Przejdź do głównej zawartości

Ciasto cukiniowe

Wolne popołudnie można wykorzystać na upieczenie kolejnego ciacha :) Tym razem głównym składnikiem jest cukinia, która swoją teksturą daje wilgoć ciastu :) Fajnie jest tak przemycać warzywa, czy też owoce w różnych potrawach. Nigdy nie myślałam, by użyć np. dynii, czy też cukinii do jakiejś słodkiej potrawy :)
Im dłużej czasu się spędza w kuchni tym bardziej jest ona zaskakująca :) ;P
Jednak o tym cieście już myślałam od dłuższego czasu, a że mam dużo cukinii w domu to trzeba ją jakoś wykorzystać :) 

Co potrzebujesz:
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 300g cukinii
  • 2 szklanki mąki (1 szklanka/115g orkiszowej typ 700 i 1 szklanka/110g orkiszowej do wypieku chleba)
  • 1/2 szklanki ksylitolu - 70g
  • 5 łyżek kakao - 35g
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 7g
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego - 100ml
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego - 100ml
  • 3 garści orzechów włoskich - 45g
  • 60g czekolady gorzkiej 70%
Zacznij od zmielenia siemienia lnianego - 2 łyżek - zalej 6 łyżkami wody i wsadź do lodówki na 15 minut. Nastaw piekarnik na góra-doł na 180 stopni, by się nagrzał :)
W tym czasie obierz ze skórki cukinie i zetrzyj ją na najmniejszych oczkach. 
W misce zmieszaj ze sobą suche produkty.
Następnie dodaj do nich mokre, cukinie i połącz wszystkie produkty mieszając mikserem. 
Wylej do brytfanki i na wierzchu posyp posiekanymi orzechami włoskimi 
i piecz około 45-50 minut. 
Na jeszcze ciepłe ciacho posyp startą czekoladą gorzką :)
Smacznego :)

Najlepiej podzielić ciacho na 8 porcji :) 
1 porcja ma 350 kcal
B: 8,1g
T: 22g
W: 35g



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Koktajl - grejpfrut z bananem ;)

Krótki przepis ;) 
Potrzebujemy: banan grejpfrut 3 łyżki jogurtu naturalnego  i według uznania trochę musli
Wszystko wrzucamy do blendera, prócz musli ;) Mieszamy wlewamy do szklaneczki i posypujemy musli :) Sama przyjemność :)!


Batoniki michałkowe :D

Baton, który smakuje jak michałek??? Zrealizował się właśnie :)
Bierzecie jednego gryza, a już myślicie o kolejnym ;) Idealna słodkość na tłusty czwartek :D Może nie można jeść bezkarnie, ale na pewno możecie się cieszyć swoim wyborem ;)  To co zabieramy się do przygotowywania ;)?
Co potrzebujesz: olej kokosowy 3 łyżki/ 60gkakao 4 łyżki/ 40gczekolada gorzka 80% /100gdaktyle suszone 200gorzechy nerkowca 2 szklanki/ 240gsłonecznik łuskany 1 szklanka/130g

Wcześniej jeśli masz suche daktyle namocz je w wodzie może pbyć przygotowanej i przytrzymaj je 20 minut, jeśli masz mokre daktyle, możesz pominąć ten krok :) Zacznij od zblendowania orzechów nerkowca i słonecznika, następnie dodaj kakao. Na patelni rozpuść olej kokosowy, rozpuszczony olej dodaj do ziaren, zostaw 1 łyżeczke oleju rozpuszczonego do czekolady, tak by na nim ją rozpuścic - na patelni ;)) Do masy dodaj daktyle i zblenduj wszystko tak by masa się połączyła ;P  Wyjmij na brytfankę i rozgnieć ją, uformuj ciasto do wysokości około 5 c…

Banoffee pie

Chodziłam na te ciasto do mojej ulubionej knajpki wegańskiej. Tam sie dowiedziałam, że jest takie ciasto, tylko ta zdrowsza wersja ;)
Jednak i tak te ciacho trzeba jeść w odpowiednich ilościach... ;)
Choć na światęczny stół w sam raz sie nadaję ;D



Co potrzebujesz: Spód: 1 szklanka migdałów1 szklanka orzechów nerkowca1 szklanka słonecznika1 szklanka daktyli2 łyżki kakao 3 łyżki wody z daktyli3 bananyKajkmak: 2 szklanki daktyli3 łyżki masła orzechowegokilka łyżek wody z daktyliKrem: 2 puszki mleka kokosowego6 łyżek soku z cytrynyWszystkie daktyle najlepiej namocz dzień wcześniej. Zacznij od spodu. Zmiel orzechy i nasiona ze sobą, następnie dodaj daktyle, kakao oraz wode. Zblenduj ze sobą wszystkie produkty i wyłóż na spód brytfanki. Rozgnieć tak te ciasto, by znalazło się na całej brytfance, ale też by ten spód trzymał te ciacho ;) Rozłóż na tym pokrojonego banana w cienkie plasterki. Kajmak przygotuj blendując ze sobą daktyle i masło i w trakcie dodawaj wode. Ta masa powinna być gęsta :)! I w…