Musli ostatnio obiecałam Wam przepis na musli i o to on :) Jednak zanim przepis najpierw kilka słów o musli ;)
Jak wiadomo w sklepach półki się uginają od musli różnych firm i nie są one najzdrowsze, bo czasem można spotkać się z jakimiś chemiami, cukrami, wkońcu nie wiemy jak je zrobili :) Jednak mamy tę możliwość, że sami możemy stworzyć je z wykorzystaniem różnych płatków i innych ziaren :) Ja mam dwa przepisy na musli :) A w przyszłości będę Wam dawała zdjęcia z wykorzystaniem tego :) Na pewno wezmę je ze soba na Mazury, na które jutro wyjeżdżam, dlatego też będzie mnie troszkę mniej z Wami, ale za tydzień wszytsko nadrobię:) Może też będą małe niespodzianki :D
Jak wiadomo w sklepach półki się uginają od musli różnych firm i nie są one najzdrowsze, bo czasem można spotkać się z jakimiś chemiami, cukrami, wkońcu nie wiemy jak je zrobili :) Jednak mamy tę możliwość, że sami możemy stworzyć je z wykorzystaniem różnych płatków i innych ziaren :) Ja mam dwa przepisy na musli :) A w przyszłości będę Wam dawała zdjęcia z wykorzystaniem tego :) Na pewno wezmę je ze soba na Mazury, na które jutro wyjeżdżam, dlatego też będzie mnie troszkę mniej z Wami, ale za tydzień wszytsko nadrobię:) Może też będą małe niespodzianki :D
A o to przepis na musli(który znalazłam w internecie, jednak trochę go pozmieniałam i ulepszyłam ;D)!
Co potrzebujemy:
- płatki jęczmienne (pół szklanki)
- płatki owsiane (pół szklanki)
- płatki góskie (pół szklanki)
- słonecznik (pół szklanki)
- siemie lniane (pół szklanki)
- wiórki kokosowe (pół szklanki)
- syrop z agawy (8 łyżek)
- olej (4 łyżki)
Oczywiście możecie wykorzystać inne ziarna, jednak proporcje ziaren powinny być zachowane np. mogą być pestki z dynii, różne owoce itp :)
Natomiast syropu z agawy musi być podwójna ilość do ilości oleju ;)!
Koniec wskazówek zaczynamy ;)
Wszystkie ziarna i płatki wrzucamy do wielkiej miski i mieszamy to wszystko energicznie łyżką. Zostawiamy to.
Następnie do małego garnuszka/rondelka wlewamy 4 łyżki oleju i 8 łyżek syropu z agawy i dosłownie 3 minuty potrzymać na ogniu ciągle mieszając :) Następnie to wlewamy do miski z ziarnami i wszystko energicznie mieszamy, by wszędzie dostał się ten syrop z olejem :) Jeśli wykonałeś te czynności wyłoż swoje ziarna na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego na 160 stopni :) Zostaw ziarna by sie piekły 10 minut, po tym czasie przemieszaj te ziarna i zostaw na kolejne 10 minut znowu przemieszaj. Jeśli są złociste oznacza to, że są dobre, ale możesz wstawić jeszcze do piekarnika na 3 minuty :)
Na koniec wyjmij wszystko, pokrusz to, jeśli jest to jeden wielki kawałek ;) A jeśli nie to idealnie i włóż swoje musli do słoika i roskoszuj się znakomitym smakiem :)!
Gotowe :)!
PS Ja dostałam komplement od swojego taty, bo gdy zobaczył słoik pełen musli i spróbował je to spytał się mnie: "O Marta kupiłaś sobie jakieś dobre musli ;)" Więc chyba jednak jest dobre ;)
A tu kilka zdjęć :)!
To co zabieracie się za robienie ? ;)
świetny pomysł. a gdzie kupiłaś syrop z agawy?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Bardzo długo szukałam go, aż wkońcu znazłam go w sklepie ORGANIC :) W Wola Parku :)
Usuńmhm, brzmi pysznie. ja kupuję podobne musli - też zero sztucznych dodatków ale zamiast syropu z agawy jest miód. jestem chyba troche za leniwa żeby sama je wykonać :)
OdpowiedzUsuńNiee tam ;) Lenistwo lenistwem, ale serio nie potrzeba zbyt dużo pracy przy tym a w dodatku właściwie masz wszystko podane na stole ;D! Zabieraj się do pracy :)!
UsuńBaardzo fajny pomysł miałaś ;)
OdpowiedzUsuńTo skorzystaj koniecznie ;)
UsuńCześć :)
OdpowiedzUsuńchciałabym Cię zaprosić do udziału w dietetycznym konkursie z okazji urodzin mojego bloga :) http://redandpale.blox.pl/2013/07/Konkurs-6-te-urodziny-bloga.html
pozdrawiam :)
Daria
pysznie to wyglada !!
OdpowiedzUsuńfajne nawet takie ciekawe ! :)
OdpowiedzUsuńdobrze napisany artykuł :)
OdpowiedzUsuń