Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z kruszonką - truskawki i rabarbar

Pamiętam, gdy dawniej będąc na diecie tradycyjnej twierdziłam, że nie da się zrobić ciasta bez jajek, czy też mąki pszennej. Ale, że lubie dokonywać niemożliwego :D To okazuje się, że da radę zrobić takie ciasto :D I to w dodatku bardzo dobre ciacho :)
A ze pomału się kończy rabarbar to trzeba z niego zrobić coś pysznego :) A w połączeniu z truskawkami :D NAJLEPIEJ :)

Co potrzebujesz:
CIASTO:
  • 200g mąki orkiszowej
  • 50g mąki kasztanowej
  • 80ml oleju rzepakowego
  • 90g ksylitolu
  • 160g jogurt kokosowy
  • siemie lniane 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • 1 łodyga rabarbaru
  • 3 garści truskawek
KRUSZONKA:
  • 80g mąki orkiszowej
  • 40g mąki ryżowej
  • 50g ksylitol 
  • 4 łyżki oleju kokosowego
Zacznij od zmielenia siemienia lnianego na miazgę. Następnie zalej je 8 łyżkami wody i wstaw do lodówki na 15 minut. W tym czasie umyj owoce, pokrój drobno rabrbar.
Połącz ze sobą suche produkty i dodaj do nich mokre produkty - połącz ze sobą produkty. Następnie ciasto wylej do brytfanki i wyłóż na nie owoce. 
Teraz zajmiemy się kruszonką. 
Rozpuść olej kokosowy.
Dodaj olej do mąk i ksylitolu i zmieszaj ze sobą produkty. Masa powinna w miare sucha :) 
Przykryj kruszonką ciasto :) 

I włóż do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni. Jednak po 30 minutach zmień na 200 stopni i dalej piecz kolejne 30 minut:)
Po godzinie ciasto powinno być gotowe :)

SMACZNEGO !


A jeśli kogoś nurtuje ile te ciacho ma kalorii :D
Całość ma 3062 kcal
B: 58,6g
T: 148,2g
W: 335,8g

Ale nikt nie zje chyba całego ciacha na raz :D

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :) W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;) Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :) Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao

Risotto ze szparagami i boczniakami ;)

Sezon w pełni na szparagi, dlatego one dzisiaj na talerzu ;D Co potrzebujesz:  8 szparagów 150g boczniaków masło klarowane 3 ząbki czosnku 1 dymka por (ilość jak dymka) 200g ryżu (może być zwykły) sól, pieprz, curry woda świeża bazylia wysoką patelnie   Zacznij od przygotowania szparagów. Obierz je ze skórki, odkrój końcówki i włóż do gotującej się wody na 7 minut. Następnie wyjmij je i ostudź. Jeśli chcesz, możesz pokroić je w małe kosteczki. Podczas, gdy szparagi będą się gotować, zajmij się przygotowaniem risotto. Na patelnie nałóż 1 łyżeczkę masła klarowanego, posiekane 3 ząbki czosnku, dymkę i pora. Poczekaj, aż składniki się zarumienią. Następnie dodaj 200 gram ryżu i podsmaż przez około 2 minuty. Składniki dopraw solą, pieprzem i curry do smaku. Całość zalej szklanką wody i zagotuj. Podczas gotowania możesz dolewać wody, w zależności czy ryż ma być bardziej miękki, czy też bardziej twardy. Boczniaki umyj, pokrój w kostkę i dodaj je na patelnię raz

Soki - pora na jarmuż - 7 przepisów

 Zdecydowałam się na dodatkowy zastrzyk witamin w postaci soku, bo zauważyłam u siebie delikatny spadek energii, mniejsza ilość zjadanych warzyw w ciągu dnia i mniejszy apetyt na zdrowe jedzenie a większy apetyt na przetworzoną żywność  Wiem, że taka ilość warzyw i owoców gdybyśmy zjedli w postaci stałej by wystarczyła nam na dużo dłużej, przynajmniej dla mnie, jednak czuje, że organizm się domaga witamin :) Postanowiłam, że codziennie rano będę przygotowywać świeże soki dla Nas :)  I z chęcią się z Wami podzielę przepisami :)  Będą się pojawiać co tydzień :) Każdy tydzień to każde inne powtarzające się warzywko :) W ostatnim poście na IG oraz FB mówiłam o jarmużu, że będzie grał pierwsze skrzypce w koktajlach i tak było :)  Kilka słów o nim :)  znajdziesz w nim błonnik (w 100g jest 3,6g), białka (w 100g jest 4,28g) potas, który udrażnia naczynia krwionośne, wiec krew krąży swobodnie, co nam daje - spadek ciśnienia; wapń, który nie tylko działa korzystnie na układ kostno-stawowy, ale t