Przejdź do głównej zawartości

Ciasto daktylowo bananowe

Rozkosz dla podniebienia :) 
Chyba każdy lubi słodkie :D Jednak postarajmy się zachować zdrowy rozsądek i skończyć na jednym lub dwóch kawałkach, a resztę zostawić na później lub podzielić się z kimś :) 





Co potrzebujesz:
  • 4 dojrzałe banany - 330g
  • 170g daktyli
  • 220g mąki samopszy
  • 220ml mleka owsianego
  • 60g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Całość ma: 2051 kcal
Jedna porcja ma: 170 kcal
B: 3,6g
T: 3,6g
W: 33g 

Zacznij od zalania wrzątkiem daktyli i zostaw je na 15 minut.
W tym czasie zblenduj banany na miazgę, dodaj odcedzone daktyle, mleko roślinne i ponownie zblenduj na jednolitą masę. 
Dodaj mąke, sodę, cynamon i zmiksuj, tak by wszystkie produkty się ze sobą połączyły :) 
Na koniec dodaj soku z cytryny i pokruszone orzechy włoskie i ponownie zmieszaj produkty. 
Wlej do brytfanki masę i na wierzchu posyp ciasto orzechami. 
Wstaw do piekarnika na 180 stopni i piecz około 45-60 minut  
Rozkoszuj się smakiem :) 
SMACZNEGO :) 


Komentarze

  1. Kolejny super przepis z Twojego bloga. Jak zwykle prosty i praktyczny , i z pewnością równie smaczny jak poprzednie! Wielkie dzieki za to, że tak wytrwale publikujesz :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Koktajl - grejpfrut z bananem ;)

Krótki przepis ;) 
Potrzebujemy: banan grejpfrut 3 łyżki jogurtu naturalnego  i według uznania trochę musli
Wszystko wrzucamy do blendera, prócz musli ;) Mieszamy wlewamy do szklaneczki i posypujemy musli :) Sama przyjemność :)!


Batoniki michałkowe :D

Baton, który smakuje jak michałek??? Zrealizował się właśnie :)
Bierzecie jednego gryza, a już myślicie o kolejnym ;) Idealna słodkość na tłusty czwartek :D Może nie można jeść bezkarnie, ale na pewno możecie się cieszyć swoim wyborem ;)  To co zabieramy się do przygotowywania ;)?
Co potrzebujesz: olej kokosowy 3 łyżki/ 60gkakao 4 łyżki/ 40gczekolada gorzka 80% /100gdaktyle suszone 200gorzechy nerkowca 2 szklanki/ 240gsłonecznik łuskany 1 szklanka/130g

Wcześniej jeśli masz suche daktyle namocz je w wodzie może pbyć przygotowanej i przytrzymaj je 20 minut, jeśli masz mokre daktyle, możesz pominąć ten krok :) Zacznij od zblendowania orzechów nerkowca i słonecznika, następnie dodaj kakao. Na patelni rozpuść olej kokosowy, rozpuszczony olej dodaj do ziaren, zostaw 1 łyżeczke oleju rozpuszczonego do czekolady, tak by na nim ją rozpuścic - na patelni ;)) Do masy dodaj daktyle i zblenduj wszystko tak by masa się połączyła ;P  Wyjmij na brytfankę i rozgnieć ją, uformuj ciasto do wysokości około 5 c…

Mały Sneaky :D

Uwielbiam ten smak orzechów, czekolady, karmelu i tych ciasteczek ;D  No, ale ile można jeść tych batoników na mieście :D  Dlatego teraz pora na przepis na małe batoniki, które spokojnie możesz wziąć ze sobą na zajęcia, kiedy pojawi się ochota na coś słodkiego ;P 
Co potrzebujesz: kasza jaglana sucha 170g - 1 szklankadaktyle 180g - 1 1/2 szklankiorzechy arachidowe 120g - 1 szklankamleko roślinne owsiane 360ml - 3 szklankigorzka czekolada 80% lub więcej ;)) 60gZacznij od przepłukania kaszy jaglanej pod letnią wodą, kiedy nie będzie już z niej lecieć piana, przesyp ją do garnka, wlej do niego mleko i gotuj na średnim ogniu, aż mleko wyparuje co i raz mieszając.  W tym czasie zalej daktyle wrzątkiem i zostaw w miske na czas gotowania kaszy. Orzechy arachidowe zblenduj mogą pozostać małe nierozdrobnione orzechy ;) 
Ugotowaną kaszę zblenduj na jednolitą masę, niech ostygnie. W drugiej misce odcedzone daktyle zblenduj z orzechami. Jednak 1/4 orzechów zostaw do posypania ciastek na koniec ;)
Z kasz…