Smaki są różne, my jako ludzie też lubimy różne potrawy. Na naszych talerzach pojawiają się różne połączenia produktów. A jest to wynikiem wychowania, społeczeństwa w jakim się obracamy a także samopoczucia.
Dlatego dzisiaj mam coś dla smakoszy lubiących się w smakach słodkich, szukających wersji zdrowszych różnych przysmaków.
Co potrzebujesz:
- 150g orzechów włoskich
- 100g daktyli
- 1 szklanka (około 200g) aqua faby
- 150g gorzkiej czekolady (u mnie 90% i 85% cacao)
- 2 łyżeczki stevii
- 2 garści malin/ borówek
Całość ma: 2153 kcal
B: 43,5g
T: 161g
W: 154g
Zacznij od namoczenia daktyli we wrzątku, zostaw je w wodzie na 15-20 minut. Następnie odcedź je, jednak wody nie wylewaj. Zblenduj daktyle na miazgę i jeśli będzie potrzeba dolej trochę wody, jeśli będzie taka potrzeba (około 3 łyżek).
Orzechy włoskie posiekaj na małe kawałki. Następnie zblendowane daktyle zmieszaj z orzechami dokładnie i wyłóż na brytfankę.
Następnie wlej trochę wody do garnka i zacznij ją gotować, następnie przykryj ten garnek talerzem i na niego wyłóż czekoladę i niech się wolno rozpuszcza, w tym czasie zacznij ubijać aqua fabę tak byś mógł/a odwrócić miskę do góry nogami a piana nie wyleciała ;)
Następnie gdy uda Ci się dojść do tej konsystencji dodaj rozpuszczoną czekoladę i ponownie miksuj a na koniec do smaku jeśli będziesz potrzebować dodaj 2 łyżeczki stevii.
Gotową masę rozłóż na orzechy a na wierzchu poukładaj maliny/ borówki i posyp karobem bądź zostaw już tylko te owoce :)
Włóż do lodówki (im dłużej te ciacho posiedzi tym lepiej) ale minimum 2 godziny powinno się schłodzić.
Daj znać jak Ci poszło :)
SMACZNEGO :)!
Rewelacyjny jest ten wpis
OdpowiedzUsuń