Przejdź do głównej zawartości

Granola CZEKOLADOWE:)!

Pamiętacie jak robiłam musli ?

Dziś w nieco innym wydaniu z czekoladą :D! Pora coś urozmaicić :)!

W obecnych czasach mamy takie możliwości i myślę, że warto samemu poeksperymentować w kuchni i zrobić musli, niż kupić gotowe w sklepie, gdzie czasem nie wiadomo co jest w środku;)!

Co potrzebujemy
płatki żytnie - 2 szklanki
wiórki kokosowe - 1 szklanka
siemie lniane - 1/2 szklanki
słonecznik 1/2 szklanki 

1/3 szklanki olej rzepakowy
1/3 szklanki syropu klonowego
1/3 szklanki kakao

9 kostek czekolady gorzkiej wedla ;)

To zaczynamy :D!

Najpierw ustaw piekarnik na 160 stopni. 
Następnie do jednej miski wsyp wszystkie ziarna, które podałam, jednak oczywiście możesz zmienić ich proporcje:) Ja wybrałam taką i doskonale się sprawdza!

Do garnka wlej olej oraz syrop klonowy i delikatnie, pomalutku grzej to w garnuszku na ogniu, aż zacznie się gotować. Wtedy odrazu zdejmij z gazu. Do garnka następnie wsyp kakao i wymieszaj bardzo dokładnie. 
Całą miksturę kakaową wlej do miski z ziarnami. Wszystko dokładnie wymieszaj, tak by wszystkie ziarna były czekoladowe (mniej lub bardziej;))
Jeśli wykonaliście powyższe kroki, teraz możesz wyłożyć na brytfankę papier do pieczenia i na niego nasze nasionka. Wszystko wstaw do piekarnika na 15 minut co i raz mieszając, potem na kolejne 10 minut też co i raz zamieszaj, by się nie przypaliło. 
W tym czasie, możesz zetrzeć czekoladę na tarce z największymi dziurkami. 

I na koniec jak musli wyjdzie z piekarnika posyp czekoladą. 
Przepyszne - jutro sobie zjem na śniadanko ;)!







Komentarze


  1. Cześć:)

    Chciałbym Cię serdecznie zaprosić do rejestracji na forum skierowanym szczególnie do blogerów, gdzie możesz się dzielić swoją wiedzą i wsparciem:
    www.twojasylwetka.cba.pl

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :) W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;) Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :) Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao...

Risotto ze szparagami i boczniakami ;)

Sezon w pełni na szparagi, dlatego one dzisiaj na talerzu ;D Co potrzebujesz:  8 szparagów 150g boczniaków masło klarowane 3 ząbki czosnku 1 dymka por (ilość jak dymka) 200g ryżu (może być zwykły) sól, pieprz, curry woda świeża bazylia wysoką patelnie   Zacznij od przygotowania szparagów. Obierz je ze skórki, odkrój końcówki i włóż do gotującej się wody na 7 minut. Następnie wyjmij je i ostudź. Jeśli chcesz, możesz pokroić je w małe kosteczki. Podczas, gdy szparagi będą się gotować, zajmij się przygotowaniem risotto. Na patelnie nałóż 1 łyżeczkę masła klarowanego, posiekane 3 ząbki czosnku, dymkę i pora. Poczekaj, aż składniki się zarumienią. Następnie dodaj 200 gram ryżu i podsmaż przez około 2 minuty. Składniki dopraw solą, pieprzem i curry do smaku. Całość zalej szklanką wody i zagotuj. Podczas gotowania możesz dolewać wody, w zależności czy ryż ma być bardziej miękki, czy też bardziej twardy. Boczniaki umyj, pokrój w kostkę i dodaj je n...

Ciasto ze śliwkami ;)

Chłodniejsze dni kojarzą mi się ze spędzaniem w kuchni czasu i kucharzeniu ;) Dzisiejszą sobotę wykorzystuje na to co mi sprawia jedną z większych przyjemności czyli pieczenie słodkości - CIASTO ZE ŚLIWKAMI ;) Może nie należy to do najzdrowszych, ale lepiej samemu coś zrobić niż kupować ;)! Nie wiem dlaczego ale już myślę o świętach, a wtedy to dopiero są przygotowania ;)!!! i te zapachy :) Nie mogę się doczekać ;)! SKŁADNIKI : 12 łyżek mąki 12 łyżek cukru 6 łyżek oleju 6 łyżek mleka 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia i dużo dużo słiwek ;)! Bardzo szybko się robi te ciasto, gdyż można na raz wrzucić wszystkie składniki do miski :) I zmiksować wszystko :) Potem wylać ciasto na okrągłą brytfankę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą lub wiórkami kokosowymi :) I na koniec na wierzchu poukładać słiwki (blisko siebie, wtedy ciasto jest wilgotniejsze ;)) i poprzekrajać na pół śliweczki ;)! Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 stopni i piec 45 minut :) Jeśli ...