka 2 sztuki
 - seler naciowy 3 łodygi lub kawałek zwykłego
 - czosnek 1 duży ząbek
 - natka pietruszki 4 łyżki posiekanej
 - słonecznik 1/2 szklanki
 - płatki owsiane 1/2 szklanki
 - słodka papryka 1 łyżka
 - majeranek 1 łyżka
 - pieprz ziołowy 1 łyżeczka
 - liść laurowy 1 sztuka
 - olej 2 łyżki
 - sól 1 łyżeczka
 
Zaczynamy od ugotowania soczewicy. Wrzucamy ją do wrzącej wody, proporcje na jedną szklankę soczewicy - dwie szklanki wody. Dodajemy do tego liść laurowy i na małym ogniu gotujemy do momentu, aż soczewica będzie miękka i wchłonie wode. W tym czasie zalewamy wrzątkiem słonecznik i odstawiamy, by się namoczył.
Następnie cebule posiekaj drobno w kosteczki, marchewkę należy utrzeć na tych najmniejszych oczkach, a selera naciowego pokroić lub jeśli wybrałeś zwykły to podobnie jak postąpiłeś z marchewką ;) Cebulę podsmażamy na oleju, potem dodajemy marchewkę i seler i dusimy przez najbliższe 10 minut.
Z gotowej soczewicy wyjmujemy liście laurowe, następnie dodajemy do niej warzywa, słonecznik, czosnek, posiekaną natkę, płatki owsiane i przyprawy. Dokładnie wymieszaj, a następnie wyłóż na foremkę.
Na wierzchu posyp słonecznikiem lub innymi nasionami i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz średnio 45-50 minut - do momentu by z wierzchu był przypieczony a boki odchodziły od foremki.
Smacznego ;)!
Musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńNigdy takiego nie jadłam ale chętnie wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńNietypowy i warty uwagi przepis.
OdpowiedzUsuń