Przejdź do głównej zawartości

Chwila westchnienia - mus czekoladowy wersja wegańska :)

 Smaki są różne, my jako ludzie też lubimy różne potrawy. Na naszych talerzach pojawiają się różne połączenia produktów. A jest to wynikiem wychowania, społeczeństwa w jakim się obracamy a także samopoczucia. 

Dlatego dzisiaj mam coś dla smakoszy lubiących się w smakach słodkich, szukających wersji zdrowszych różnych przysmaków. 


Co potrzebujesz:

  • 150g orzechów włoskich
  • 100g daktyli
  • 1 szklanka (około 200g) aqua faby 
  • 150g gorzkiej czekolady (u mnie 90% i 85% cacao)
  • 2 łyżeczki stevii
  • 2 garści malin/ borówek
Całość ma: 2153 kcal
B: 43,5g
T: 161g
W: 154g

Zacznij od namoczenia daktyli we wrzątku, zostaw je w wodzie na 15-20 minut. Następnie odcedź je, jednak wody nie wylewaj. Zblenduj daktyle na miazgę i jeśli będzie potrzeba dolej trochę wody, jeśli będzie taka potrzeba (około 3 łyżek). 
Orzechy włoskie posiekaj na małe kawałki. Następnie zblendowane daktyle zmieszaj z orzechami dokładnie i wyłóż na brytfankę. 
Następnie wlej trochę wody do garnka i zacznij ją gotować, następnie przykryj ten garnek talerzem i na niego wyłóż czekoladę i niech się wolno rozpuszcza, w tym czasie zacznij ubijać aqua fabę tak byś mógł/a odwrócić miskę do góry nogami a piana nie wyleciała ;) 
Następnie gdy uda Ci się dojść do tej konsystencji dodaj rozpuszczoną czekoladę i ponownie miksuj a na koniec do smaku jeśli będziesz potrzebować dodaj 2 łyżeczki stevii. 
Gotową masę rozłóż na orzechy a na wierzchu poukładaj maliny/ borówki i posyp karobem bądź zostaw już tylko te owoce :)
Włóż do lodówki (im dłużej te ciacho posiedzi tym lepiej) ale minimum 2 godziny powinno się schłodzić.
 
Daj znać jak Ci poszło :) 
SMACZNEGO :)!





Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :) W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;) Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :) Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao...

Soki - pora na jarmuż - 7 przepisów

 Zdecydowałam się na dodatkowy zastrzyk witamin w postaci soku, bo zauważyłam u siebie delikatny spadek energii, mniejsza ilość zjadanych warzyw w ciągu dnia i mniejszy apetyt na zdrowe jedzenie a większy apetyt na przetworzoną żywność  Wiem, że taka ilość warzyw i owoców gdybyśmy zjedli w postaci stałej by wystarczyła nam na dużo dłużej, przynajmniej dla mnie, jednak czuje, że organizm się domaga witamin :) Postanowiłam, że codziennie rano będę przygotowywać świeże soki dla Nas :)  I z chęcią się z Wami podzielę przepisami :)  Będą się pojawiać co tydzień :) Każdy tydzień to każde inne powtarzające się warzywko :) W ostatnim poście na IG oraz FB mówiłam o jarmużu, że będzie grał pierwsze skrzypce w koktajlach i tak było :)  Kilka słów o nim :)  znajdziesz w nim błonnik (w 100g jest 3,6g), białka (w 100g jest 4,28g) potas, który udrażnia naczynia krwionośne, wiec krew krąży swobodnie, co nam daje - spadek ciśnienia; wapń, który nie tylko działa korzystnie n...

Ciasto ze śliwkami ;)

Chłodniejsze dni kojarzą mi się ze spędzaniem w kuchni czasu i kucharzeniu ;) Dzisiejszą sobotę wykorzystuje na to co mi sprawia jedną z większych przyjemności czyli pieczenie słodkości - CIASTO ZE ŚLIWKAMI ;) Może nie należy to do najzdrowszych, ale lepiej samemu coś zrobić niż kupować ;)! Nie wiem dlaczego ale już myślę o świętach, a wtedy to dopiero są przygotowania ;)!!! i te zapachy :) Nie mogę się doczekać ;)! SKŁADNIKI : 12 łyżek mąki 12 łyżek cukru 6 łyżek oleju 6 łyżek mleka 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia i dużo dużo słiwek ;)! Bardzo szybko się robi te ciasto, gdyż można na raz wrzucić wszystkie składniki do miski :) I zmiksować wszystko :) Potem wylać ciasto na okrągłą brytfankę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą lub wiórkami kokosowymi :) I na koniec na wierzchu poukładać słiwki (blisko siebie, wtedy ciasto jest wilgotniejsze ;)) i poprzekrajać na pół śliweczki ;)! Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 stopni i piec 45 minut :) Jeśli ...