Przejdź do głównej zawartości

Hummus z pieczonej papryki i pietruszki

Hummus, chyba tej pasty nikomu nie musze już przestawiać tym bardziej tym osobom, które są już tu długo :) 
Jednakże tak po krótce dwa główne składniki to cieciorka i tahini, a cała reszta produktów myślę, że jest zależna od Ciebie :) Choć nie byłam jeszcze nigdy w mieście, z którego on się wywodzi, co myślę, że jest jeszcze przede mną i zobaczę czego brakuje :) Jednak tworząc dla Was wiele przepisów to zawsze te dwa produkty się przewijają. 
Tą pastę myślę, że wszędzie możesz wykorzystać czy na śniadanie, obiad, kolacje, na kanapki, do bowl (swoją drogą dziś mogłam wykorzystać ten tradycyjny, jednak wyjątkowo był brak w lodówce;)) i jeszcze wiele innych :) 
Myślę, że masz tu pełną dowolność i to już zależy od Twoich smaków i chęci :)
Jeśli masz pytanie to wal śmiało z chęcią doradzę/pomogę :)
Jeszcze jedno musicie mi wybaczyć, ale później dodam do przepisu wszelakie wartości kaloryczne i gramowe, gdyż robiłam to na szybko i nie ważyłam dokładnie proporcji :) Ale uzupełnie <3 :)
To co przechodzimy do przepisu :)?




Co potrzebujesz:
  • 1 szklanka ugotowanej cieciorki
  • 2 łyżki tahini
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 papryka
  • 1 korzeń pietruszki (średnia wielkość)
  • 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny 
  • 2 łyżki wody 
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 
Zacznij od nastawienia piekarnika na 180 stopni :) 
Obraną pietruszkę i pokrojoną drobno w talarki oraz paprykę pokrojoną w słupki jak i obrany czosnek włóż do piekarnika i piecz około 30 minut. 
Upieczone warzywa włóż do blendera i zmiel na miazgę :) 
Do tego dodaj resztę produktów prócz wody i ponownie blenduj na jednolitą masę. 
Na koniec dodawaj nie wielką ilość wody w zależności jaka jest konsystencja :) 
Hummus powinien być kremowy, nie gęsty, ani nie rzadki :) 
Do smaku ew możesz dodać sól i pieprz, ale to już zależy od Ciebie :) 

Daj znać jak Ci poszło :) 
Jak uda Ci się zrobić zdjęcie z chęcią je zobaczę :) 
SMACZNEGO :)

PS Więcej przepisów udostępniam na INSTAGRAMA także i tam możesz mnie obserwować a jestem jako Zastrzyk_Endorfin :) 


Komentarze

  1. Wspaniały przepis. Humus w takiej wersji bardzo mi smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten przepis bardzo przypadł mi do gustu. Smakuje rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :) W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;) Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :) Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao...

Risotto ze szparagami i boczniakami ;)

Sezon w pełni na szparagi, dlatego one dzisiaj na talerzu ;D Co potrzebujesz:  8 szparagów 150g boczniaków masło klarowane 3 ząbki czosnku 1 dymka por (ilość jak dymka) 200g ryżu (może być zwykły) sól, pieprz, curry woda świeża bazylia wysoką patelnie   Zacznij od przygotowania szparagów. Obierz je ze skórki, odkrój końcówki i włóż do gotującej się wody na 7 minut. Następnie wyjmij je i ostudź. Jeśli chcesz, możesz pokroić je w małe kosteczki. Podczas, gdy szparagi będą się gotować, zajmij się przygotowaniem risotto. Na patelnie nałóż 1 łyżeczkę masła klarowanego, posiekane 3 ząbki czosnku, dymkę i pora. Poczekaj, aż składniki się zarumienią. Następnie dodaj 200 gram ryżu i podsmaż przez około 2 minuty. Składniki dopraw solą, pieprzem i curry do smaku. Całość zalej szklanką wody i zagotuj. Podczas gotowania możesz dolewać wody, w zależności czy ryż ma być bardziej miękki, czy też bardziej twardy. Boczniaki umyj, pokrój w kostkę i dodaj je n...

Cukier jak wpływa na nasz organizm?

Cukier niestety często trafia do naszych ust w różnych postaciach, czy w słodkich napojach, ciastkach, przekąskach czy też słodząc herbatę lub kawe. Ma wpływ niekorzystny, gdyż na chwilę fakt dodaje Ci energii, ale po godzinie/dwóch masz zjazd i jesteś ospały. Praktycznie stan, gdzie jesteś przybity, nie masz na nic ochoty, ani siły i zatacza się błędne koło. Niestety spożycie cukru wpływa również na Twój organizm oraz to, że dużo wolniej się regenrujesz po treningu. Jakieś zamienniki? stewia miód syrop z klonu cukier kokosowy  Jest ich wiele wiele więcej. Jednak wystarczy poszukać i indywidualnie wybrać dla siebie. Jeśli dasz radę - spróbuj ograniczyć cukier do minimum. Tylko PAMIĘTAJ! STOPNIOWO A NIE NA RAZ :)! Tak byś się odzwyczaił:)! Przydatny post?:)