Przejdź do głównej zawartości

Musli ;)

Musli ostatnio obiecałam Wam przepis na musli i o to on :) Jednak zanim przepis najpierw kilka słów o musli ;)
Jak wiadomo w sklepach półki się uginają od musli różnych firm i nie są one najzdrowsze, bo czasem można spotkać się z jakimiś chemiami, cukrami, wkońcu nie wiemy jak je zrobili :) Jednak mamy tę możliwość, że sami możemy stworzyć je z wykorzystaniem różnych płatków i innych ziaren :) Ja mam dwa przepisy na musli :) A w przyszłości będę Wam dawała zdjęcia z wykorzystaniem tego :) Na pewno wezmę je ze soba na Mazury, na które jutro wyjeżdżam, dlatego też będzie mnie troszkę mniej z Wami, ale za tydzień wszytsko nadrobię:) Może też będą małe niespodzianki :D

A o to przepis na musli(który znalazłam w internecie, jednak trochę go pozmieniałam i ulepszyłam ;D)!
Co potrzebujemy:
  • płatki jęczmienne (pół szklanki)
  • płatki owsiane (pół szklanki)
  •  płatki góskie (pół szklanki)
  • słonecznik (pół szklanki)
  • siemie lniane (pół szklanki)
  • wiórki kokosowe (pół szklanki)
  • syrop z agawy (8 łyżek)
  • olej (4 łyżki)
Oczywiście możecie wykorzystać inne ziarna, jednak proporcje ziaren powinny być zachowane np. mogą być pestki z dynii, różne owoce itp :)

Natomiast syropu z agawy musi być podwójna ilość do ilości oleju ;)!

Koniec wskazówek zaczynamy ;)

Wszystkie ziarna i płatki wrzucamy do wielkiej miski i mieszamy to wszystko energicznie łyżką. Zostawiamy to. 
Następnie do małego garnuszka/rondelka wlewamy 4 łyżki oleju i 8 łyżek syropu z agawy i dosłownie 3 minuty potrzymać na ogniu ciągle mieszając :) Następnie to wlewamy do miski z ziarnami i wszystko energicznie mieszamy, by wszędzie dostał się ten syrop z olejem :) Jeśli wykonałeś te czynności wyłoż swoje ziarna na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego na 160 stopni :) Zostaw ziarna by sie piekły 10 minut, po tym czasie przemieszaj te ziarna i zostaw na kolejne 10 minut znowu przemieszaj. Jeśli są złociste oznacza to, że są dobre, ale możesz wstawić jeszcze do piekarnika na 3 minuty :) 
Na koniec wyjmij wszystko, pokrusz to, jeśli jest to jeden wielki kawałek ;) A jeśli nie to idealnie i włóż swoje musli do słoika i roskoszuj się znakomitym smakiem :)!
Gotowe :)!

PS Ja dostałam komplement od swojego taty, bo gdy zobaczył słoik pełen musli i spróbował je to spytał się mnie: "O Marta kupiłaś sobie jakieś dobre musli ;)" Więc chyba jednak jest dobre ;)

A tu kilka zdjęć :)!





To co zabieracie się za robienie ? ;)

Komentarze

  1. świetny pomysł. a gdzie kupiłaś syrop z agawy?
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo długo szukałam go, aż wkońcu znazłam go w sklepie ORGANIC :) W Wola Parku :)

      Usuń
  2. mhm, brzmi pysznie. ja kupuję podobne musli - też zero sztucznych dodatków ale zamiast syropu z agawy jest miód. jestem chyba troche za leniwa żeby sama je wykonać :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niee tam ;) Lenistwo lenistwem, ale serio nie potrzeba zbyt dużo pracy przy tym a w dodatku właściwie masz wszystko podane na stole ;D! Zabieraj się do pracy :)!

      Usuń
  3. Baardzo fajny pomysł miałaś ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cześć :)
    chciałabym Cię zaprosić do udziału w dietetycznym konkursie z okazji urodzin mojego bloga :) http://redandpale.blox.pl/2013/07/Konkurs-6-te-urodziny-bloga.html
    pozdrawiam :)
    Daria

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Koktajl - grejpfrut z bananem ;)

Krótki przepis ;) 
Potrzebujemy: banan grejpfrut 3 łyżki jogurtu naturalnego  i według uznania trochę musli
Wszystko wrzucamy do blendera, prócz musli ;) Mieszamy wlewamy do szklaneczki i posypujemy musli :) Sama przyjemność :)!


Muffiny czekoladowe - bezglutenowe :)

Chwile spędzone w kuchni to coś wspaniałego, a niedługo będą jeszcze piękniejsze, ale o tym niebawem w przyszłoście się dowiecie dlaczego ;)

Dziś pora na muffiny czekoladowe - idealny na dzień jak dzisiaj ;)



Muffiny w czekoladzie : Co potrzebujesz: 1 banan140 g jogurtu naturalnego (ja użyłam bez laktozy:))4 łyżki miodu1 jajko1 1/2 szklanki migdałów zmielonych 2 łyżki mąki ryżowej1 łyżeczka sody oczyszczonej2 łyżki kakao4 łyżki wiórków kokosowych4 łyżki posiekanych orzechów włoskich50 g ciemnej startej czekolady (ja użyłam LINDT cooking Dark 51% cocoa) Najpierw nastaw piekarnik na 175 stopni na program dolne i górne opiekanie :) Na standardowej brytfance rozłóżcie papilotki 
W jednej misce należy wymieszać zmielone migdały, mąke ryżową, sode, kakao, wiórki kokosowe i orzechy włoskie. W drugiej misce dokładnie rozgnieć widelcem banana z jogurtem, dodaj miód i jajko i wszystko wymeiszaj widelcem. Do suchych produktów dodaj mokre i wszystko dokładnie wymieszaj widelcem. Następnie wyjmij cia…

Brownie z czerwonej fasoli :)

Pora na coś - nieziemsko czekoladowego, a żeby jszcze było mało to z polewą czekoladową!
Uwierzcie, że jeden kawałek nie starczy, tylko będzie jeszcze jeden i kolejny, następny...


BROWNIE na bazie CZERWONEJ FASOLI w polewie czekoladowej 
Co potrzebujesz do ciasta: puszka czerwnonej fasoli2 jajka1 łyżka kakao1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego1 banan pokrojony w drobne kawałki1 łyżeczka proszku do pieczeniapół szklanki ksylitolu. Zacznij od odsączenia czerwonej fasoli i wrzuć do miski, następnie dodaj 2 całe jajka, pokrój w paski banana, dodaj olej kokosowy, kakao, proszek do pieczenia, ksylitol. Następnie dokładnie wszystko zblenduj na jednolitą masę. Gdy piekarnik będzie rozgrzany do 190/200 stopni ustawiony na góra-dół to wlej do brytfanki ciasto, ja użyłam tortownicy, a następnie włóż do piekarnika na 50 minut.



Co potrzebujesz do polewy: 1,5 łyżki oleju kokosowego nirafinowanego1,5 łyżki wody1 łyżka kakao1 łyżka miodutroche mleka Łączysz ze sobą wszystkie składniki w małym garnuszk…