Wolicie potrawy na słodko czy na słono :) ???
Ja chyba nie potrafiłabym wybrać ;P Tak samo jak i nie rozumiem jak można nie lubić słodkiego (tak serio to podziwiam te osoby, które nie lubią słodkiego) ;) Ale z drugiej strony, wtedy nie byłoby tyle przepisów, bo nadzwyczajniej nie miałabym przyjemności z gotowania i próbowania ;)
Dlatego dzisiaj mam dla Was przepis na muffiny z jabłkiem :)
Przepis miał w sobie maliny, ale, że sezon na maliny dawno się skończył, w sklepach na dziale mrożonki nigdzie nie mogłam znaleźć, ale żeby było sezowo dlatego się zdecydowałam na jabłka :)
Co potrzebujesz:
- 2 szklanki mąki (1 szklanka mąki orkiszowej typ 700, 2/3 szklanki mąki jaglanej i 1/3 szklanki mąki kasztanowej) - 300g
- 1/2 szklanki ksylitolu - 75g
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki jogurtu sojowego - 75g
- 1/2 szklanki napoju roślinnego - 75g
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego - 75g
- 1 łyżeczka siemienia lnianego - 5g
- 2 jabłka - 300g
- 2 łyżeczki cynamonu - 10g
- garść orzechów włoskich lub ksylitol w wersji sproszkowanej ;)
Całość ma 2066kcal
Jedna porcja ma 172,2 kcal
B: 3,1g
T: 7,7g
W: 22,9
Zacznij od zmielenia siemienia lnianego na miazgę i połącz z 3 łyżkami wody i schowaj do lodówki na około 15 minut.
Obierz jabłko ze skórki i pokrój na małe kosteczki.
W tym czasie połącz ze sobą suche produkty, w drugiej misce połącz mokre produkty, na koniec zmieszaj je wszystkie ze sobą i dodaj siemie lniane :)
Nastaw piekarnik na 180 stopni, wylej ciasto do foremek, na wierzchu poukładaj jak najwięcej jabłka i gdy piekarnik będzie gotowy wstaw do niego ciasteczka :)
Piecz około 30-45 minut w zależności jak ciasto będzie reagować :)
Smacznego <3 :)
Warto wypróbować ten przepis
OdpowiedzUsuń