Hummus, chyba tej pasty nikomu nie musze już przestawiać tym bardziej tym osobom, które są już tu długo :)
Jednakże tak po krótce dwa główne składniki to cieciorka i tahini, a cała reszta produktów myślę, że jest zależna od Ciebie :) Choć nie byłam jeszcze nigdy w mieście, z którego on się wywodzi, co myślę, że jest jeszcze przede mną i zobaczę czego brakuje :) Jednak tworząc dla Was wiele przepisów to zawsze te dwa produkty się przewijają.
Tą pastę myślę, że wszędzie możesz wykorzystać czy na śniadanie, obiad, kolacje, na kanapki, do bowl (swoją drogą dziś mogłam wykorzystać ten tradycyjny, jednak wyjątkowo był brak w lodówce;)) i jeszcze wiele innych :)
Myślę, że masz tu pełną dowolność i to już zależy od Twoich smaków i chęci :)
Jeśli masz pytanie to wal śmiało z chęcią doradzę/pomogę :)
Jeśli masz pytanie to wal śmiało z chęcią doradzę/pomogę :)
Jeszcze jedno musicie mi wybaczyć, ale później dodam do przepisu wszelakie wartości kaloryczne i gramowe, gdyż robiłam to na szybko i nie ważyłam dokładnie proporcji :) Ale uzupełnie <3 :)
To co przechodzimy do przepisu :)?
Co potrzebujesz:
- 1 szklanka ugotowanej cieciorki
- 2 łyżki tahini
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka
- 1 korzeń pietruszki (średnia wielkość)
- 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny
- 2 łyżki wody
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
Zacznij od nastawienia piekarnika na 180 stopni :)
Obraną pietruszkę i pokrojoną drobno w talarki oraz paprykę pokrojoną w słupki jak i obrany czosnek włóż do piekarnika i piecz około 30 minut.
Upieczone warzywa włóż do blendera i zmiel na miazgę :)
Do tego dodaj resztę produktów prócz wody i ponownie blenduj na jednolitą masę.
Na koniec dodawaj nie wielką ilość wody w zależności jaka jest konsystencja :)
Hummus powinien być kremowy, nie gęsty, ani nie rzadki :)
Do smaku ew możesz dodać sól i pieprz, ale to już zależy od Ciebie :)
Daj znać jak Ci poszło :)
Jak uda Ci się zrobić zdjęcie z chęcią je zobaczę :)
SMACZNEGO :)
PS Więcej przepisów udostępniam na INSTAGRAMA także i tam możesz mnie obserwować a jestem jako Zastrzyk_Endorfin :)
Wspaniały przepis. Humus w takiej wersji bardzo mi smakuje.
OdpowiedzUsuńTen przepis bardzo przypadł mi do gustu. Smakuje rewelacyjnie.
OdpowiedzUsuń