Przejdź do głównej zawartości

Ciasto daktylowo bananowe

Rozkosz dla podniebienia :) 
Chyba każdy lubi słodkie :D Jednak postarajmy się zachować zdrowy rozsądek i skończyć na jednym lub dwóch kawałkach, a resztę zostawić na później lub podzielić się z kimś :) 





Co potrzebujesz:
  • 4 dojrzałe banany - 330g
  • 170g daktyli
  • 220g mąki samopszy
  • 220ml mleka owsianego
  • 60g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Całość ma: 2051 kcal
Jedna porcja ma: 170 kcal
B: 3,6g
T: 3,6g
W: 33g 

Zacznij od zalania wrzątkiem daktyli i zostaw je na 15 minut.
W tym czasie zblenduj banany na miazgę, dodaj odcedzone daktyle, mleko roślinne i ponownie zblenduj na jednolitą masę. 
Dodaj mąke, sodę, cynamon i zmiksuj, tak by wszystkie produkty się ze sobą połączyły :) 
Na koniec dodaj soku z cytryny i pokruszone orzechy włoskie i ponownie zmieszaj produkty. 
Wlej do brytfanki masę i na wierzchu posyp ciasto orzechami. 
Wstaw do piekarnika na 180 stopni i piecz około 45-60 minut  
Rozkoszuj się smakiem :) 
SMACZNEGO :) 


Komentarze

  1. Kolejny super przepis z Twojego bloga. Jak zwykle prosty i praktyczny , i z pewnością równie smaczny jak poprzednie! Wielkie dzieki za to, że tak wytrwale publikujesz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo dziękuje za tak miłe słowa :) <3 Nie zatrzymuje się i będzie jeszcze więcej prostych i smacznych przepisów :)
      Wpadaj częściej :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. W smaku jak słyszałam też jest całkiem dobre ;)

      Usuń

Publikowanie komentarza

Popularne posty z tego bloga

Koktajl - grejpfrut z bananem ;)

Krótki przepis ;) 
Potrzebujemy: banan grejpfrut 3 łyżki jogurtu naturalnego  i według uznania trochę musli
Wszystko wrzucamy do blendera, prócz musli ;) Mieszamy wlewamy do szklaneczki i posypujemy musli :) Sama przyjemność :)!


Perełki tapioki na śniadanie albo na deser :)

Ten posiłek jest dla wszystkich dla tych dużych i dla tych małych (sprawdzone info;)) Pasuje na śniadanie jak i na deser dla tych którzy nie lubią słodkich śniadań ;)

Tapioka jest wyrabiana z egzotycznej rośliny jaką jest maniok. Jest lekkostrawna i pożywna, nie zawiera glutenu. 

Przygotowując to danie/ ten deser musisz zwrócić uwagę, by tapioka/ te kuleczki były przezroczyste wtedy oznacza, że jest gotowa do spożycia. Przepis który Wam daje może być dla dwóch trzech osób - w zależności od Waszego apetytu ;)

Co potrzebujesz: suchej tapioki 100g (7/8 szklanki)napój roślinny - mleko owsiane z calcium 550 ml (około 2,5 szklanki)1/2 łyżeczki cynamonu i kardamonu1/2 łyżki ksylitoluDo podania: 1/2 granata2 garści płatków migdałowych i orzechów nerkowca 
Wlej napój do garnka, dodaj tapiokę, przyprawy oraz ksylitol i gotuj na małym ogniu ciągle mieszając drewnianą łyżką, w szczególności po dnie garnka, gdyż tapioka opada w trakcie gotowania i przywiera do dna ;)  Gdy napój wyparuje (minimalnie może…

Racuchy z jogurtem :)

Ostatnio jakoś chodzą za mną albo słodkie albo kwaśne potrawy :D
Dziś by jakoś urozmaicić sobie śniadanie powstały racuchy z jogurtu sojowego z mąką kasztanową:)

Przygotowanie ich zajmuje 10 minut i dodatkowo 10 minut należy poświęcić na smażenie :)





Co potrzebujesz: mąka kasztanowa 2 szklankijogurt sojowy 2 szklanki2 jajka1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaWszystkie produkty miksujesz bądź blenduejsz ze sobą. Ciasto, gdy będzie gotowe bez żadnych grudek mąki wylewasz na patelnie tworząc z tego małe placuszki :) 
I na koniec w zależności od kreatywności układasz na talerzu i się delektujesz ich smakiem :) Podałam z jogurtem sojowym i z borówkami :)



A jak Twoje racuchy ;)? Wyszły ;)?