Przejdź do głównej zawartości

Muffiny z jabłkiem :)

Wolicie potrawy na słodko czy na słono :) ???
Ja chyba nie potrafiłabym wybrać ;P Tak samo jak i nie rozumiem jak można nie lubić słodkiego (tak serio to podziwiam te osoby, które nie lubią słodkiego) ;) Ale z drugiej strony, wtedy nie byłoby tyle przepisów, bo nadzwyczajniej nie miałabym przyjemności z gotowania i próbowania ;) 

Dlatego dzisiaj mam dla Was przepis na muffiny z jabłkiem :) 
Przepis miał w sobie maliny, ale, że sezon na maliny dawno się skończył, w sklepach na dziale mrożonki nigdzie nie mogłam znaleźć, ale żeby było sezowo dlatego się zdecydowałam na jabłka :) 


Co potrzebujesz:
  • 2 szklanki mąki (1 szklanka mąki orkiszowej typ 700, 2/3 szklanki mąki jaglanej i 1/3 szklanki mąki kasztanowej) - 300g
  • 1/2 szklanki ksylitolu - 75g
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/2 szklanki jogurtu sojowego - 75g 
  • 1/2 szklanki napoju roślinnego - 75g
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego - 75g
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego - 5g
  • 2 jabłka - 300g
  • 2 łyżeczki cynamonu - 10g
  • garść orzechów włoskich lub ksylitol w wersji sproszkowanej ;)
Całość ma 2066kcal
Jedna porcja ma 172,2 kcal
B: 3,1g
T: 7,7g
W: 22,9

Zacznij od zmielenia siemienia lnianego na miazgę i połącz z 3 łyżkami wody i schowaj do lodówki na około 15 minut. 
Obierz jabłko ze skórki i pokrój na małe kosteczki. 
W tym czasie połącz ze sobą suche produkty, w drugiej misce połącz mokre produkty, na koniec zmieszaj je wszystkie ze sobą i dodaj siemie lniane :) 
Nastaw piekarnik na 180 stopni, wylej ciasto do foremek, na wierzchu poukładaj jak najwięcej jabłka i gdy piekarnik będzie gotowy wstaw do niego ciasteczka :) 
Piecz około 30-45 minut w zależności jak ciasto będzie reagować :) 

Smacznego <3 :) 




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :) W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;) Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :) Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao

Risotto ze szparagami i boczniakami ;)

Sezon w pełni na szparagi, dlatego one dzisiaj na talerzu ;D Co potrzebujesz:  8 szparagów 150g boczniaków masło klarowane 3 ząbki czosnku 1 dymka por (ilość jak dymka) 200g ryżu (może być zwykły) sól, pieprz, curry woda świeża bazylia wysoką patelnie   Zacznij od przygotowania szparagów. Obierz je ze skórki, odkrój końcówki i włóż do gotującej się wody na 7 minut. Następnie wyjmij je i ostudź. Jeśli chcesz, możesz pokroić je w małe kosteczki. Podczas, gdy szparagi będą się gotować, zajmij się przygotowaniem risotto. Na patelnie nałóż 1 łyżeczkę masła klarowanego, posiekane 3 ząbki czosnku, dymkę i pora. Poczekaj, aż składniki się zarumienią. Następnie dodaj 200 gram ryżu i podsmaż przez około 2 minuty. Składniki dopraw solą, pieprzem i curry do smaku. Całość zalej szklanką wody i zagotuj. Podczas gotowania możesz dolewać wody, w zależności czy ryż ma być bardziej miękki, czy też bardziej twardy. Boczniaki umyj, pokrój w kostkę i dodaj je na patelnię raz

Soki - pora na jarmuż - 7 przepisów

 Zdecydowałam się na dodatkowy zastrzyk witamin w postaci soku, bo zauważyłam u siebie delikatny spadek energii, mniejsza ilość zjadanych warzyw w ciągu dnia i mniejszy apetyt na zdrowe jedzenie a większy apetyt na przetworzoną żywność  Wiem, że taka ilość warzyw i owoców gdybyśmy zjedli w postaci stałej by wystarczyła nam na dużo dłużej, przynajmniej dla mnie, jednak czuje, że organizm się domaga witamin :) Postanowiłam, że codziennie rano będę przygotowywać świeże soki dla Nas :)  I z chęcią się z Wami podzielę przepisami :)  Będą się pojawiać co tydzień :) Każdy tydzień to każde inne powtarzające się warzywko :) W ostatnim poście na IG oraz FB mówiłam o jarmużu, że będzie grał pierwsze skrzypce w koktajlach i tak było :)  Kilka słów o nim :)  znajdziesz w nim błonnik (w 100g jest 3,6g), białka (w 100g jest 4,28g) potas, który udrażnia naczynia krwionośne, wiec krew krąży swobodnie, co nam daje - spadek ciśnienia; wapń, który nie tylko działa korzystnie na układ kostno-stawowy, ale t