Przejdź do głównej zawartości

Ciasto daktylowo bananowe

Rozkosz dla podniebienia :) 
Chyba każdy lubi słodkie :D Jednak postarajmy się zachować zdrowy rozsądek i skończyć na jednym lub dwóch kawałkach, a resztę zostawić na później lub podzielić się z kimś :) 





Co potrzebujesz:
  • 4 dojrzałe banany - 330g
  • 170g daktyli
  • 220g mąki samopszy
  • 220ml mleka owsianego
  • 60g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Całość ma: 2051 kcal
Jedna porcja ma: 170 kcal
B: 3,6g
T: 3,6g
W: 33g 

Zacznij od zalania wrzątkiem daktyli i zostaw je na 15 minut.
W tym czasie zblenduj banany na miazgę, dodaj odcedzone daktyle, mleko roślinne i ponownie zblenduj na jednolitą masę. 
Dodaj mąke, sodę, cynamon i zmiksuj, tak by wszystkie produkty się ze sobą połączyły :) 
Na koniec dodaj soku z cytryny i pokruszone orzechy włoskie i ponownie zmieszaj produkty. 
Wlej do brytfanki masę i na wierzchu posyp ciasto orzechami. 
Wstaw do piekarnika na 180 stopni i piecz około 45-60 minut  
Rozkoszuj się smakiem :) 
SMACZNEGO :) 


Komentarze

  1. Kolejny super przepis z Twojego bloga. Jak zwykle prosty i praktyczny , i z pewnością równie smaczny jak poprzednie! Wielkie dzieki za to, że tak wytrwale publikujesz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo dziękuje za tak miłe słowa :) <3 Nie zatrzymuje się i będzie jeszcze więcej prostych i smacznych przepisów :)
      Wpadaj częściej :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. W smaku jak słyszałam też jest całkiem dobre ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :) W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;) Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :) Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao

Risotto ze szparagami i boczniakami ;)

Sezon w pełni na szparagi, dlatego one dzisiaj na talerzu ;D Co potrzebujesz:  8 szparagów 150g boczniaków masło klarowane 3 ząbki czosnku 1 dymka por (ilość jak dymka) 200g ryżu (może być zwykły) sól, pieprz, curry woda świeża bazylia wysoką patelnie   Zacznij od przygotowania szparagów. Obierz je ze skórki, odkrój końcówki i włóż do gotującej się wody na 7 minut. Następnie wyjmij je i ostudź. Jeśli chcesz, możesz pokroić je w małe kosteczki. Podczas, gdy szparagi będą się gotować, zajmij się przygotowaniem risotto. Na patelnie nałóż 1 łyżeczkę masła klarowanego, posiekane 3 ząbki czosnku, dymkę i pora. Poczekaj, aż składniki się zarumienią. Następnie dodaj 200 gram ryżu i podsmaż przez około 2 minuty. Składniki dopraw solą, pieprzem i curry do smaku. Całość zalej szklanką wody i zagotuj. Podczas gotowania możesz dolewać wody, w zależności czy ryż ma być bardziej miękki, czy też bardziej twardy. Boczniaki umyj, pokrój w kostkę i dodaj je na patelnię raz

Soki - pora na jarmuż - 7 przepisów

 Zdecydowałam się na dodatkowy zastrzyk witamin w postaci soku, bo zauważyłam u siebie delikatny spadek energii, mniejsza ilość zjadanych warzyw w ciągu dnia i mniejszy apetyt na zdrowe jedzenie a większy apetyt na przetworzoną żywność  Wiem, że taka ilość warzyw i owoców gdybyśmy zjedli w postaci stałej by wystarczyła nam na dużo dłużej, przynajmniej dla mnie, jednak czuje, że organizm się domaga witamin :) Postanowiłam, że codziennie rano będę przygotowywać świeże soki dla Nas :)  I z chęcią się z Wami podzielę przepisami :)  Będą się pojawiać co tydzień :) Każdy tydzień to każde inne powtarzające się warzywko :) W ostatnim poście na IG oraz FB mówiłam o jarmużu, że będzie grał pierwsze skrzypce w koktajlach i tak było :)  Kilka słów o nim :)  znajdziesz w nim błonnik (w 100g jest 3,6g), białka (w 100g jest 4,28g) potas, który udrażnia naczynia krwionośne, wiec krew krąży swobodnie, co nam daje - spadek ciśnienia; wapń, który nie tylko działa korzystnie na układ kostno-stawowy, ale t