Przejdź do głównej zawartości

Placki dyniowe

Sezon na dynie w pełni rozpoczęty :)
Z tego warzywa możesz przygotować wiele potraw :D
A jeszcze nigdy nie jadłam placków z dynii, aż do tego sezonu :)

Co potrzebujesz:
  • 500g upieczonej dynii
  • 20g siemienia lnianego - 2 łyżki
  • 45g ksylitolu - 3 łyżki
  • 100g mąki orkiszowej - 1 szklanka
  • 30g mąki jaglanej - 1/3 szklanki
  • 20g oleju rzepakowego - 2 łyżki
  • 2g cynamonu - 1/2 łyżeczki
  • szczypta soli
Zacznij od upieczenia dynii. Nastaw piekarnik na 180 stopni na dolne-górne opiekanie. Obierz ze skórki dynie, a następnie usuń pestki z wierzchu, następnie pokrój na mneijsze kawałki i wstaw do piekarnika na około 30-40 minut.
W tym czasie zmiel siemie lniane i na 2 łyżki siemienia lnianego daj 6 łyżek wody i wstaw do lodówki na 15 minut.
Zmieszaj cynamon, mąki oraz ksylitol w jednej misce.
Po upieczeniu dynii zblenduj ją na jednolitą masę i dodaj do niej suche produkty oraz olej i szczypte soli i zmiksuj ze sobą. 
Powinna powstać jednolita masa.
Na rozgrzaną patelnie skropioną tłuszczem uformuj małe placuszki i smaż na małym ogniu z dwóch stron, aż ciasto się zarumieni :)



Całość ma: 944 kcal
Wyszło 10 sztuk.
1 sztuka 94,4 kcal
B: 2,7g
T: 3,1g
W: 16,6g

Podałam z zblendowanym tofu. do którego dodałam szczyptę ksylitolu i szczypte sproszkowanej wanilii. Na wierzch maliny :)



Dajcie znać jak Wam poszło :)!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :) W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;) Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :) Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao

Risotto ze szparagami i boczniakami ;)

Sezon w pełni na szparagi, dlatego one dzisiaj na talerzu ;D Co potrzebujesz:  8 szparagów 150g boczniaków masło klarowane 3 ząbki czosnku 1 dymka por (ilość jak dymka) 200g ryżu (może być zwykły) sól, pieprz, curry woda świeża bazylia wysoką patelnie   Zacznij od przygotowania szparagów. Obierz je ze skórki, odkrój końcówki i włóż do gotującej się wody na 7 minut. Następnie wyjmij je i ostudź. Jeśli chcesz, możesz pokroić je w małe kosteczki. Podczas, gdy szparagi będą się gotować, zajmij się przygotowaniem risotto. Na patelnie nałóż 1 łyżeczkę masła klarowanego, posiekane 3 ząbki czosnku, dymkę i pora. Poczekaj, aż składniki się zarumienią. Następnie dodaj 200 gram ryżu i podsmaż przez około 2 minuty. Składniki dopraw solą, pieprzem i curry do smaku. Całość zalej szklanką wody i zagotuj. Podczas gotowania możesz dolewać wody, w zależności czy ryż ma być bardziej miękki, czy też bardziej twardy. Boczniaki umyj, pokrój w kostkę i dodaj je na patelnię raz

Soki - pora na jarmuż - 7 przepisów

 Zdecydowałam się na dodatkowy zastrzyk witamin w postaci soku, bo zauważyłam u siebie delikatny spadek energii, mniejsza ilość zjadanych warzyw w ciągu dnia i mniejszy apetyt na zdrowe jedzenie a większy apetyt na przetworzoną żywność  Wiem, że taka ilość warzyw i owoców gdybyśmy zjedli w postaci stałej by wystarczyła nam na dużo dłużej, przynajmniej dla mnie, jednak czuje, że organizm się domaga witamin :) Postanowiłam, że codziennie rano będę przygotowywać świeże soki dla Nas :)  I z chęcią się z Wami podzielę przepisami :)  Będą się pojawiać co tydzień :) Każdy tydzień to każde inne powtarzające się warzywko :) W ostatnim poście na IG oraz FB mówiłam o jarmużu, że będzie grał pierwsze skrzypce w koktajlach i tak było :)  Kilka słów o nim :)  znajdziesz w nim błonnik (w 100g jest 3,6g), białka (w 100g jest 4,28g) potas, który udrażnia naczynia krwionośne, wiec krew krąży swobodnie, co nam daje - spadek ciśnienia; wapń, który nie tylko działa korzystnie na układ kostno-stawowy, ale t