Przejdź do głównej zawartości

Pory posiłków...

Zawsze się pojawia wielki znak "?" Kiedy i jaki posiłek powinnam zjeść i o której najpóźniej ;)
Mam nadzieję, że trochę Ci ułatwię myślenie tym postem :)!

Wiadomo, każdy wstaję o innej porze, dlatego trzeba do tego podejść indywidualnie.
Jednak starajmy się, by te posiłki były umiejętnie rozłożone, jeśli chodzi o wartości odżywcze.
Jeść co 3-4 godziny.
Zamienić słodkości na owoce! Równie są smaczne, a dodatkowo mają witaminy ;)
Nie podjadać wciągu dnia. Najgorsze co może być:(! Napoczątku jest najtrudniej, jednak z czasem da się wyrzec podjadania ;) Sama to przechodziłam :)!
Korzystaj z lunch boxu ! :) Miej każdy posiłek przygotowany wciągu dnia oraz pudełko z posiłkiem, wtedy Cię nic nie zaskoczy i nie będziesz się martwić, że przez cały dzień na głodzie jesteś.
Ostatni posiłek jedz 2 godziny przed snem (nawet jeśli zasypiasz o północy lub o drugiej ;)) Wtedy zaczynasz dzień o 10 i kończysz dzień również później :)!




Komentarze

  1. Lunchbox to obowiązek - jeszcze kilka lat nie zabierałam go do pracy, a dzisiaj nie wyobrażam sobie bez niego drugiego śniadania. Zawsze jakaś sałateczka w przerwie od pracy dobrze mi robi (:

    OdpowiedzUsuń
  2. Och to wspaniale :)! U mnie zawsze jest pełna siatka pudełek z jedzonkiem na cały dzień :)! Super, że coraz więcej osób je zdrowo :)!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja staram się walczyć z podjadaniem w ciągu dnia. Zawsze noszę przy sobie paczuszkę orzeszków albo pokrojone w kostkę owoce. To chroni mnie przed sięgnięciem w sklepie po batona :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podjadanie to jest najgorsze co może być, jednak pamiętaj, że owoce też mają kalorie ;) Jednak zawsze lepsze są owocki niż baton ;)! Gdyż tworzy Ci wahania cukru, co za tym idzie większe łaknienie i myśl czegoś mi się chcę ale do końca sama nie wiem czego ;)

      Usuń
  4. uuu u mnie zawsze jest problem z godzinami... chociaz ciesze sie że nie jadam późno. się nauczyłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Późno to znaczy? :) Warto jeść posiłek 2 godziny przed snem ;)

      Natomiast jeśli chodzi o godziny to można sobie zmieniać jednak warto trzymać tych 3-4 godzin między posiłkami ;)

      Usuń
  5. mądrych ludzi to i miło posłuchac :)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetnie to wyszło polecam !

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :) W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;) Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :) Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao

Risotto ze szparagami i boczniakami ;)

Sezon w pełni na szparagi, dlatego one dzisiaj na talerzu ;D Co potrzebujesz:  8 szparagów 150g boczniaków masło klarowane 3 ząbki czosnku 1 dymka por (ilość jak dymka) 200g ryżu (może być zwykły) sól, pieprz, curry woda świeża bazylia wysoką patelnie   Zacznij od przygotowania szparagów. Obierz je ze skórki, odkrój końcówki i włóż do gotującej się wody na 7 minut. Następnie wyjmij je i ostudź. Jeśli chcesz, możesz pokroić je w małe kosteczki. Podczas, gdy szparagi będą się gotować, zajmij się przygotowaniem risotto. Na patelnie nałóż 1 łyżeczkę masła klarowanego, posiekane 3 ząbki czosnku, dymkę i pora. Poczekaj, aż składniki się zarumienią. Następnie dodaj 200 gram ryżu i podsmaż przez około 2 minuty. Składniki dopraw solą, pieprzem i curry do smaku. Całość zalej szklanką wody i zagotuj. Podczas gotowania możesz dolewać wody, w zależności czy ryż ma być bardziej miękki, czy też bardziej twardy. Boczniaki umyj, pokrój w kostkę i dodaj je na patelnię raz

Soki - pora na jarmuż - 7 przepisów

 Zdecydowałam się na dodatkowy zastrzyk witamin w postaci soku, bo zauważyłam u siebie delikatny spadek energii, mniejsza ilość zjadanych warzyw w ciągu dnia i mniejszy apetyt na zdrowe jedzenie a większy apetyt na przetworzoną żywność  Wiem, że taka ilość warzyw i owoców gdybyśmy zjedli w postaci stałej by wystarczyła nam na dużo dłużej, przynajmniej dla mnie, jednak czuje, że organizm się domaga witamin :) Postanowiłam, że codziennie rano będę przygotowywać świeże soki dla Nas :)  I z chęcią się z Wami podzielę przepisami :)  Będą się pojawiać co tydzień :) Każdy tydzień to każde inne powtarzające się warzywko :) W ostatnim poście na IG oraz FB mówiłam o jarmużu, że będzie grał pierwsze skrzypce w koktajlach i tak było :)  Kilka słów o nim :)  znajdziesz w nim błonnik (w 100g jest 3,6g), białka (w 100g jest 4,28g) potas, który udrażnia naczynia krwionośne, wiec krew krąży swobodnie, co nam daje - spadek ciśnienia; wapń, który nie tylko działa korzystnie na układ kostno-stawowy, ale t