Przejdź do głównej zawartości

Ciasto cukiniowe

Wolne popołudnie można wykorzystać na upieczenie kolejnego ciacha :) Tym razem głównym składnikiem jest cukinia, która swoją teksturą daje wilgoć ciastu :) Fajnie jest tak przemycać warzywa, czy też owoce w różnych potrawach. Nigdy nie myślałam, by użyć np. dynii, czy też cukinii do jakiejś słodkiej potrawy :)
Im dłużej czasu się spędza w kuchni tym bardziej jest ona zaskakująca :) ;P
Jednak o tym cieście już myślałam od dłuższego czasu, a że mam dużo cukinii w domu to trzeba ją jakoś wykorzystać :) 

Co potrzebujesz:
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 300g cukinii
  • 2 szklanki mąki (1 szklanka/115g orkiszowej typ 700 i 1 szklanka/110g orkiszowej do wypieku chleba)
  • 1/2 szklanki ksylitolu - 70g
  • 5 łyżek kakao - 35g
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 7g
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego - 100ml
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego - 100ml
  • 3 garści orzechów włoskich - 45g
  • 60g czekolady gorzkiej 70%
Zacznij od zmielenia siemienia lnianego - 2 łyżek - zalej 6 łyżkami wody i wsadź do lodówki na 15 minut. Nastaw piekarnik na góra-doł na 180 stopni, by się nagrzał :)
W tym czasie obierz ze skórki cukinie i zetrzyj ją na najmniejszych oczkach. 
W misce zmieszaj ze sobą suche produkty.
Następnie dodaj do nich mokre, cukinie i połącz wszystkie produkty mieszając mikserem. 
Wylej do brytfanki i na wierzchu posyp posiekanymi orzechami włoskimi 
i piecz około 45-50 minut. 
Na jeszcze ciepłe ciacho posyp startą czekoladą gorzką :)
Smacznego :)

Najlepiej podzielić ciacho na 8 porcji :) 
1 porcja ma 350 kcal
B: 8,1g
T: 22g
W: 35g



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Koktajl - grejpfrut z bananem ;)

Krótki przepis ;) 
Potrzebujemy: banan grejpfrut 3 łyżki jogurtu naturalnego  i według uznania trochę musli
Wszystko wrzucamy do blendera, prócz musli ;) Mieszamy wlewamy do szklaneczki i posypujemy musli :) Sama przyjemność :)!


Perełki tapioki na śniadanie albo na deser :)

Ten posiłek jest dla wszystkich dla tych dużych i dla tych małych (sprawdzone info;)) Pasuje na śniadanie jak i na deser dla tych którzy nie lubią słodkich śniadań ;)

Tapioka jest wyrabiana z egzotycznej rośliny jaką jest maniok. Jest lekkostrawna i pożywna, nie zawiera glutenu. 

Przygotowując to danie/ ten deser musisz zwrócić uwagę, by tapioka/ te kuleczki były przezroczyste wtedy oznacza, że jest gotowa do spożycia. Przepis który Wam daje może być dla dwóch trzech osób - w zależności od Waszego apetytu ;)

Co potrzebujesz: suchej tapioki 100g (7/8 szklanki)napój roślinny - mleko owsiane z calcium 550 ml (około 2,5 szklanki)1/2 łyżeczki cynamonu i kardamonu1/2 łyżki ksylitoluDo podania: 1/2 granata2 garści płatków migdałowych i orzechów nerkowca 
Wlej napój do garnka, dodaj tapiokę, przyprawy oraz ksylitol i gotuj na małym ogniu ciągle mieszając drewnianą łyżką, w szczególności po dnie garnka, gdyż tapioka opada w trakcie gotowania i przywiera do dna ;)  Gdy napój wyparuje (minimalnie może…

Racuchy z jogurtem :)

Ostatnio jakoś chodzą za mną albo słodkie albo kwaśne potrawy :D
Dziś by jakoś urozmaicić sobie śniadanie powstały racuchy z jogurtu sojowego z mąką kasztanową:)

Przygotowanie ich zajmuje 10 minut i dodatkowo 10 minut należy poświęcić na smażenie :)





Co potrzebujesz: mąka kasztanowa 2 szklankijogurt sojowy 2 szklanki2 jajka1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaWszystkie produkty miksujesz bądź blenduejsz ze sobą. Ciasto, gdy będzie gotowe bez żadnych grudek mąki wylewasz na patelnie tworząc z tego małe placuszki :) 
I na koniec w zależności od kreatywności układasz na talerzu i się delektujesz ich smakiem :) Podałam z jogurtem sojowym i z borówkami :)



A jak Twoje racuchy ;)? Wyszły ;)?