Przejdź do głównej zawartości

Placki na słodko serowe - wegańskie

Wolna niedziela - standardowo można zacząć w kuchni przygotowując coś słodkiego na śniadanie ;)
Tym razem padło na placki o smaku serowym :) 
Pojawiło się w nich tofu, gdzie stanowi bardzo dobre źródło białka, a dodając sproszkowaną wanilię i cynamon fajnie nadają smaku całej konsystencji :)

Co potrzebujesz:
  • tofu naturalne 180g
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • szczypta sproszkowanej wanilii
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 5 łyżek napoju owsianego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Zblenduj najpierw tofu, następnie dodaj resztę produktów i ponownie zblenduj wszystko na jednolitą masę.
Na rozgrzaną patelnie skropnioną olejem rzepakowym wyłóż ciasto formując z niego dowolnego placki ;)

Podaj z jogurtem sojowym i owocami, orzechami - pełna dowolność :) 

SMACZNEGO :)



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Koktajl - grejpfrut z bananem ;)

Krótki przepis ;) 
Potrzebujemy: banan grejpfrut 3 łyżki jogurtu naturalnego  i według uznania trochę musli
Wszystko wrzucamy do blendera, prócz musli ;) Mieszamy wlewamy do szklaneczki i posypujemy musli :) Sama przyjemność :)!


Batoniki michałkowe :D

Baton, który smakuje jak michałek??? Zrealizował się właśnie :)
Bierzecie jednego gryza, a już myślicie o kolejnym ;) Idealna słodkość na tłusty czwartek :D Może nie można jeść bezkarnie, ale na pewno możecie się cieszyć swoim wyborem ;)  To co zabieramy się do przygotowywania ;)?
Co potrzebujesz: olej kokosowy 3 łyżki/ 60gkakao 4 łyżki/ 40gczekolada gorzka 80% /100gdaktyle suszone 200gorzechy nerkowca 2 szklanki/ 240gsłonecznik łuskany 1 szklanka/130g

Wcześniej jeśli masz suche daktyle namocz je w wodzie może pbyć przygotowanej i przytrzymaj je 20 minut, jeśli masz mokre daktyle, możesz pominąć ten krok :) Zacznij od zblendowania orzechów nerkowca i słonecznika, następnie dodaj kakao. Na patelni rozpuść olej kokosowy, rozpuszczony olej dodaj do ziaren, zostaw 1 łyżeczke oleju rozpuszczonego do czekolady, tak by na nim ją rozpuścic - na patelni ;)) Do masy dodaj daktyle i zblenduj wszystko tak by masa się połączyła ;P  Wyjmij na brytfankę i rozgnieć ją, uformuj ciasto do wysokości około 5 c…

Perełki tapioki na śniadanie albo na deser :)

Ten posiłek jest dla wszystkich dla tych dużych i dla tych małych (sprawdzone info;)) Pasuje na śniadanie jak i na deser dla tych którzy nie lubią słodkich śniadań ;)

Tapioka jest wyrabiana z egzotycznej rośliny jaką jest maniok. Jest lekkostrawna i pożywna, nie zawiera glutenu. 

Przygotowując to danie/ ten deser musisz zwrócić uwagę, by tapioka/ te kuleczki były przezroczyste wtedy oznacza, że jest gotowa do spożycia. Przepis który Wam daje może być dla dwóch trzech osób - w zależności od Waszego apetytu ;)

Co potrzebujesz: suchej tapioki 100g (7/8 szklanki)napój roślinny - mleko owsiane z calcium 550 ml (około 2,5 szklanki)1/2 łyżeczki cynamonu i kardamonu1/2 łyżki ksylitoluDo podania: 1/2 granata2 garści płatków migdałowych i orzechów nerkowca 
Wlej napój do garnka, dodaj tapiokę, przyprawy oraz ksylitol i gotuj na małym ogniu ciągle mieszając drewnianą łyżką, w szczególności po dnie garnka, gdyż tapioka opada w trakcie gotowania i przywiera do dna ;)  Gdy napój wyparuje (minimalnie może…