Wolne popołudnie można wykorzystać na upieczenie kolejnego ciacha :) Tym razem głównym składnikiem jest cukinia, która swoją teksturą daje wilgoć ciastu :) Fajnie jest tak przemycać warzywa, czy też owoce w różnych potrawach. Nigdy nie myślałam, by użyć np. dynii, czy też cukinii do jakiejś słodkiej potrawy :)
Im dłużej czasu się spędza w kuchni tym bardziej jest ona zaskakująca :) ;P
Jednak o tym cieście już myślałam od dłuższego czasu, a że mam dużo cukinii w domu to trzeba ją jakoś wykorzystać :)
Co potrzebujesz:
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 300g cukinii
- 2 szklanki mąki (1 szklanka/115g orkiszowej typ 700 i 1 szklanka/110g orkiszowej do wypieku chleba)
- 1/2 szklanki ksylitolu - 70g
- 5 łyżek kakao - 35g
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 7g
- 1/2 szklanki mleka roślinnego - 100ml
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego - 100ml
- 3 garści orzechów włoskich - 45g
- 60g czekolady gorzkiej 70%
Zacznij od zmielenia siemienia lnianego - 2 łyżek - zalej 6 łyżkami wody i wsadź do lodówki na 15 minut. Nastaw piekarnik na góra-doł na 180 stopni, by się nagrzał :)
W tym czasie obierz ze skórki cukinie i zetrzyj ją na najmniejszych oczkach.
W misce zmieszaj ze sobą suche produkty.
Następnie dodaj do nich mokre, cukinie i połącz wszystkie produkty mieszając mikserem.
Wylej do brytfanki i na wierzchu posyp posiekanymi orzechami włoskimi
i piecz około 45-50 minut.
Na jeszcze ciepłe ciacho posyp startą czekoladą gorzką :)
Smacznego :)
Najlepiej podzielić ciacho na 8 porcji :)
1 porcja ma 350 kcal
B: 8,1g
T: 22g
W: 35g
Komentarze
Prześlij komentarz