Przejdź do głównej zawartości

Kompot z rabarbaru :)

Jak tam mijają Wam pierwsze dni wakacji? :) Bo powiem Wam szczerze, że moje lecą niby pomału, ale i tak dość szybko, choć mam więcej czasu dla rodzinki, znajomych, bo tak to w roku to nie mam chwili, by sie zatrzymać ;) Choć ja akurat tak lubie ;p Wszędzie pędzić ;p
Mam nadzieję, że jesteście na fb ze mną i śledzicie na bierząco wszystko co wrzucam ;) Bo czasem będę wstawiała jakieś fajne atrakcje dla Was, jeśli nie macie pomysłu na spędzanie czasu ;D
A teraz o kompocie słów kilka :)

Kompot z rabarbaru pierwszy raz w życiu zrobiłam ;D I pewnie nie ostatni ;p
Jest znakomity do obiadu czy też na zimno na taki upalny dzień jak dzisiejszy:) A jest łatwy w przygotowaniu i w dodatku szybki ;)


Co potrzebujemy :
  • rabarbar tak ok. 1 kg
  • 8 lyżek cukru (w zależności od Nas jaką chcemy uzyskać słodkość)
  • woda
  • kostki lodu
  • mięta

Najpierw należy umyć rabarbar pod wodą, pokroić go w cm kawałki, wrzuć go do garnka i zalej go wodą tak by przykryła te kawałki rabarbaru:) Następnie należy go posłodzić, ja wykorzystałam 8 łyżek, ale dla niektórych może być za mało za dużo, więc potem zawsze możesz dosłodzić jeśli Ci zabraknie ;) I należy to gotować, aż uzyskasz jasny róż (taki jak ja). Czyli około 15 minut. Ja tyle akurat gotowałam :) I potem odlej ten rabarbar i należy dodać do niego mięty wtedy uzyska fajny smaczek, ale nie musisz:) 
I schłodź go przed podaniem :) I możesz go podać z kostkami lodu, w sam raz na takie upalne dni :)! 
Mam nadzieję, że będzie Wam smakował :)!
A tu kilka moich zdjęć:)




Życzę Wam smacznego i udanego dnia ;D!




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :) W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;) Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :) Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao

Risotto ze szparagami i boczniakami ;)

Sezon w pełni na szparagi, dlatego one dzisiaj na talerzu ;D Co potrzebujesz:  8 szparagów 150g boczniaków masło klarowane 3 ząbki czosnku 1 dymka por (ilość jak dymka) 200g ryżu (może być zwykły) sól, pieprz, curry woda świeża bazylia wysoką patelnie   Zacznij od przygotowania szparagów. Obierz je ze skórki, odkrój końcówki i włóż do gotującej się wody na 7 minut. Następnie wyjmij je i ostudź. Jeśli chcesz, możesz pokroić je w małe kosteczki. Podczas, gdy szparagi będą się gotować, zajmij się przygotowaniem risotto. Na patelnie nałóż 1 łyżeczkę masła klarowanego, posiekane 3 ząbki czosnku, dymkę i pora. Poczekaj, aż składniki się zarumienią. Następnie dodaj 200 gram ryżu i podsmaż przez około 2 minuty. Składniki dopraw solą, pieprzem i curry do smaku. Całość zalej szklanką wody i zagotuj. Podczas gotowania możesz dolewać wody, w zależności czy ryż ma być bardziej miękki, czy też bardziej twardy. Boczniaki umyj, pokrój w kostkę i dodaj je na patelnię raz

Soki - pora na jarmuż - 7 przepisów

 Zdecydowałam się na dodatkowy zastrzyk witamin w postaci soku, bo zauważyłam u siebie delikatny spadek energii, mniejsza ilość zjadanych warzyw w ciągu dnia i mniejszy apetyt na zdrowe jedzenie a większy apetyt na przetworzoną żywność  Wiem, że taka ilość warzyw i owoców gdybyśmy zjedli w postaci stałej by wystarczyła nam na dużo dłużej, przynajmniej dla mnie, jednak czuje, że organizm się domaga witamin :) Postanowiłam, że codziennie rano będę przygotowywać świeże soki dla Nas :)  I z chęcią się z Wami podzielę przepisami :)  Będą się pojawiać co tydzień :) Każdy tydzień to każde inne powtarzające się warzywko :) W ostatnim poście na IG oraz FB mówiłam o jarmużu, że będzie grał pierwsze skrzypce w koktajlach i tak było :)  Kilka słów o nim :)  znajdziesz w nim błonnik (w 100g jest 3,6g), białka (w 100g jest 4,28g) potas, który udrażnia naczynia krwionośne, wiec krew krąży swobodnie, co nam daje - spadek ciśnienia; wapń, który nie tylko działa korzystnie na układ kostno-stawowy, ale t