Przejdź do głównej zawartości

Musli ;)

Musli ostatnio obiecałam Wam przepis na musli i o to on :) Jednak zanim przepis najpierw kilka słów o musli ;)
Jak wiadomo w sklepach półki się uginają od musli różnych firm i nie są one najzdrowsze, bo czasem można spotkać się z jakimiś chemiami, cukrami, wkońcu nie wiemy jak je zrobili :) Jednak mamy tę możliwość, że sami możemy stworzyć je z wykorzystaniem różnych płatków i innych ziaren :) Ja mam dwa przepisy na musli :) A w przyszłości będę Wam dawała zdjęcia z wykorzystaniem tego :) Na pewno wezmę je ze soba na Mazury, na które jutro wyjeżdżam, dlatego też będzie mnie troszkę mniej z Wami, ale za tydzień wszytsko nadrobię:) Może też będą małe niespodzianki :D

A o to przepis na musli(który znalazłam w internecie, jednak trochę go pozmieniałam i ulepszyłam ;D)!
Co potrzebujemy:
  • płatki jęczmienne (pół szklanki)
  • płatki owsiane (pół szklanki)
  •  płatki góskie (pół szklanki)
  • słonecznik (pół szklanki)
  • siemie lniane (pół szklanki)
  • wiórki kokosowe (pół szklanki)
  • syrop z agawy (8 łyżek)
  • olej (4 łyżki)
Oczywiście możecie wykorzystać inne ziarna, jednak proporcje ziaren powinny być zachowane np. mogą być pestki z dynii, różne owoce itp :)

Natomiast syropu z agawy musi być podwójna ilość do ilości oleju ;)!

Koniec wskazówek zaczynamy ;)

Wszystkie ziarna i płatki wrzucamy do wielkiej miski i mieszamy to wszystko energicznie łyżką. Zostawiamy to. 
Następnie do małego garnuszka/rondelka wlewamy 4 łyżki oleju i 8 łyżek syropu z agawy i dosłownie 3 minuty potrzymać na ogniu ciągle mieszając :) Następnie to wlewamy do miski z ziarnami i wszystko energicznie mieszamy, by wszędzie dostał się ten syrop z olejem :) Jeśli wykonałeś te czynności wyłoż swoje ziarna na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego na 160 stopni :) Zostaw ziarna by sie piekły 10 minut, po tym czasie przemieszaj te ziarna i zostaw na kolejne 10 minut znowu przemieszaj. Jeśli są złociste oznacza to, że są dobre, ale możesz wstawić jeszcze do piekarnika na 3 minuty :) 
Na koniec wyjmij wszystko, pokrusz to, jeśli jest to jeden wielki kawałek ;) A jeśli nie to idealnie i włóż swoje musli do słoika i roskoszuj się znakomitym smakiem :)!
Gotowe :)!

PS Ja dostałam komplement od swojego taty, bo gdy zobaczył słoik pełen musli i spróbował je to spytał się mnie: "O Marta kupiłaś sobie jakieś dobre musli ;)" Więc chyba jednak jest dobre ;)

A tu kilka zdjęć :)!





To co zabieracie się za robienie ? ;)

Komentarze

  1. świetny pomysł. a gdzie kupiłaś syrop z agawy?
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo długo szukałam go, aż wkońcu znazłam go w sklepie ORGANIC :) W Wola Parku :)

      Usuń
  2. mhm, brzmi pysznie. ja kupuję podobne musli - też zero sztucznych dodatków ale zamiast syropu z agawy jest miód. jestem chyba troche za leniwa żeby sama je wykonać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niee tam ;) Lenistwo lenistwem, ale serio nie potrzeba zbyt dużo pracy przy tym a w dodatku właściwie masz wszystko podane na stole ;D! Zabieraj się do pracy :)!

      Usuń
  3. Baardzo fajny pomysł miałaś ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cześć :)
    chciałabym Cię zaprosić do udziału w dietetycznym konkursie z okazji urodzin mojego bloga :) http://redandpale.blox.pl/2013/07/Konkurs-6-te-urodziny-bloga.html
    pozdrawiam :)
    Daria

    OdpowiedzUsuń
  5. fajne nawet takie ciekawe ! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Ferrero Rocher w wersji fit ;)

Ostatnio cały czas mój organizm domaga się słodkiego ;D
Dlatego trzeba było coś na szybko przygotować słodkiego, a zarazem czekoladowego i tak powstały kulki :D z małą niespodzianką w środku ;P Czyli nocne buszowanie w kuchni :P



Co potrzebujesz: 400 g daktyli1/2 szklanki migdałów i 1/2 szklanki nerkowców3 łyżki kakaoNajpierw należy zmielić orzechy (najlepiej na miazgę;)). Następnie do tego dodajesz daktyle oraz kakao i ponownie wszystko ze sobą mieszasz, aż powstanie jednolita masa. Z powstałego ciasta formujesz kulki, tu już zależy od Ciebie jaką wielkość preferujesz :) Możesz dodatkowo dodać do środka jeden orzech nerkowca (jest miękki więc z zębami raczej problemów nie będziesz mieć ;)) Potem jedynie popraw formę kulki :) I na koniec wstawiasz do lodówki i trzymasz najlepiej noc przed zjedzeniem, ale można też i krócej ;))




Daj znać czy Ci wyszedł przepis i czy kulki smakowały :)

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :)
W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;)

Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :)



Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao
Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao, masło orzechowe, następnie do…

Koktajl - grejpfrut z bananem ;)

Krótki przepis ;) 
Potrzebujemy: banan grejpfrut 3 łyżki jogurtu naturalnego  i według uznania trochę musli
Wszystko wrzucamy do blendera, prócz musli ;) Mieszamy wlewamy do szklaneczki i posypujemy musli :) Sama przyjemność :)!