Przejdź do głównej zawartości

Hummus z pieczonej papryki i pietruszki

Hummus, chyba tej pasty nikomu nie musze już przestawiać tym bardziej tym osobom, które są już tu długo :) 
Jednakże tak po krótce dwa główne składniki to cieciorka i tahini, a cała reszta produktów myślę, że jest zależna od Ciebie :) Choć nie byłam jeszcze nigdy w mieście, z którego on się wywodzi, co myślę, że jest jeszcze przede mną i zobaczę czego brakuje :) Jednak tworząc dla Was wiele przepisów to zawsze te dwa produkty się przewijają. 
Tą pastę myślę, że wszędzie możesz wykorzystać czy na śniadanie, obiad, kolacje, na kanapki, do bowl (swoją drogą dziś mogłam wykorzystać ten tradycyjny, jednak wyjątkowo był brak w lodówce;)) i jeszcze wiele innych :) 
Myślę, że masz tu pełną dowolność i to już zależy od Twoich smaków i chęci :)
Jeśli masz pytanie to wal śmiało z chęcią doradzę/pomogę :)
Jeszcze jedno musicie mi wybaczyć, ale później dodam do przepisu wszelakie wartości kaloryczne i gramowe, gdyż robiłam to na szybko i nie ważyłam dokładnie proporcji :) Ale uzupełnie <3 :)
To co przechodzimy do przepisu :)?




Co potrzebujesz:
  • 1 szklanka ugotowanej cieciorki
  • 2 łyżki tahini
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 papryka
  • 1 korzeń pietruszki (średnia wielkość)
  • 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny 
  • 2 łyżki wody 
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 
Zacznij od nastawienia piekarnika na 180 stopni :) 
Obraną pietruszkę i pokrojoną drobno w talarki oraz paprykę pokrojoną w słupki jak i obrany czosnek włóż do piekarnika i piecz około 30 minut. 
Upieczone warzywa włóż do blendera i zmiel na miazgę :) 
Do tego dodaj resztę produktów prócz wody i ponownie blenduj na jednolitą masę. 
Na koniec dodawaj nie wielką ilość wody w zależności jaka jest konsystencja :) 
Hummus powinien być kremowy, nie gęsty, ani nie rzadki :) 
Do smaku ew możesz dodać sól i pieprz, ale to już zależy od Ciebie :) 

Daj znać jak Ci poszło :) 
Jak uda Ci się zrobić zdjęcie z chęcią je zobaczę :) 
SMACZNEGO :)

PS Więcej przepisów udostępniam na INSTAGRAMA także i tam możesz mnie obserwować a jestem jako Zastrzyk_Endorfin :) 


Komentarze

  1. Wspaniały przepis. Humus w takiej wersji bardzo mi smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten przepis bardzo przypadł mi do gustu. Smakuje rewelacyjnie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Bananowe love - czyli kulki czekoladowo - orzechowe

Poszukiwanie nowych smaków na ciasta i ciasteczka, kończą się przygotowaniem pysznych kulek z innym składem niż poprzednie :) W sam raz kiedy nie macie piekarnika w domu lub pieczecie w nim inne produkty, a Wasi znajomi lada moment mają przybyć :D Albo poprostu macie zajawkę na gotowanie, a nie macie zbyt dużo czasu wolnego ;) Te kulki to jest sztos - bananowe love - nie bez przyczyny taka nazwa :D Każdy gryz tej kulki powoduje, że chcecie więcej i więcej :D Nie są ani za słodkie, ani za słone takie w sam raz ;) Nie zasłodzicie się nimi (mam nadzieje ;)) Myśle, że na jednej kulce się nie skończy :D Także próbujcie przepisu <3 :) Co potrzebujesz: 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 200g daktyli 4 łyżki masła orzechowego 1 banan 1 łyżka kakao Zacznij od zalania wodą daktyli i zostaw w miseczce na 10-15 minut. W tym czasie na patelni wysyp płatki owsiane i delikatnie je podgrzej tak by się zarumieniły i nabrały takiej chrupości. W blenderze zmiksuj banana, kakao

Risotto ze szparagami i boczniakami ;)

Sezon w pełni na szparagi, dlatego one dzisiaj na talerzu ;D Co potrzebujesz:  8 szparagów 150g boczniaków masło klarowane 3 ząbki czosnku 1 dymka por (ilość jak dymka) 200g ryżu (może być zwykły) sól, pieprz, curry woda świeża bazylia wysoką patelnie   Zacznij od przygotowania szparagów. Obierz je ze skórki, odkrój końcówki i włóż do gotującej się wody na 7 minut. Następnie wyjmij je i ostudź. Jeśli chcesz, możesz pokroić je w małe kosteczki. Podczas, gdy szparagi będą się gotować, zajmij się przygotowaniem risotto. Na patelnie nałóż 1 łyżeczkę masła klarowanego, posiekane 3 ząbki czosnku, dymkę i pora. Poczekaj, aż składniki się zarumienią. Następnie dodaj 200 gram ryżu i podsmaż przez około 2 minuty. Składniki dopraw solą, pieprzem i curry do smaku. Całość zalej szklanką wody i zagotuj. Podczas gotowania możesz dolewać wody, w zależności czy ryż ma być bardziej miękki, czy też bardziej twardy. Boczniaki umyj, pokrój w kostkę i dodaj je na patelnię raz

Soki - pora na jarmuż - 7 przepisów

 Zdecydowałam się na dodatkowy zastrzyk witamin w postaci soku, bo zauważyłam u siebie delikatny spadek energii, mniejsza ilość zjadanych warzyw w ciągu dnia i mniejszy apetyt na zdrowe jedzenie a większy apetyt na przetworzoną żywność  Wiem, że taka ilość warzyw i owoców gdybyśmy zjedli w postaci stałej by wystarczyła nam na dużo dłużej, przynajmniej dla mnie, jednak czuje, że organizm się domaga witamin :) Postanowiłam, że codziennie rano będę przygotowywać świeże soki dla Nas :)  I z chęcią się z Wami podzielę przepisami :)  Będą się pojawiać co tydzień :) Każdy tydzień to każde inne powtarzające się warzywko :) W ostatnim poście na IG oraz FB mówiłam o jarmużu, że będzie grał pierwsze skrzypce w koktajlach i tak było :)  Kilka słów o nim :)  znajdziesz w nim błonnik (w 100g jest 3,6g), białka (w 100g jest 4,28g) potas, który udrażnia naczynia krwionośne, wiec krew krąży swobodnie, co nam daje - spadek ciśnienia; wapń, który nie tylko działa korzystnie na układ kostno-stawowy, ale t